A Fidesz-székházat valamiért nem túrta fel a rendőrség adatokat keresve

A Fidesz-székházat valamiért nem túrta fel a rendőrség adatokat keresve

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP-t és a Fideszt is jelentették már fel a választók listázása miatt, ott mégsem robogott ki a rendőrség két napon belül házkutatást tartani. Arra sem találtunk nyomot, hogy egyáltalán kimentek volna. Pikó András kampánystábjánál viszont szerda este házkutatást tartottak. Ez a választási szakértő szerint példátlan.

A kerületi vezető szerint nyugodt ütemben zajlott a nyomozás, a feljelentés után 1-2 hónapon belül behívták a Gyorskocsi utcába, ott tanúvallomást tettek, házkutatás nem volt

– idézte fel Nyakó István, az MSZP szóvivője, mi történt, mikor a Jobbik feljelentése után 2011 decemberében személyes adattal visszaélés vétsége miatt nyomozást rendelt el az ügyészség a XVII. kerületi MSZP-s címlista miatt. Akkor a Jobbik birtokába került egy CD, amely több mint 3 ezer kerületi lakos nevét, lakcímét, telefonszámát, valamint kopogtatócédulájának leadási dátumát tartalmazta, a párt egyik képviselője feljelentést tett.

A nyomozás azóta is tarthat, nem kaptunk róla semmit

– jegyezte meg viccesen Nyakó. 2010-ben az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke, Szigeti Péter jelentette fel az MSZP-t, személyes adattal való visszaélés miatt, mert egy olyan felvétel került az OVB-hez, amely alapján azt lehetett valószínűsíteni, hogy az MSZP olyan online adatbázissal rendelkezik, melyben 2001 óta rögzítik a választók személyes és politikai véleményére vonatkozó különleges személyes adatait. Szigetvári Viktor kampányigazgató azt állította, kizárólag a jogszabályoknak megfelelően kezelnek adatokat, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig elutasította a feljelentést. Az ügyészség határozatából kiderült, a felvételen egy ismeretlen személy, torzított hangon beszél egy monitor előtt, azt magyarázva, van egy "kopogatócédula-gyűjtést segítő" adatbázisuk, jól ki lehet válogatni, ki támogatja őket, és ki másokat. Az ügyészség leírta, nem folytattak külön vizsgálatot arra, hogy kiderüljön, ki beszél a felvételen, mert az ügy szempontjából lényegtelen, ám mivel nem derült ki, hogy pontosan milyen adatokat kezelnek a számítógépes rendszerben, nem lehet megítélni az adatkezelés jogosságát, "jelentős érdeksérelemre utaló adat nem merült fel".

Az ügyet ezzel lezárták.

Ismerjük a komcsikat

Az elmúlt 10 évben az MSZP-nél többször jelentették fel a Fideszt az úgynevezett "Kubatov-listák" miatt: hangfelvételek, videók, képek és oknyomozás tanúsága szerint ugyanis a Fideszben listázták a választókat, vezették róluk, hogy támogatják-e a pártot vagy sem.

2007-ben a Magyar Rádió Krónika című műsorában elhangzott: a Fidesz évek óta adatbázisból dolgozott, a Krónikához eljutott a 2004-es nemzeti petíciónál és a 2006-os választások idején készült címlista részlete, amelyben a választók neve és pontos lakcíme mellett bizonyos rövidítések és megjegyzések szerepeltek, az "sz" jelentette a szimpatizánst, a + azt, hogy kik adták korábban a Fidesznek a kopogtatócédulát, míg a kérdőjel a bizonytalanokat jelölte, néhol azzal a megjegyzéssel, hogy az MSZP-ből kiábrándult bizonytalanokról van szó, erről eligazítást is kaptak az aktivisták. A Krónika megtudta, az aktivisták ilyen megjegyzésekkel ellátott listákkal járták a körzeteiket, az aláírásgyűjtés mellett a listák frissítése is a feladatuk volt.

©

2010-ben, az országgyűlési választások előtt néhány nappal a kuruc.info nevű szélsőjobboldali oldalon jelent meg egy titokban rögzített hangfelvétel, melyen Kubatov Gábor pártigazgató egy belsős, vélhetően szervezőknek készült előadásán az online választói adatbázisról beszélt. A többi között az hallható a felvételen, hogy már nem vaktában kampányol a párt. Pécsi példát hozott hosszan, majd elhangzik a mondat:

név szerint ismerünk minden olyan embert, aki elment szavazni, és nem Páva Zsoltra szavazott. Meg tudom mondani, hogy kik azok a komcsik, akik elmennek szavazni, és nem a Fideszt vagy a Pávát támogatják.

Kubatov beszél az online adatkezelés előnyeiről, majd Orbán Viktor kárára poénkodik: elmondja, Orbán nem ért a számítástechnikához, bár sokat javult a helyzet, már tud sms-t fogadni és küldeni, nagy túlzással már tudja, mi a fax és a mail közti különbség.

2012-ben pedig a Fidesznek korábban Grey Greyhound néven videókat készítő Tomanovics Gergely nyilvánosságra hozott egy 2009-es videót, amelyből kiderült, hogy működnek a "Kubatov-listák" a gyakorlatban.

A videóhoz fűzött kommentár szerint ez a videó annak idején szigorúan bizalmas anyagnak számított, Tomanovics "fejvesztés terhe mellett" gyakorlatilag esküt tett arra, hogy tőle nem fog kikerülni sehova sem, csakhogy azóta változott a világ, így mégis kikerült az anyag.

A Fidesz végig tagadta, hogy illegális adatbázist épített volna, a 2010-es Kubatov-hangfelvétel után egy közleményben azt írták, ez az MSZP és a Jobbik kétségbeesett lejáratási akciója, és hangsúlyozták,

a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.

Elutasított feljelentések

Az imént felsorolt ügyekben több párt is feljelentést tett: az MSZP, a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Haza és Haladás és a Jobbik is. 2010-ben az MSZP nevében Szigetvári Viktor az Országos Választási Bizottsághoz fordult, az tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen, csakhogy az elutasította a feljelentést arra hivatkozva,

nem történt bűncselekmény.

Szigetvári akkor azzal érvelt, a felvételen hivatkozott online adatbázisban olyan emberek adatai is szerepeltek, akik nem adtak ehhez hozzájárulást, a jogellenesen szerzett adatok felhasználása a kampányban pedig félelemkeltő és sérti a választás tisztaságát. Az MSZP OVB-delegáltja a Központi Nyomozó Főügyészség elutasító határozata után arról beszélt, a 2010. áprilisi ülésen a Fidesz, illetve Kubatov nem állította, hogy nem Kubatov szerepel a felvételen, akkori nyilatkozata szerint viszont a főügyészség meg sem kérdezte Kubatovot a felvételről. Az ügyészségen Puch László is feljelentést tett, de azt is elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség. Mint ahogy az MSZP-s ügyben, itt sem vizsgálták, ki beszél a felvételen. A vágott hangfelvétel alapján azt állapították meg, hogy egyes választópolgárok pártállásra vonatkozó, személyes adatait "az előadó és ismeretlen személyek" a 2009-es pécsi időközi választáson és az azt megelőző kampányban kezelték, az viszont nem derül ki, hogy a megemlített online adatbázisban pontosan mi szerepel.

Simonka György 2019-ben
©

A határozatban kimondták azt is, személyes adat kezelése csak akkor jogellenes, ha erre a törvény vagy az érintett nem ad felhatalmazást.

A rendelkezésre álló adatok alapján az adatkezelés jogosságának tárgyában nem lehet maradéktalanul állást foglalni

– írta a Központi Nyomozó Főügyészség 2010-ben. Az elutasító határozat ellen fellebbeztek, de Litresits András, az NVB szocialista delegáltja a hvg.hu-nak most azt mondta, emlékei szerint nem történt semmi. A pécsi Jobbik 2013-ban, a Tomanovics által készített videó közzététele után tett feljelentést, amely előbb a Somogy Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, majd onnan a Központi Nyomozó Főügyészséghez került. Az akkori helyi elnök, Németh Zsolt úgy emlékszik, azt a feljelentést is elutasították.

Annak nem találtuk sehol nyomát, hogy bármelyik ügyben bárhol házkutatást tartott volna a rendőrség. Megkérdeztük a Központi Nyomozó Főügyészséget, illetve a Fideszt, hogy volt-e ilyen, de egyelőre nem kaptunk választ.

Mindez csak azért érdekes, mert szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság a személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt folytatott nyomozás során házkutatást tartott a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampányközpontjában, az Index szerint két laptopot is lefoglaltak. Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt tanúként hallgatták meg, a házkutatás csaknem négy órás volt. Udvarhelyi tagadja, hogy visszaéltek volna az adatokkal, a Magyar Nemzetnek voltak ilyen sejtései. Az ügyben kedden tett feljelentést a helyi választási iroda, a rendőrség nagyon gyorsan elrendelte a nyomozást, és következett a házkutatás. László Róbert, a Political Capital választási szakértője a hvg.hu-nak azt mondta,

ő nem emlékszik, hogy tartottak volna házkutatást ilyen ügyben, de 24 órán belül biztos, hogy egyszer sem. Főleg úgy nem, hogy a rendőrség egy fotó miatt vonuljon ki, amelynek nincs bizonyító ereje. Ez példa nélküli, hogy ilyen gyorsan és letámadás-szerűen lépjenek.

Hozzászólások