szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Visszásnak tartja a főpolgármester, hogy a zuglói önkormányzat és Karácsony Gergely polgármester vizsgálja ki annak a parkolási szerződésnek a jogszerűségét, amit korábban ők kötöttek meg és most ők mondtak fel. A vizsgálatot a többi kerületre is kiterjesztenék.

Tarlós István az Atv.hu-nak erről szólva úgy fogalmazott:

Nem áll össze a történet.

A főpolgármester felidézte, hogy Karácsony Gergely korábban azt nyilatkozta élő tévéadásban: tudja, ez a szerződés "egy piszkos alku eredménye". Akkor azt is elismerte, hogy a kerületi parkolási rendszer üzemeltetése veszteséges, és közölte: azért volt kénytelen mégis aláírni a szerződést, mert az egész testület szembement vele. "Ha ez így volt, akkor hogy az ördögbe lehet, hogy azok vizsgálják ki ezt a szerződést, akik kötötték?" – vetette fel Tarlós.

Tarlós arról is beszélt, hogy Karácsony korábban még amiatt "duzzogott", hogy neki a főpolgármester nem a főnöke, így milyen alapon jelölne a főváros tagot a vizsgálat lefolytatására létrehozandó testületbe. Most pedig – folytatta Tarlós –, Zugló akar kijelölni bizottságot az összes többi kerületre és a fővárosra, ami azért is "érdekes", mert a fővárosnak egyetlenegy parkolási üzemeltetési szerződése nincsen, mert az összeset a kerületek kötötték.

Karácsony Gergely beismerte, kétpárti parkolási mutyi megy Zuglóban

És azt is beismerte, ez kínos neki, hiszen a mutyi egyik résztvevőjével pártja politikai szövetségben áll. Valamint azt is, hogy ebben az ügyben meg van kötve a keze.

Megemlítette azt is a főpolgármester, hogy Karácsony azt mondta, szerinte mégis nyereséges ez a parkolási vállalkozás. Ha mégis nyereséges, ellentétben a költségvetési rendeletükben foglaltakkal, akkor miért kellett azonnali hatállyal felmondani a szerződést? – tette fel a kérdést a főpolgármester. Az is kérdés – fűzte hozzá –, hogy milyen következményei lehetnek pénzügyileg és jogilag Zuglóra nézve a szerződés azonnali hatályú felmondásának.

Reggel dőlt el

Ahogy hírt adtunk róla, a Fidesz javaslatára hétfőn a képviselő-testület napirendre vette, és a kormánypárti, valamint a párbeszédes képviselők szavazataival döntött a kerület a helyi parkolási szerződés felmondásáról az üzemeltető cégekkel. Az ülésen arról is határoztak, hogy a kerületi lakosok számára június 13-tól ingyenes lesz a parkolás, az üzemetetési feladatokat pedig a továbbiakban az önkormányzat látja el. Akkor hozták létre a munkacsoportot is, amelyről Tarlós is nyilatkozott.

A Fidesz magát is meglőheti, ha elméri a Karácsony Gergely elleni támadást

A következő hetek nagy feladványa az lesz, hogy miként próbálja meg támadni a Fidesz Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet úgy, hogy közben neki is bőven van takargatnivalója a parkolási ügyben. Sok csavar van a történetben, a cikkben felbukkan egy érdekes szereplő is.

Áprilisban Karácsony Gergely már előállt egy, a mostanihoz hasonló javaslattal, azt azonban akkor leszavazta a Fidesz.

A mostani ülés elején az MTI beszámolója szerint nem értettek egyet a képviselők abban, hogy veszteséges vagy nyereséges-e a parkolás a kerületben. Fidesz–KDNP képviselői szerint a párbeszédes Karácsony Gergely hivatali ideje alatt megkötött parkolásüzemeltetési szerződések nyomán havi 1 millió forint vesztesége keletkezik a kerületnek, a polgármester viszont azt közölte, hogy a parkolás évi 47 millió forint nyereséggel működik a kerületben.

A polgármester hozzátette azt is, hogy éppen a fideszes képviselők szavazataival meghozott testületi döntés utasította őt arra, hogy fideszes hátterű cégekkel kössön szerződést a feladat ellátására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője

Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője