szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Háromszázhetven olyan település lesz az idei önkormányzati választáson, ahol a kormánypártok saját polgármesterjelölt indítása helyett egy másik mögé állnak be. A taktika széles skálán mozog a sikeres, településük éléről kirobbanthatatlan független polgármesterek „kisajátításától”, a Fidesztől látszólag független jelölteken át a helyi vagy országos celebritások indításáig. A lényeg, hogy ahol nem menő a Fidesz-logó, ott nem azt kell erőltetni.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Nem kis meglepetést keltett július elején, amikor a hvg.hu cikke nyomán kiderült, hogy Pesterzsébeten a kerület volt MSZP-s polgármesterével kötött választási megállapodást a Fidesz, és saját polgármesterjelölt indítása helyett Szabados Ákos támogatását kéri a választóitól. A lépés a párton, illetve a helyi alapszervezeten belül is vitákat váltott ki: sokan kínosnak és/vagy kockázatosnak tartották a húzást, mondván, nem biztos, hogy a kormánypárti szavazók érzelmileg függetleníteni tudják magukat a jelölt előéletétől, de bizakodóknak is erős ellenérvük volt: szerintük – mivel a városrészben 1994 óta legyőzhetetlen polgármesternek idén is minden esélye megvan az újrázásra – azzal, ha a Fidesz mögé áll be, elhappolhatják végre az eddig bevehetetlen városrészt a baloldal elől. (Bár Szabados 2015-ben formailag kilépett az MSZP-ből, egészen a Fidesz támogatásának híréig ő volt az ellenzéki összefogás jelöltje a kerületben, nemrég állami kitüntetést kapott.)

A XX. kerületi döntés júniusban még kuriózumnak számított, azóta viszont több más településen is hasonlót húzott a kormánypárt: pár héttel később például a szomszédos Soroksáron jelentette be, hogy saját jelölt indítása helyett azt a függetlenként induló Bese Ferencet támogatja, akit a kerület 1994 óta szintén verhetetlen, de most visszavonuló független polgármestere, Geiger Ferenc ajánlott a soroksáriaknak maga helyett.

Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Ami viszont megy, azt igen

– magyarázta a hvg.hu-nak sejtelmes mosoly kíséretében egy fideszes középvezető, miért hagytak fel mindkét helyen azzal, hogy saját jelöltekkel próbálják bevenni az adott körzetet. A korábbi kormánypárti indulók így ugyanúgy ott lesznek a település életében – egyedi alkuk eredményeként többnyire alpolgármesterként –, a támogatásért cserébe a Fidesz tehát úgy kérhet beleszólást az irányításba, hogy – forrásunk szavaival élve:

a zakó közben megspórolható.

Szabados Ákos XX.kerületi polgármester
©

Kérnek cserébe valamit

A pesterzsébetihez hasonló stratégiával élt a párt Csongrádon is, ahol szintén egy Szabadoshoz hasonló népszerűségű és karrierívű ex-MSZP-s polgármestert támogatnak saját jelölt helyett.

A város élén harmadik ciklusát töltő Bedő Tamás majdnem húsz évet töltött az MSZP-ben, 2006-tól 2010-ig a párt parlamenti képviselője is volt, 2014-ben viszont már függetlenként indult el, hangsúlyozottan azért, mert szerette volna a pártoktól-pártpolitikától függetleníteni a város irányítását. Bedő Tamás ma is ezzel indokolta, hogy miért fogadta el a Fidesz támogatását, de miért nem lesz a párt logója ennek ellenére a szavazólapon:

Ha az ellenfél is elismeri a munkámat és támogat, az mindenképp jólesik, de ettől még nem leszek fideszes. Én minden pártállású szavazót szeretnék képviselni

– magyarázta a hvg.hu-nak a polgármester, hozzátéve: a Fidesz annyit kért a támogatásért cserébe, hogy győzelme esetén a párt önkormányzati képviselője, a város oktatási bizottságát vezető Bartókné Vincze Zsuzsanna (amúgy a térség volt fideszes képviselője, Vincze László lánya – a szerk.) legyen az alpolgármester. Mivel a városban eddig is jó volt az együttműködés a fideszes képviselőkkel – köztük Vinczével is – ez a kérés a polgármester szerint nem tűnt vállalhatatlannak vagy teljesíthetetlennek.

A politikus állítása szerint az elmúlt négy évben a képviselő-testületi döntések 99,5 százalékát konszenzussal hozták meg, és a város költségvetését is egyhangúlag fogadták el. Saját – jobb- és baloldali – népszerűségéhez a polgármester szerint az is hozzájárult, hogy amellett, hogy a város érdekében együttműködtek, „fajsúlyosabb választások előtt” pártpolitikai álláspontjaik megjelenítésére is lehetőséget adott mindkét oldalnak a helyi médiában.

Bedő Tamás (baloldalt)
©

Az ex-MSZP-s polgármester indítását a hvg.hu-nak fideszes források is a korábbi flott együttműködéssel és a város szerintük ennek köszönhető fejlődésével magyarázták, és ugyanez az indok állításuk szerint a közeli Sándorfalva bevallottan baloldali beállítottságú polgármestere, Gajdosné Pataki Zsuzsanna támogatására is.

Ahol hirig van, ott nem történik semmi, nem fejlődik semmi

– magyarázta egy kormánypárti képviselő.

Nem kell erőltetni a logót

Ennek legékesebb példája amúgy szintén Csongrád megyei: az összellenzéki összefogással 2018-ban bevett Hódmezővásárhely. A polgármester-jelöltséget idén önkritikusan saját megosztó személyiségére hivatkozva visszautasító Lázár János pátriájában az már jó ideje egyértelművé vált, hogy az összefogás-stratégiát elültető Márki-Zay Péterrel szemben olyan kaliberű jelölt nem veheti fel a versenyt, mint a tavaly legyőzött – azóta vissza is vonult – Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármester. Mivel a várost korábban tíz évig vezető Lázár a fenti okokból sem pályázik, a kormánypárt itt is az „ahol az emberek nem vevők a Fidesz-logóra, ott nem kell erőltetni” stratégiájához nyúlt.

Igaz, kicsit másként: a párt itt a magát független helyett „önálló” jelöltként meghatározó Grezsa István mögé állt be, de hiába hiányzik a jelölt fűzöld plakátjairól Fidesz-embléma, és hiába a kampányol ő maga is a megosztottság és szekértábor-logika felszámolásával, azért kilóg a lóláb: a városszerte háziorvosként is ismert Grezsa ugyanis öt éve is a Fidesz–KDNP színeiben jutott a képviselő-testületbe, ami mellett Lázár János jóvoltából 2014-ben először a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős, majd 2018-tól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért, valamint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos is lett.

Grezsa István
©

A "saját helyett független jelölt"-taktikának ezen túlmenően is számtalan alfaja megmutatkozik az idei választásokon: Edelényben például saját, a pártból korábban kitagadott politikusát fogadta vissza jelképesen a Fidesz, pedig zsidózó-cigányozó kiszólásai mellett Molnár Oszkár 9 éve pont azzal húzta ki végleg a gyufát, hogy függetlenként akart indulni a párt hivatalos jelöltje ellen. Az azóta is veretlen polgármester népszerűségével idén viszont már nem is próbálnak meg versenybe szállni, 2014-es fideszes kihívója, Loj Balázs most beérheti azzal, ha alpolgármesterként újrázhat mellette.

Békéscsabán megint más a felállás: saját, öt évvel ezelőtti jelöltje, a párt városi szervezetét is vezető Hanó Miklós (jelenlegi alpolgármester) helyett itt azt a Szarvas Pétert támogatja a Fidesz, aki a legutóbb függetlenként ugyan, de a Jobbik támogatásával lett polgármester. A megyeszékhely helyzete ugyanakkor több szempontból is pikáns: egyrészt, mert a Fidesz csak a polgármesterjelöltet támogatja, a hivatalosan a polgármester mögött álló Hajrá Békéscsaba Egyesület képviselőjelöltjeit nem – belőlük sajátokat indít minden körzetben, másrészt nyár elején még úgy tűnt, hogy a Fidesz mellett a Jobbik is ismét Szarvas mögé áll majd be, de a sértődésekkel tarkított ellenzéki egyezetések után úgy áll, hogy végül mégsem őt, hanem a megosztott „fél-összefogás”-jelöltek egyikét választják.

Olyan település is van persze, ahol nem olyan egyszerű, sőt, lehetetlen lett volna „kisajátítani” a népszerű polgármestert: Szegeden például aligha próbálkozhattak be az „ősellenség” MSZP-s polgármesternél, a várost 17 éve vezető Botka Lászlónál. A visszatérő kudarcok után a Fidesz itt egy városszerte ismert építési vállalkozó támogatásával próbálta orvosolni a káderhiányt, a hivatalosan függetlenként induló Nemesi Pál azonban nem sok kétséget hagyott afelől, hogy megválasztása esetén mennyire lehet majd komolyan venni a jelzőt.

Nemesi Pál
©

A celebek sokat hozhatnak

Noha pesterzsébeti kollégájához hasonló pályát járt be a várost 2002–2010 között, majd 2014 óta ismét irányító, az MSZP-ből szintén pár éve kilépett gyöngyösi polgármester, Hiesz Györgyöt szintén nem akarta „magáévá tenni” a Fidesz: itt a „végy egy celebet” recept mellett tette le a garast a pártközpont, amely most egykori Szerencsekerék-házigazda, Klausmann Viktorral próbálja bevenni a várost. A legutóbb az Echo tv-n szereplő tévés bemutatásakor egyben a stratégiájába is bepillantást engedett a kormánypárt: a térség fideszes képviselője azzal indokolta, hogy miért pont Klausmannt választották, hogy a tévésnek „széles ismertsége és sok szövetségese van, aki nem megosztja a gyöngyösieket, hanem egy közös cél érdekében képes egyesíteni őket”, ergo alkalmas lehet a nem kormánypárti voksok begyűjtésére is.

Ugyanez a megfontolás állhat amúgy az olimpiai bajnok vizilabdázó, Vári Attila pécsi indítása mögött is, aki a tíz éve regnáló, városában és pártjában is rendkívül népszerűtlenné vált Páva Zsolt helyét kísérli meg a Fidesz–KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltjeként átvenni.

Hajdúszoboszlón szintén egy integratív személyiség, a városi fürdőt vezető Czeglédi Gyula mögé állt be a kormánypárt, a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület jelöltjét a Mi Hazánkon és az egykori Jobbik-szervezet tagjain kívül az LMP is támogatja. (A helyi Jobbikot egyéként kifejezetten ez a támogatás tette múlt időbe, az országos pártközpont ugyanis az ellenzék közös jelöltje, Holoda Attila mellett tette le a garast, a fürdőigazgatót pártoló renitens hajdúszoboszlói csoportot pedig feloszlatták.)

Gyakori megoldás a Fidesz idei jelöltállításában az „importpolgármester” alkalmazása is: Szentesen például az eddig a szomszédos, 4300 fős Szegvárt irányító Gémes Lászlót indítja a párt, annak ellenére, hogy a posztra helyből, házon belül is volt jelentkező (a polgármesterjelöltként indulni akaró korábbi városi frakcióvezetőt és az őt támogató másik képviselőt épp a napokban penderítette ki a pártból Kubatov Gábor pártigazgató), Kiskunmajsán a közeli Szank eddigi polgármesterét, Patkós Zsoltot, Dombóváron pedig a 800 fős Csikóstőttősét, Pintér Szilárdot.

Hogy melyik stratégia válik be, az október 13-án derül ki. Saját, két héttel ezelőtti összesítése alapján összesen 370 olyan település lesz, ahol a fideszé helyén egy független, vagy „független” jelölt neve áll majd a szavazólapon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóth Richárd Itthon

10 hely, ahol igazi versenyre kényszerül a Fidesz

A közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros párharc lesz a főpolgármesteri posztért Tarlós István és Karácsony Gergely között, azonban ezen kívül is van még 10 olyan csatatér – város vagy fővárosi kerület –, ahol éles verseny lesz az önkormányzati választáson a kormánypártok és az ellenzék között. Bár most csak a polgármesteri szék a tét, fél szemmel már mindenki 2022-re figyel.

Szlavkovits Rita Itthon

Teljes letámadásban Szegeden a Fidesz – most valóban megizzaszthatják Botkát

Kubatov Gábor pártigazgatót vetette be a Fidesz Szegeden, látszik, igazán komolyan veszik a város megszerzését. A várost 17 éve vezető Botka Lászlónak lehetnek még nehéz percei, fő ellenfele a fideszes támogatással induló független, Nemesi Pál vállalkozó. Kemény csata lesz, de most még vihar előtti csend van a városban. A hvg.hu a kampány kezdetére kiválasztott 10 csatateret, amelyet kiemelten figyel. Minden héten jelentkezünk egy riporttal. Cikksorozatunk első helyszíne tehát Szeged.

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA

Különös fejsérülése miatt kétóránként törlődik egy amerikai tini memóriája

Különös fejsérülése miatt kétóránként törlődik egy amerikai tini memóriája

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Miért nem volt elég a tabudöntés Netanjahunak?

Miért nem volt elég a tabudöntés Netanjahunak?

18 ezer BKK mobiljegy fogyott június óta

18 ezer BKK mobiljegy fogyott június óta

Törött lábbal és csuklóval vonszolta magát a földön napokig egy túrázó

Törött lábbal és csuklóval vonszolta magát a földön napokig egy túrázó