szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Háromszázhetven olyan település lesz az idei önkormányzati választáson, ahol a kormánypártok saját polgármesterjelölt indítása helyett egy másik mögé állnak be. A taktika széles skálán mozog a sikeres, településük éléről kirobbanthatatlan független polgármesterek „kisajátításától”, a Fidesztől látszólag független jelölteken át a helyi vagy országos celebritások indításáig. A lényeg, hogy ahol nem menő a Fidesz-logó, ott nem azt kell erőltetni.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Nem kis meglepetést keltett július elején, amikor a hvg.hu cikke nyomán kiderült, hogy Pesterzsébeten a kerület volt MSZP-s polgármesterével kötött választási megállapodást a Fidesz, és saját polgármesterjelölt indítása helyett Szabados Ákos támogatását kéri a választóitól. A lépés a párton, illetve a helyi alapszervezeten belül is vitákat váltott ki: sokan kínosnak és/vagy kockázatosnak tartották a húzást, mondván, nem biztos, hogy a kormánypárti szavazók érzelmileg függetleníteni tudják magukat a jelölt előéletétől, de bizakodóknak is erős ellenérvük volt: szerintük – mivel a városrészben 1994 óta legyőzhetetlen polgármesternek idén is minden esélye megvan az újrázásra – azzal, ha a Fidesz mögé áll be, elhappolhatják végre az eddig bevehetetlen városrészt a baloldal elől. (Bár Szabados 2015-ben formailag kilépett az MSZP-ből, egészen a Fidesz támogatásának híréig ő volt az ellenzéki összefogás jelöltje a kerületben, nemrég állami kitüntetést kapott.)

A XX. kerületi döntés júniusban még kuriózumnak számított, azóta viszont több más településen is hasonlót húzott a kormánypárt: pár héttel később például a szomszédos Soroksáron jelentette be, hogy saját jelölt indítása helyett azt a függetlenként induló Bese Ferencet támogatja, akit a kerület 1994 óta szintén verhetetlen, de most visszavonuló független polgármestere, Geiger Ferenc ajánlott a soroksáriaknak maga helyett.

Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Ami viszont megy, azt igen

– magyarázta a hvg.hu-nak sejtelmes mosoly kíséretében egy fideszes középvezető, miért hagytak fel mindkét helyen azzal, hogy saját jelöltekkel próbálják bevenni az adott körzetet. A korábbi kormánypárti indulók így ugyanúgy ott lesznek a település életében – egyedi alkuk eredményeként többnyire alpolgármesterként –, a támogatásért cserébe a Fidesz tehát úgy kérhet beleszólást az irányításba, hogy – forrásunk szavaival élve:

a zakó közben megspórolható.

Szabados Ákos XX.kerületi polgármester
©

Kérnek cserébe valamit

A pesterzsébetihez hasonló stratégiával élt a párt Csongrádon is, ahol szintén egy Szabadoshoz hasonló népszerűségű és karrierívű ex-MSZP-s polgármestert támogatnak saját jelölt helyett.

A város élén harmadik ciklusát töltő Bedő Tamás majdnem húsz évet töltött az MSZP-ben, 2006-tól 2010-ig a párt parlamenti képviselője is volt, 2014-ben viszont már függetlenként indult el, hangsúlyozottan azért, mert szerette volna a pártoktól-pártpolitikától függetleníteni a város irányítását. Bedő Tamás ma is ezzel indokolta, hogy miért fogadta el a Fidesz támogatását, de miért nem lesz a párt logója ennek ellenére a szavazólapon:

Ha az ellenfél is elismeri a munkámat és támogat, az mindenképp jólesik, de ettől még nem leszek fideszes. Én minden pártállású szavazót szeretnék képviselni

– magyarázta a hvg.hu-nak a polgármester, hozzátéve: a Fidesz annyit kért a támogatásért cserébe, hogy győzelme esetén a párt önkormányzati képviselője, a város oktatási bizottságát vezető Bartókné Vincze Zsuzsanna (amúgy a térség volt fideszes képviselője, Vincze László lánya – a szerk.) legyen az alpolgármester. Mivel a városban eddig is jó volt az együttműködés a fideszes képviselőkkel – köztük Vinczével is – ez a kérés a polgármester szerint nem tűnt vállalhatatlannak vagy teljesíthetetlennek.

A politikus állítása szerint az elmúlt négy évben a képviselő-testületi döntések 99,5 százalékát konszenzussal hozták meg, és a város költségvetését is egyhangúlag fogadták el. Saját – jobb- és baloldali – népszerűségéhez a polgármester szerint az is hozzájárult, hogy amellett, hogy a város érdekében együttműködtek, „fajsúlyosabb választások előtt” pártpolitikai álláspontjaik megjelenítésére is lehetőséget adott mindkét oldalnak a helyi médiában.

Bedő Tamás (baloldalt)
©

Az ex-MSZP-s polgármester indítását a hvg.hu-nak fideszes források is a korábbi flott együttműködéssel és a város szerintük ennek köszönhető fejlődésével magyarázták, és ugyanez az indok állításuk szerint a közeli Sándorfalva bevallottan baloldali beállítottságú polgármestere, Gajdosné Pataki Zsuzsanna támogatására is.

Ahol hirig van, ott nem történik semmi, nem fejlődik semmi

– magyarázta egy kormánypárti képviselő.

Nem kell erőltetni a logót

Ennek legékesebb példája amúgy szintén Csongrád megyei: az összellenzéki összefogással 2018-ban bevett Hódmezővásárhely. A polgármester-jelöltséget idén önkritikusan saját megosztó személyiségére hivatkozva visszautasító Lázár János pátriájában az már jó ideje egyértelművé vált, hogy az összefogás-stratégiát elültető Márki-Zay Péterrel szemben olyan kaliberű jelölt nem veheti fel a versenyt, mint a tavaly legyőzött – azóta vissza is vonult – Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármester. Mivel a várost korábban tíz évig vezető Lázár a fenti okokból sem pályázik, a kormánypárt itt is az „ahol az emberek nem vevők a Fidesz-logóra, ott nem kell erőltetni” stratégiájához nyúlt.

Igaz, kicsit másként: a párt itt a magát független helyett „önálló” jelöltként meghatározó Grezsa István mögé állt be, de hiába hiányzik a jelölt fűzöld plakátjairól Fidesz-embléma, és hiába a kampányol ő maga is a megosztottság és szekértábor-logika felszámolásával, azért kilóg a lóláb: a városszerte háziorvosként is ismert Grezsa ugyanis öt éve is a Fidesz–KDNP színeiben jutott a képviselő-testületbe, ami mellett Lázár János jóvoltából 2014-ben először a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős, majd 2018-tól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért, valamint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos is lett.

Grezsa István
©

A "saját helyett független jelölt"-taktikának ezen túlmenően is számtalan alfaja megmutatkozik az idei választásokon: Edelényben például saját, a pártból korábban kitagadott politikusát fogadta vissza jelképesen a Fidesz, pedig zsidózó-cigányozó kiszólásai mellett Molnár Oszkár 9 éve pont azzal húzta ki végleg a gyufát, hogy függetlenként akart indulni a párt hivatalos jelöltje ellen. Az azóta is veretlen polgármester népszerűségével idén viszont már nem is próbálnak meg versenybe szállni, 2014-es fideszes kihívója, Loj Balázs most beérheti azzal, ha alpolgármesterként újrázhat mellette.

Békéscsabán megint más a felállás: saját, öt évvel ezelőtti jelöltje, a párt városi szervezetét is vezető Hanó Miklós (jelenlegi alpolgármester) helyett itt azt a Szarvas Pétert támogatja a Fidesz, aki a legutóbb függetlenként ugyan, de a Jobbik támogatásával lett polgármester. A megyeszékhely helyzete ugyanakkor több szempontból is pikáns: egyrészt, mert a Fidesz csak a polgármesterjelöltet támogatja, a hivatalosan a polgármester mögött álló Hajrá Békéscsaba Egyesület képviselőjelöltjeit nem – belőlük sajátokat indít minden körzetben, másrészt nyár elején még úgy tűnt, hogy a Fidesz mellett a Jobbik is ismét Szarvas mögé áll majd be, de a sértődésekkel tarkított ellenzéki egyezetések után úgy áll, hogy végül mégsem őt, hanem a megosztott „fél-összefogás”-jelöltek egyikét választják.

Olyan település is van persze, ahol nem olyan egyszerű, sőt, lehetetlen lett volna „kisajátítani” a népszerű polgármestert: Szegeden például aligha próbálkozhattak be az „ősellenség” MSZP-s polgármesternél, a várost 17 éve vezető Botka Lászlónál. A visszatérő kudarcok után a Fidesz itt egy városszerte ismert építési vállalkozó támogatásával próbálta orvosolni a káderhiányt, a hivatalosan függetlenként induló Nemesi Pál azonban nem sok kétséget hagyott afelől, hogy megválasztása esetén mennyire lehet majd komolyan venni a jelzőt.

Nemesi Pál
©

A celebek sokat hozhatnak

Noha pesterzsébeti kollégájához hasonló pályát járt be a várost 2002–2010 között, majd 2014 óta ismét irányító, az MSZP-ből szintén pár éve kilépett gyöngyösi polgármester, Hiesz Györgyöt szintén nem akarta „magáévá tenni” a Fidesz: itt a „végy egy celebet” recept mellett tette le a garast a pártközpont, amely most egykori Szerencsekerék-házigazda, Klausmann Viktorral próbálja bevenni a várost. A legutóbb az Echo tv-n szereplő tévés bemutatásakor egyben a stratégiájába is bepillantást engedett a kormánypárt: a térség fideszes képviselője azzal indokolta, hogy miért pont Klausmannt választották, hogy a tévésnek „széles ismertsége és sok szövetségese van, aki nem megosztja a gyöngyösieket, hanem egy közös cél érdekében képes egyesíteni őket”, ergo alkalmas lehet a nem kormánypárti voksok begyűjtésére is.

Ugyanez a megfontolás állhat amúgy az olimpiai bajnok vizilabdázó, Vári Attila pécsi indítása mögött is, aki a tíz éve regnáló, városában és pártjában is rendkívül népszerűtlenné vált Páva Zsolt helyét kísérli meg a Fidesz–KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltjeként átvenni.

Hajdúszoboszlón szintén egy integratív személyiség, a városi fürdőt vezető Czeglédi Gyula mögé állt be a kormánypárt, a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület jelöltjét a Mi Hazánkon és az egykori Jobbik-szervezet tagjain kívül az LMP is támogatja. (A helyi Jobbikot egyéként kifejezetten ez a támogatás tette múlt időbe, az országos pártközpont ugyanis az ellenzék közös jelöltje, Holoda Attila mellett tette le a garast, a fürdőigazgatót pártoló renitens hajdúszoboszlói csoportot pedig feloszlatták.)

Gyakori megoldás a Fidesz idei jelöltállításában az „importpolgármester” alkalmazása is: Szentesen például az eddig a szomszédos, 4300 fős Szegvárt irányító Gémes Lászlót indítja a párt, annak ellenére, hogy a posztra helyből, házon belül is volt jelentkező (a polgármesterjelöltként indulni akaró korábbi városi frakcióvezetőt és az őt támogató másik képviselőt épp a napokban penderítette ki a pártból Kubatov Gábor pártigazgató), Kiskunmajsán a közeli Szank eddigi polgármesterét, Patkós Zsoltot, Dombóváron pedig a 800 fős Csikóstőttősét, Pintér Szilárdot.

Hogy melyik stratégia válik be, az október 13-án derül ki. Saját, két héttel ezelőtti összesítése alapján összesen 370 olyan település lesz, ahol a fideszé helyén egy független, vagy „független” jelölt neve áll majd a szavazólapon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóth Richárd Itthon

10 hely, ahol igazi versenyre kényszerül a Fidesz

A közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros párharc lesz a főpolgármesteri posztért Tarlós István és Karácsony Gergely között, azonban ezen kívül is van még 10 olyan csatatér – város vagy fővárosi kerület –, ahol éles verseny lesz az önkormányzati választáson a kormánypártok és az ellenzék között. Bár most csak a polgármesteri szék a tét, fél szemmel már mindenki 2022-re figyel.

Szlavkovits Rita Itthon

Teljes letámadásban Szegeden a Fidesz – most valóban megizzaszthatják Botkát

Kubatov Gábor pártigazgatót vetette be a Fidesz Szegeden, látszik, igazán komolyan veszik a város megszerzését. A várost 17 éve vezető Botka Lászlónak lehetnek még nehéz percei, fő ellenfele a fideszes támogatással induló független, Nemesi Pál vállalkozó. Kemény csata lesz, de most még vihar előtti csend van a városban. A hvg.hu a kampány kezdetére kiválasztott 10 csatateret, amelyet kiemelten figyel. Minden héten jelentkezünk egy riporttal. Cikksorozatunk első helyszíne tehát Szeged.

Olasz meghívója szétszelfizte magát Orbánnal és Novák Katalinnal

Olasz meghívója szétszelfizte magát Orbánnal és Novák Katalinnal

Panaszkodnak a magyarok az újsághirdetésben rendelt termékekre

Panaszkodnak a magyarok az újsághirdetésben rendelt termékekre

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

Decemberben kerülhet a szemünk elé a Naprendszeren kívülről betolakodott üstökös

Decemberben kerülhet a szemünk elé a Naprendszeren kívülről betolakodott üstökös

Munkagéppel ütközött és meghalt egy motoros a 3-as főúton

Munkagéppel ütközött és meghalt egy motoros a 3-as főúton