A vád alá helyezett Simonkához közeli alapítvány újabb százmilliókat nyert az uniótól

A vád alá helyezett Simonkához közeli alapítvány újabb százmilliókat nyert az uniótól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzt őshonos háztáji állatokat és növényeket bemutató projektre kapta a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány.

Négyszázötven millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a nemrég vád alá helyezett Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz erősen kötődő alapítvány – tudta meg a 24.hu. A lap azt írja, a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMTKA) számára kedvező döntés két hete született, a szervezet őshonos háztáji állatok és növények bemutatására kap pénzt.

A 450 millióból a tervek szerint egy turisztikai attrakció keretében 13 féle tyúkot, szarvasmarhákat, gyimesi racka juhokat, valamint 16 őshonos gyümölcsfát és szőlőt mutat majd be Dombegyházon.

A lap emlékeztetett: ugyanez az alapítvány 2017-ben ehhez nagyon hasonló beruházásra nyert 300 millió forint uniós támogatást – azt a Dombegyháztól mindössze 26 kilométerre fekvő Mezőhegyesen kellett volna megvalósítani. Ám az oda megálmodott turisztikai központból – ahogyan a lap helyszínen járt újságírója megtudta – még nem valósult meg semmi. Pedig a frissen elnyert 450 milliós pályázatban a benyújtók a korábbi, eddig meg nem valósult projekt sikerére hivatkoztak.

A lap megkereste a DBMTKA-t a 300 millióval megtámogatott beruházásról érdeklődve. A konkrét kérdéseikre nem kaptak választ, de levelében az alapítvány „az építőiparban jelentkező kapacitáshiányra” és a „költségek folyamatos növekedésére” hivatkozva azt írta, hogy „a projekt tervezése, aktualizálása folyamatos volt, azért, hogy a pályázati felhívás által támasztott feltételeknek eleget tudjunk tenni”. A lap ugyanakkor megjegyezte, hogy a Békés Megyei Önkormányzat nyilvántartása szerint a beruházáshoz még tervek sem készültek.

Simonka György és a DBMTKA kapcsolatáról, illetve arról, hogyan próbálta meg a költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vád alá került politikus eltávolítani magától a szervezetet, ebben a cikkünkben írtunk:

Százmilliókat költhet el Békésben egy lepukkant bódéba bejegyzett alapítvány

Alig egy hónapon belül 13 közbeszerzést bonyolított le egy Békés megyei alapítvány, amelyet éveken át Simonka György fideszes parlamenti képviselő rokonai és barátai vezettek. Korábban is százmilliókról döntött, most is ebben a nagyságrendben fog, székhelye mégis egy lerobbant és elhagyottnak tűnő bódé.

Hozzászólások