szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már mindkét orosz fegyverkereskedő szabadlábon van, akik miatt tengelyt akasztott az Orbán-kormány az Egyesült Államokkal.

Szabadlábra helyezték csütörtökön Moszkvában a magyar rendőrség és az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) közös akciójában Budapesten három éve elfogott orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint. Erről Fridman Róbert, a férfi magyarországi ügyvédje számolt be a Direkt36-nak.

Fridman elmondta, hogy ügyfele "minden korlátozás nélkül szabad ember", és nagyon boldog. Ljubisin olyannyira boldog, hogy arról érdeklődik a nyomozóknál, hogy tényleg nem korlátozzák-e a szabadságát, mert nagyon elutazna valahova wellnesszelni.

A fia, az Ifjabb Vlagyimir Ljubisin még februárban lakhelyelhagyási tilalommal hazamehetett, és azóta szabadon mozoghat Moszkva területén.

Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) által irányított fedett akció eredményeként vették őrizetbe a TEK emberei egy Budapest melletti raktárépületnél 2016 novemberében. A hatóságok szerint az oroszok épp arra készültek, hogy nagy mennyiségű fegyvert adjanak el egy mexikói drogkartell képviselőinek. A kábítószerkereskedők nevében tárgyaló emberek azonban valójában a DEA-nek dolgoztak, így az amerikai hatóságok végig közelről figyelték az egész tárgyalássorozatot, és

több beszélgetést is lehallgattak.

A két orosz egy Pilis Defence Systems Kft. nevű magyar cégen keresztül bonyolította volna az üzletet. Ez a cég nagyrészt olyan fegyverekkel kereskedett, amelyek a Magyar Honvédségtől származtak. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt. úgynevezett inkurrencia-pályázatain szerezték be őket, vagyis a hadrendből kivont (inkurrens) magyar katonai fegyvereket vásárolták fel nagy tételben.

A fegyverkereskedőket – bár az Egyesült Államok többször is kérte, hogy adják ki nekik őket –, Magyarország végül Oroszországnak adta ki. Az ügy nem használt az amerikai-magyar kapcsolatoknak, aminek Washington hangot is adott akkor. Az Egyesült Államok külügyi szóvivője akkor a hvg.hu érdeklődésére azt mondta, hogy "az Egyesült Államok csalódott, amiért a magyar kormány a Ljubisineket Oroszországnak adta ki".

Azt is hozzátették, hogy az Egyesült Államoknak egy nagyon jól alátámasztott ügye volt ellenük, amelyet a magyar hatóságok tagjaival együttműködve építettek fel.

„Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal való bűnüldözési együttműködése iránt, és emiatt mind az Egyesült Államok, mind Magyarország, mind a világ polgárai kevésbé vannak biztonságban.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most

Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb