"Majd elvágjuk a Karmelita kolostorban a zsinórt"

"Majd elvágjuk a Karmelita kolostorban a zsinórt"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezajlott az újabb főpolgármester-jelölti vita, ezúttal az ATV stúdiójában. Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor villámkérdésekkel megfogható.

Miután a fő tételekben egyetértenek, parázs vita ezúttal sem alakult ki az előválasztáson részt vevő főpolgármester-jelöltek között, apróbb szurkálódások azért előfordultak. Karácsony Gergely (MSZP-P) azzal nyitott, mindannyian kapitánynak készülnek, Kálmán Olga (független, a DK jelöltje) azt ígérte, megválasztása esetén sem fog politikusként beszélni, nem gyalázza ellenfeleit, Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) pedig arról beszélt, kompromisszum és vitakész, de médiaszempontból még sokat kell fejlődnie.

Az egészségi állapot rendben van? - emelte a hangulatot Simon András műsorvezető, utalva Tarlós István főpolgármester korábbi nyilatkozatára, aki szerint inkább ezzel kellene kezdeni.

"A stílus maga az ember" mondta Kálmán, aki soha nem taposna bele más méltóságába. Karácsony megismételte egy korábbi megjegyzését, miszerint Tarlós nagyon mélyre süllyed, "ha követni akarnánk, keszonbetegséget kapnánk", Kerpel-Fronius pedig azt vetette fel, Tarlós vitázik velük. Ez a Fidesz taktikája: negligálják az ellenfelet. Ezt Karácsony is fölemlegette.

Kálmán rátett egy lapáttal és visszavágott Tarlósnak azért, mert a főpolgármesternek semmi nem jutott eszébe az ő indulásáról. Azt mondta, neki viszont sok minden eszébe jut a főpolgármesterről. "Az utca, a levegő mocska", az, hogy elvették az egészségügyet, az oktatást.

Szeretném a nemtörődömséget Tarlós szemére vetni.

Villámkérdésekkel foghatók

A műsorban kaptak néhány villámkérdést a jelöltek, amiből kiderült, ők sem tudnak mindent.

Karácsony tudta, mennyi a BKV jegy, Kálmán 20 forinttal elhibázta a nyugdíjasbérlet árát, de ezt még elfogadta Simon, Kerpel-Fronius hosszan gondolkodott, mennyit kell fizetni a diákbérletért, végül azt mondta, "olyan 3500 körül van."

Karácsony durván alulbecsülte a fizetős parkolóhelyek számát, Kálmán azt nem tudta, hány budapestinek van saját autója, de kivágta magát azzal, hogy beleszámolta a céges autókat is, mikor 60 százalékot mondott a 36 helyett. A poén miatt Simon ezt is elfogadta. Kerpel-Froniusnak lövése nem volt arról, melyik kerületben legolcsóbb parkolni. Végül betippelte a XV. kerületet, a helyes megoldás viszont Kőbánya volt, amit a többiek be is mondtak.

A lakhatási kérdésekre sem tudott mindenki helyesen válaszolni: Karácsony tudta, hány bérlakás van, Kálmán nem találta el, melyik kerületben van a legtöbb önkormányzati bérlakás (ő az V. kerületet mondta, holott a XIII. a jó válasz), Kerpel-Fronius pedig csak azt tudta, hogy az önkormányzati lakások 9 százaléka áll üresen, pontos darabszámot már nem. Azzal mindenki tisztában volt, mennyiből gazdálkodik és gazdálkodott régen a város.

Az első 3 - vagy 3x3 - lépés

Az első három - amiből aztán Kálmánnál például 3x3 - intézkedés ismertetésénél csaptak bele a kampányszövegbe igazán. Kerpel-Fronius Gábor elszámoltatási és átláthatósági biztossal és az üresen álló bérlakások feltérképezésével kezdene (ehhez képest kínos, hogy nem tudta a darabszámot), Kálmán a 9 programpontját sorolta fel, kezdve az 5 percen belüli időpontfoglalással az orvoshoz befejezve a hármas metróra szerelt légkondiig, Karácsony pedig a Tiborcz-adóval indított.

Megkapta már a keresetlevelet? - csapott le Simon András arra, hogy Tiborcz István pénteken közölte, beperli Karácsony Gergelyt az adó elnevezése miatt. Kiderült, Karácsony még nem kapta meg, de már várja a pereskedést Orbán vejével, aki szerinte "közpénzszereplő." A stúdió vendégei ekkor - illetve az adás alatt többször is - hangos tetszésnyilvánításban törtek ki. A stúidóban számos politikus megjelent, a vágóképek szerint jellemzően mindenki a saját jelöltjének tapsolt. Karácsony még elmondta a fásítási programját és azt, hogy a felnőttbérlet árát is csökkentené.

Karácsony büszkélkedett azzal, hogy Zuglóban is volt átláthatósági biztos, azt viszont már nem tette hozzá, hogy Vágó Gábor csak annyit ellenőrzött, a szerződések, dokumentumok nyilvánosak-e, de például a parkolási botrányba nem volt semmilyen beleszólása/hozzászólni valója.

Amivel a műsorvezetőt lepték meg

A következő körben Simon András műsorvezetőt lepték meg a jelöltek, mikor őszintén válaszoltak arra, melyik a kedvenc budapesti helyük. Simon arra számított, majd mismásolnak, hogy ne sértsenek meg senkit, ehelyett Karácsony (mondjuk kötelező körként) bemondta Zuglót és a Városligetet, Kálmán a Károlyi-keretet (azzal, hogy mennyire szeretett ott sétálni a kisgyerekével), Kerpel-Fronius pedig a Római partot.

Az első minivita az elektromos buszokról alakult ki - a buszcsere Kálmán egyik ígérete -, később arról is volt egy csörte Kálmán és Karácsony között, mi okozza legfőképp a légszennyezettséget - ehhez a témához Kerpel-Fronius adta a háttérköhögést, némi derültséget keltve.

A műsorban végigvették a fő ígéreteket (ezeket ebben a cikkünkben számoltuk át forintra), Kerpel-Fronius a bérlakásokról, Kálmán az egészségügyről, Karácsony a Tiborcz-adóról beszélt. Itt Kálmánból előjött az újságíró, és elkedzte kérdezgetni Karácsonyt:

- A NER-lovagok tisztességtelenül gazdagodtak?

- Igen.

- Akkor ez nem büntetőjogi kategória?

- De, csak nem legfőbb ügyésznek készülök, hanem főpolgármesternek.

Orbánnal szemben

Az újabb körben a jelöltek arról beszélhettek, mit tudnak ellenzékiként elérni Orbán Viktor miniszterelnöknél. A kört Karácsony kezdte, aki arról beszélt, nem kell mindenhez törvényt módosítani, néha elég a politikát is. Szerinte Tarlós elvesztette főpolgármester-jellegét, a Fidesz által támogatott városvezető a "jóságos Orbán-királynál" intéz dolgokat, de ez nem működik, ide erős város és erős vezető kell.

Hiába tesz úgy Tarlós, mintha csatázna Orbánnal, ezeket a meccseket Karácsony szerint elveszti.

Kálmán Olga is erre fűz rá: "az állítólagos csatákat nem láttuk, az eredményt viszont ismerjük." Ő abban bízik, nem csak a főpolgármester, de a közgyűlési többség is ellenzéki lesz. Azt mondja, Orbán neki nem lesz a főnöke - azok a budapestiek lesznek -, a mindenkori miniszterelnökkel partneri viszonyt alakítana ki.

Kerpel-Fronius arról beszélt, ő volt már válsághelyeztben egy cégben és projektben is, tudja, hogyan kell úgy tervezni, hogy valamire nincs több pénz. "Oda kell állni a kormány elé, hogy mi az, ami mindenképpen kell." De ehhez nem csak a kormánnyal kell konfrontálódni, be kell vonni az embereket is a vitába arról, mi fontos a városnak. "Akkor tudok Orbán elé állni, hogy itt a terv, erre kell a pénz." És akkor majd világos lesz, hogy Orbán pártolja vagy elkaszálja azt, ami a fővárosiaknak fontos.

Kerpel-Fronius számít arra, hogy kétharmaddal a kormány megpróbálhatja megszigorítani a főváros költségvetését, de akkor

el kell érni, hogy a Karmelita kolostorban kapcsolják le először a villanyt.

Simon András visszakérdezett: ez jól hangzik, de főpolgármesterként meg tudja tenni?

Mire Kerpel-Fronius poénkodva válaszolt:

majd elvágjuk a zsinórt.

A műsor végén mindhárom jelölt elmondhatta, miért szavazzanak rá, majd ígéretet tettek arra, az előválasztásban győztes kampányát mindannyian támogatják.

Hozzászólások