szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kinőtte a magyar parlamenti kereteket a hazaárulózás, miközben Tarlós István tányércsörgésig vitt egy ügyet Orbánnál. Ez a hvg.hu belpolitikai összefoglalója.

Rég nem látott pofont kapott a Fidesz, meg is szédült tőle. Váratlan helyről jött ugyanis, a magyar ellenzéktől, az Európai Parlamentben. A történet Dobrev Klárával és Járóka Líviával kezdődött, mindketten az Európai Parlament alelnökei lettek, de míg Dobrev nem szavazta meg a Fidesz politikusát, addig Járóka a DK-s jelölést igen.

Azóta az MSZP, a DK és a Momentum képviselői nem szavazták meg a bizottsági elnöki, illetve alelnöki posztokra a Fidesz politikusait, amit akkora arculcsapásként értékel a kormányoldal, hogy:

  • Bayer Zsolt bosszút állna, elvenné a parlamenti tisztségeket az ellenzéktől,
  • Kocsis Máté is tisztségeik elvételével fenyegeti a DK-t,
  • Hende Csaba ugyancsak arról beszélt a Parlamentben, hogy komolyan el kellene gondolkodni ennek a lehetőségén.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy hogyan tálalja a történetet a kormányoldali média, és mire buzdítanak, álljon itt Tóta W. Árpád írása:

Tudta, hogy a Fidesz már tíz éve hazaáruló?

Legalábbis ha egymás uniós jelöltjeinek leszavazása annak számít - márpedig szerintük igen.

A Pesti Srácok oldalán ugyanis azt írták, hogy

a Momentum, az MSZP és a DK a magyar nemzet ellenségei, bármilyen eszköz megengedett velük szemben.

Érződik, fáj a pofon a Fidesznek. Nem pusztán azért, mert a honi ellenzéktől jött, hanem azért is, mert az európai pártok egy – jelentős – része is a Fidesz ellen, amivel posztokat buknak. A cikk után a Momentum közösség elleni uszítás miatt büntetőfeljelentést tesz a Pesti Srácok ellen. Vadai Ágnes az ellenzéki akció és a kormánypárti reakció után azt mondta a Fidesz padsorai felé fordulva, hogy:

5 éven át mindenben akadályozni fogjuk önöket Brüsszelben.

Az ellenzék tehát új politikát talált magának, a parlamenti megafonozás, a túrázós tüntetés és a Facebook-élőzés után itt az európai tiltás – vagy annak kísérlete. Vadai ezt úgy fogalmazta meg, hogy ha a kormány itthon nem vesz tudomást az ellenzéki szavazókról, akkor ne legyen megsértődve senki kormányoldalról, ha ők is ezek alapján kezelik a Fideszt. A hazaárulózás vádjára azt mondta, ennek semmi köze ahhoz, hogy „ki a magyar, mert mindenki az, „csak önök korrupt gazemberek, mi pedig hazafiak vagyunk. Nem segítünk azoknak, akik elárulják a hazát, sem itt, sem Brüsszelben.”

Közben Magyarországon Karácsony Gergely elérte, hogy Tarlós István is elkezdjen kampányolni. Ugyanis a főpolgármester megegyezett Orbánnal, egyeztetnek az egységes fővárosi parkolásról. Ez volt az a vitás kérdés, amelyről a miniszterelnökkel korábban nem sikerült megegyeznie. Tányércsörgésig vitték a dolgot, mondta később Tarlós, majd egyből Karácsony Gergelyre és Zuglóra mutogatott. „Nem lett volna balhé, ha bizonyos polgármesterek mellém állnak. Ehelyett az történt, hogy egyik-másik, például Zugló polgármestere, indignált levélben követelte, hogy maga üzemeltethesse a parkolást.”

A Tarlós és Karácsony közti adok-kapok ma ott tart, hogy a Medián a HVG megbízásából azt mérte legfrissebb kutatásában, hogy a főpolgármester-jelölti népszerűségi versenyben Tarlós István 39 százalékon áll, Karácsony Gergely 37 százalékon, Puzsér Róbert pedig 15 százalékon áll.

Tarlós megígérte mindenesetre: „ha Karácsony nyer, én szívfájdalom nélkül elmegyek.”

A hét idézete Orbáné:

Magyarországon nincs éhező gyerek, mert aki óvodába, iskolába jár, az kap étkezést.

(Kép: Orbán Viktor / Facebook)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!