szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két magániskola is elindul, új korszakba lép a Magyar Posta, munkába áll Andy Vajna utóda – csak néhány dolog, ami most szeptembertől esedékes.

Több jogszabály is változik 2019. szeptember elsejével, írja a Napi.hu, amely ki is gyűjtötte, mi minden várható az elkövetkező napokban.

  • Az első, és talán legfontosabb változás, hogy tovább nő Palkovics László hatalma, miután a felsőoktatást szeptember 1-től nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hanem a Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítja majd.
  • Agusztus elsejével választották le az MTA-a kutatóintézeteket az Akadémiáról, amiket aztán az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szerveztek. Ez szintén érintett most, ugyanis vasárnaptól az ELKH Titkársága gyakorolja a kutatóhelyek feletti irányítószervi jogosítványokat.
  • A változások része a fogyasztóvédelmi törvény módosulása, aminek értelmében 2019. szeptember elsejétől a fogyasztók és a vállalkozók már nem a Budapesti Békéltető Testülethez, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tudnak fordulni bármilyen, az online vitarendezéssel kapcsolatos segítségnyújtásért és tájékoztatásért.
  • Szeptember 1-től két elit magániskola is elindul Kelet-Magyarországon.
  • A pénztárcákban is új korszak köszönt be, miután augusztus végéig lehet csak beváltani a Bartók Bélával díszített ezerforintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket. A Napi.hu szerint ezeket még 1999-ben vonták be, de most szeptemberig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket.
  • Új korszak köszönt be a Magyar Postánál is, indul ugyanis az elektronikus kézbesítési rendszere. A fejlesztésére a társaság 2,4 milliárd forint uniós támogatás mellett 1,9 milliárd saját forrást is fordított.
  • Az idén januárban meghalt Andy Vajna filmügyi kormánybiztos utóda, Káel Csaba szintén szeptember 1-től áll munkába, aki emellett továbbra is ellátja a Művészetek Palotájának igazgatói posztját.
  • Szeptember elsejéig tart a hajózási főszezon a Balatonon, ami korábbi évekkel ellentétbn most később ér véget.

További részletek a Napi.hu cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feloszlatná a képviselő-testületet a gödi polgármester

Feloszlatná a képviselő-testületet a gödi polgármester

A kínai luxusautók csúcsa az 5,6 méteres Hongqi H9+

A kínai luxusautók csúcsa az 5,6 méteres Hongqi H9+

Büntetés-végrehajtás: A Kínából érkezett maszkvarró mégse gyárt havi 2,8 millió arcmaszkot

Büntetés-végrehajtás: A Kínából érkezett maszkvarró mégse gyárt havi 2,8 millió arcmaszkot