Nem akarja felborítani a kerületi polgármesterekről szóló megállapodást a Momentum

Nem akarja felborítani a kerületi polgármesterekről szóló megállapodást a Momentum

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fekete-Győr András az önkormányzati képviselők terén szeretne nagyobb szerepet a Momentumnak, és két ponton változtatna csak az áprilisban megkötött megállapodáson.

Nem kívánja felrúgni az áprilisi ellenzéki megállapodást a Momentum, de egyes pontokat újratárgyalnának - ezt mondta Fekete-Győr András, a párt elnöke Kálmán Olgának adott interjújában.

Az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum április 6-án osztotta fel egymás között a 23 fővárosi kerületet aszerint, hogy melyikben melyik párt indíthat polgármeser-jelöltet. Fekete-Győr most azt mondta, a megállapodást nem akarjákújratárgyalni, a megkötött megállapodást nem akarják felrúgni az EP-választás eredményének ismeretében, de a IX. és a XXIII. kerület esetében nyitott maradt a megállapodás, ezeknél csak pártokat neveztek meg.

A megállapodás szerint a IX. kerületben a Párbeszéd, a XXIII. kerületben a Momentum indíthatna jelöltet, Fekete-Győr most megpendítette, hogy nem bánná, ha a IX.-ben a Momentum állítana jelöltet és nem a Párbeszéd, a XXIII. kerületet pedig szívesen átengedik a Jobbiknak vagy az LMP-nek, de a többi polgármester-jelölt szerinte maradni fog. Kérdésre hozzátette azt is, hogy nem kérik Zuglót, ahol az áprilisi megállapodás szerint az MSZP-s Horváth Csaba lenne a közös jelölt.

Fekete-Győr ugyanakkor hozzátette, az önkormányzati jelöltek szintjén nem volt megállapodás, ezért ezen a téren szerinte jöhet változás, szeretnék, ha több momentumos önkormányzati képviselő jutna be a kerületi képviselő-testületekbe, és az ő jelöltjeik lennének a közös jelöltek az egyes választókerületekben.

Azt is mondta, hogy szerinte sokan unják az állóvizet, ami Puzsér Róbert és Karácsony Gergely között kialakult, ezért örülnének annak, ha lenne új szereplő. "Nem tartom kizártnak, ha ez egy momentumos lenne" - mondta. Épp pénteken derült ki, hogy a párt saját főpolgármester-jelöltet szeretne állítani Kerpel-Fronius Gábor személyében, akit elindítanának az előválasztáson.

A DK-val kapcsolatos kérdésekre Fekete-Győr azt mondta, neki nincs Gyurcsány-fóbiája, de az első politikai élménye az őszödi beszéd volt. Mint mondta, ekkor gimnazista volt, és tüntetett is Gyurcsány Ferenc ellen, hogy mondjon le, és ma is úgy gondolja, hogy akkor ezt kellett volna tennie, mert ez is vezetett a Fidesz kétharmadához. Azt is mondta, hogy 2015 előtt ő politikai apátiában volt és politikai árvának számított, azóta azonban Orbán Viktor az ellenfele és nem Gyurcsány, a DK-sokkal együttműködnek.

Hozzászólások