Czeglédy visszaszól: várható volt az ügyészség újabb húzása

Czeglédy visszaszól: várható volt az ügyészség újabb húzása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Már nemcsak a Czeglédy-ügyben eddig eljáró megyei főügyészség, hanem annak fellebbviteli főügyészsége is beszállt abba a jogi csatába, ami az erősen átpolitizált büntetőügy mielőbbi folytatásáért zajlik. A baloldali politikus szerint ez várható volt, de ha a bíróság elé akarják vinni, akkor szerinte kénytelenek lesznek újra nekigyürkőzni a vádemelésnek, miután az EP-választáson szerzett mentelmi joggal meg tudta hekkelni az eljárást.

Június végén a hvg.hu írta meg, hogy jogi patthelyzet alakult ki, nem tudja folytatni a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárást a Szegedi Törvényszék, mert a büntetőeljárási törvény alapján az megszűnt, így egy már lezárt ügyet értelemszerűen nem lehet továbbvinni. Az eljárást vele szemben azért kellett megszüntetni, mert Czeglédy a Demokratikus Koalíció EP-listáján szerepelt, így átmenetileg mentelmi jogot szerzett. Az EP-választás után az ügyészség azonnal folytatni akarta a 2015 óta zajló eljárást, de a bíróság ezt az előbbi okból elutasította, vagyis elakadt az eljárás, az csak Czeglédy társaival szemben ment tovább.

A fellebbviteli ügyészség is kéri a bíróságtól a folytatást

A Csongrád Megyei Főügyészség kitart amellett, hogy a büntetőügyet simán folytatni lehet, és kell is, e mellé állt most be az egy fokkal feljebb található Szegedi Fellebbviteli Főügyészség is, jelezve, hogy egyetért a megyei vádhatósággal.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség csütörtökön közleményben tudatta, hogy indítványozták a „Humán Operátor Zrt. féle” büntetőeljárás folytatását „dr. Cz. Cs. A.” ellen, a monogram a baloldali politikus-jogász nevének rövidítése. Ahogy megírtuk, a Czeglédy-ügyet hivatalosan már nem is hívhatják így, át kellett keresztelni a korábban „Czeglédy Csaba és társai ellen” bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyó eljárást „Cs-né. I. J. és társai ellen” folyó büntetőügyre.

A fellebbviteli főügyészség emlékeztet rá, hogy a főügyészség már fellebbezést jelentett be a bíróság döntése ellen, amit részükről fenntartanak, és „a Szegedi Ítélőtáblához megküldött másodfokú átiratban” ennek megváltoztatását és a büntetőeljárás folytatásának elrendelését indítványozzák.

Új vád nélkül nem fog menni Czeglédy szerint

„Rendkívül meglepődtem, hogy a fellebbviteli ügyészség is egyetért, és ezek szerint a megyei főügyészséghez hasonlóan azon a véleményen vannak, hogy új vádemelés nélkül folytatódjon velem szemben az eljárás” – reagált ironikusan Czeglédy Csaba arra utalva, hogy várható volt a vádhatóságok felsorakozása a mielőbbi folytatás mellett. „Ezek szerint nem hazudtolják meg magukat, kitartanak egy olyan jogi koncepció mellett, ami legfeljebb az 1950-es években volt divat” – jegyezte meg.

„Mivel velem szemben a büntetőeljárás megszűnt, nem tehetnek mást, újra kell kezdeniük elölről, a nyomozati szakasztól, vagyis újra meg kell történnie a vádemelésnek is. Ennek semmi akadálya nincsen, azonban tudtommal egy jogállamban törvényes vád nélkül senki nem állítható bíróság elé” – mondta Czeglédy.

Kósa Lajos indítványára az Országgyűlés azóta elfogadta a "lex Czeglédy" néven emlegetett törvénymódosítást, amely kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve ellenük a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént.

A vádirat szerint a Czeglédy által irányított bűnszervezet vállalkozásoknak, köztük több Magyarországon működő multinacionális cégnek közvetített diákmunkaerőt 2011-től 2017-ig. Az ügyészség szerint Czeglédy iránymutatásai alapján olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek az alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok voltak, a legfelső szintjén pedig a Humán Operátor Zrt. állt.

Hozzászólások