Tarlós és Karácsony valamiben egyetért: nem ellenzik az aluljárók lezárását

Tarlós és Karácsony valamiben egyetért: nem ellenzik az aluljárók lezárását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miután a hvg.hu kiderítette, hogy az Emmi leporolta és a kormány elé viszi a nagy budapesti aluljárók lezárásának ötletét, a főpolgármestert és az ellenzéki főpolgármester-jelöltet is megkérdezték a tervről. Tarlós már tavaly is elismerte, hogy köze van az ötlethez, Karácsony is nyitott, de mindketten az eredeti probléma, a hajléktalanság megoldását tartják fontosabbnak.

Önmagában nincs az aluljárók lezárása ellen, vagyis nem ellenzi, hogy adott esetben rácsokkal megvalósítsák azt, de semmiképpen nem merülhet ki ebben a hajléktalanság elleni küzdelem, amit a kormánynak és fővárosnak együtt kell elvégeznie – így reagált Karácsony Gergely a Klubrádióban arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a hvg.hu által nyilvánosságra hozott ötletről. Kedd reggel írtuk meg a birtokunkba került kormányzati anyag alapján, hogy az Emmi újra elővette azt a javaslatot, hogy a főváros legnagyobb közlekedési csomópontjaiban elektromosan működtetett rácsokkal zárják le az aluljárókat az utolsó metró után, és így megakadályozzák, hogy hajléktalanok ott éjszakázzanak.

Karácsony szerint azt kell eldöntenünk, hogy a hajléktalanok, vagy a hajléktalanság ellen küzdünk-e. Vagyis az eredeti problémát kell orvosolni, a „még több rendőr, még több rács” pedig nem ez. Ahogy fogalmazott, ő alapvetően nyitott, de „amíg nincsenek megfelelő minőségű hajléktalanszállók vagy kiléptetőlakások, addig nem vezetnek sehova az olyan rendvédelmi eszközök, amik ezt a problémát megpróbálják leegyszerűsíteni”.

Az Index viszont Tarlós Istvánt kérdezte meg az elképzelésről, mire a főpolgármester azt mondta, hogy több figyelmet fordítana a hajléktalanokra, már ha erre lesz lehetősége, és ennek egy részfolyamata az, hogy az Emmi a nagyobb fővárosi aluljárók lezárását javasolja. Tarlós szerint nem hülyeség a kilenc kiemelt csomópont aluljárójának lezárása, ezeket ugyanis muszáj rendeltetésszerűen használni, de a minisztérium javaslatcsomagjának elfogadásához feltételek is kellenek.

A lezárás ötlete tavaly merült fel először, nem sokkal azután, hogy október 15-én hatályba lépett az életvitelszerű közterületi tartózkodás Alaptörvénybe foglalt tilalma, így ettől kezdve ez szabálysértésnek számít. Ha a kormány akár már most ősszel rábólint a lezárás tervére, akkor a 96 millió forintból megvalósítható első fázisban 9 olyan nagy kereszteződésben zárnák le az aluljárókat, ahol új zebrák, lámpák kialakítása nélkül lehet a felszínen közlekedni, így a Deák téren vagy a Móricz Zsigmond körtéren – itt olvashat tovább, hogy még mit terveznek Káslerék.

képünk illusztráció
©
Hozzászólások