szerző:
T. R.

A roncsfeltáró munkálatokkal kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, azt a TEK vezetője, Hajdu János koordinálja. Cél, hogy minél hamarabb felhozzák a roncsot, de egyelőre csak az előkészületi munkák folynak. A miniszter elhúzódó kutatási munkálatokra számít. Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter azt mondta, remélik, pontosan ki fog derülni, mi történt.

A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek, a szállodahajó kapitányát őrizetbe vették, de a hajó már elhagyta Budapestet. A tragédiáról minden részletet megtalál, ha IDE kattint. Az eset után Dél-Koreából nagyszámú küldöttség érkezett Magyarországra, az ázsiai ország elnöke pedig csütörtökön telefonon beszélt Orbán Viktorral, azt kérve:

Magyarország tegyen meg mindent a mentésben.

Pénteken délelőtt Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartottak Budapesten. A magyar tárcavezető arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy a „mai látogatás nem örömteli, az apropót nem a diplomácia kapcsolatok évfordulója adja”. Együttérzését és részvétét fejezte ki Szijjártó, gyors testi és lelki felépülést kívánt a túlélőknek. Világossá tette, a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a mentésben, a keresésben és a körülmények vizsgálatában. A két külügyminiszter járt a TEK koordinációs központjában és a helyszínen is. Szijjártó elmondta a koreai miniszternek, hogy hasonlókat érezhet most, mint a magyarok a veronai busztragédia után.

©

Szijjártó köszönetet mondott a mentési és kutatási munkában részt vevő hatóságoknak és civileknek, majd elmondta, a vízi rendészet arról tájékoztatta, elhúzódó keresési munkálatokra kell számítani. Együttműködnek a szerb hatóságokkal a keresésben.

A roncsfeltáró munkákról azt mondta, azt a TEK vezetője, Hajdu János irányítja. Cél, hogy minél hamarabb felhozzák a roncsot, de egyelőre csak az előkészületi munkák folynak. De a körülmények nehezíti a Dunában folyó munkákat, a látótávolság közel nulla, a vízszint pedig folyamatosan emelkedik. A roncs hat méter mélyen lehet, Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter pedig jelezte, koreai búvárok is érkeztek. Szijjártó arról is beszélt, a lengyel légitársaság és a magyar reptér is jelezte, felajánlották segítségüket.

A BRFK szakértők bevonását rendelte el a nyomozásban, a magyar tárcavezető azt mondta, tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, felmerült a személyes felelősség gyanúja, a szállodahajó kapitányát ezért őrizetbe vették. A cél Szijjártó szerint az, hogy minden kérdésre választ kapjanak a balesettel kapcsolatban, a felelősöket is megtalálják.

Szijjártó elmondta, a Viking kapitánya panasszal élt a gyanúsítás ellen, de az őrizetbe vétel ellen nem.

A dél-koreai miniszter a sajtótájékoztatón megköszönte a magyar hatóságok erőfeszítéseit, ő is részvététét fejezte ki, és osztozik a gyászban. Célként nevezte meg, hogy minél hamarabb megtalálják és azonosítsák az áldozatokat. Többször megköszönte az együttérzés szavait, illetve a magyar hatóságok munkáját. A sajtótájékoztató előtt közös megbeszélést folytatott a két fél, a dél-koreai miniszter szerint kiemelkedőek a két fél közötti diplomáciai kapcsolatok. Kérdésre a koreai miniszter azt mondta, információjuk szerint a Viking ment neki és borította fel a Hableányt, ami pillanatok alatt elsüllyedt. Erről tanúskodnak a korábban bemutatott videófelvételek is.

Reméli, pontosan kiderül majd, mi történt.

A sajtótájékoztató előtt a magyar tárcavezető, valamint Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter megnézte a szerdai baleset helyszínét. A budapesti hajóállomáson jelen volt még többek között Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Menczer Tamás, a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, valamint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az eseményen részt vett a katasztrófavédelem két tábornoka és a dél-koreai nagykövetség néhány munkatársa is.

©

Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a nap folyamán korábban azt mondta az M1-en, hogy a szállodahajó kapitányának őrizetbe vétele azt a feltételezést erősíti, hogy emberi hiba okozhatta, de teljesen nem zárható ki a műszaki hiba sem. „A Hableány nem elé fordult a nagyobb hajónak, hanem a kabinos hajó gyűrte maga alá a Hableányt.” Azonban hangsúlyozta, ez csak feltételezés, a vizsgálatok folynak az ügyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elindulhat a csepeli gerincút további fejlesztése

Elindulhat a csepeli gerincút további fejlesztése

A török főkonzul helyettese lehet az egyik Irakban meggyilkolt diplomata

A török főkonzul helyettese lehet az egyik Irakban meggyilkolt diplomata

Mészárosék 12 millió forintot adnak a vízimentőknek, hogy új hajókat vásároljanak

Mészárosék 12 millió forintot adnak a vízimentőknek, hogy új hajókat vásároljanak

Még mindig rejtély, ki és miért ölette meg az újságírónőt Máltán

Még mindig rejtély, ki és miért ölette meg az újságírónőt Máltán

Magyarországon az új VW Passat, vázoljuk az árakat

Magyarországon az új VW Passat, vázoljuk az árakat

Eltűnhet 2040-re a rák és a cukorbetegség?

Eltűnhet 2040-re a rák és a cukorbetegség?