szerző:
Szlavkovits Rita

Mindent bevetett az elmúlt másfél évben a kormánypárt hódmezővásárhelyi szervezete Márki-Zay Péter ellen, övön felül és övön alul is, hogy aztán a békeidőket idéző csapattal induljon az ellenzéki összefogás kissé megroggyant szimbóluma ellen. Márki-Zay vajon pirruszi győzelmet aratott tavaly februárban, vagy megtörte a fideszes varázst? Helyszíni riport Hódmezővásárhelyről, a 10 kiemelt körzetünk egyikéből.

„Mikor lesz ennek már vége?” – sóhajt fel egy idősebb nő, aki egy másik asszonnyal beszélgetve támasztja a biciklijét Hódmezővásárhely belvárosában a tram-train sínpárjának kiásott hatalmas gödör mellett, ami legalább akkora, mint amekkora árok tátong a helyi kormánypárti képviselők, illetve Márki-Zay Péter polgármester és csapata, a Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért között.

©

Márki-Zay Péter tavaly februári megválasztása óta folyamatosan kampányüzemmódban van a város: feljelentések, perek, örökös közgyűlési háborúk, óriásplakátok, szórólapok, tüntetések, egymás személyes szférájának támadása, övön alul is (emlékezetes, Márki-Zay feleségét is kikezdték).

Nyáron a helyi Fidesz Lázár Jánost kérte, hogy induljon a újra polgármesteri posztért, majd miután a volt miniszter visszautasította ezt, békekártyaként előhúzták az MDF-alapító, sokáig a városban orvosként praktizáló Grezsa Istvánt, aki a szomszédos Szegeden elindított Nemesi Pálhoz hasonlóan a függetlenségét hangsúlyozza, de azért a képviselő-testületbe Fidesz–KDNP színekben került be, az ő frakciójukban is ül.

Grezsa István
©

„Én nem ágálok egyikre sem, de egymást mindig ütik” – mondja az egyik asszony, amikor azt firtatom, hogy szerintük melyik jelölt az esélyesebb. „Szeretem a doktor urat, nagyon rendes ember, de ha megválasztjuk, akkor nem bukkan-e fel a háta mögött Lázár?” – teszi hozzá, de már kapja is a kezét a szája elé szégyenlősen. Lázár János 10 évig volt polgármester, máig a térség meghatározó politikusa.

Megcsinálta a lehetetlent

Márki-Zay Péter másfél éve törte át a betonfalat, mikor lenyomta a Fidesz jelöltjét, Hegedűs Zoltánt, aki nyáron egy nyílt levélben be is jelentette visszavonulását. Márki-Zay győzelme földindulásszerű volt: a városban a rendszerváltás óta nem nyert más, csak a Fidesz, pontosabban a jobboldal. Márki-Zay is konzervatív értékrenddel ment neki az időközi választásnak, mégis maga mögött tudta az egész helyi ellenzéket is a Jobbikon át az MSZP-ig, ami szintén kuriózum volt akkor még.

Ráadásul a vereség nagy pofon volt Lázár Jánosnak és a Fidesznek is: pár hónappal az országgyűlési választás előtt diadalmaskodott egy ellenzéki jelölt az egyik fellegvárukban.

Márki-Zay sikere lett az ellenzéki minta, a településenként egy ellenzéki jelölt gondolatára építette a hivatalosan az év elején elinduló, mostanra kicsit megroggyant Mindenki Magyarországa Mozgalmát (MMM) a vásárhelyi polgármester, aki az országos turnéi miatt folyamatos jobboldali támadás alatt állt. Bár úgy tűnik, ez csak a politikusokat zavarta, a helyieket nem igazán izgatja ez, az sokkal inkább, mi van a városukban.

Márki-Zay Péter
©

„Fejlesztések? Arról nem tudok sokat, de a mai újságot látta már? Megint van benne valami, hogy milliókat ellopott a polgármester, vagy mi. Az egyik ezt mondja, a másik meg a szöges ellentétét” – néznek rám kérdőn. Az emlegetett cikk a legfrissebb botrányról, a kiberháborúról szólt, ami egészen friss: pénteken a Közbeszerzési Döntőbizottság 13 millió forintos bírságot szabott ki a városra, mivel két olyan informatikai szerződést kötöttek, amelyekre közbeszerzést kellett volna kiírni. A határozatot megfellebbezték, de maga a büntetés ténye azért kellemetlen, mert Márki-Zayéknak ez az Achilles-sarkuk, hiszen éppen a korrupció ellen, a transzparenciáért küzdenek.

A háttérben feltűnik egy Rapcsák

Az eset jól példázza az elmúlt másfél év háborúskodásának a jellegét is: az önkormányzat informatikusai már tavaly elszállingóztak, többek szerint azért, mert Márki-Zayék állítólag lefelezték a fizetésüket. Ekkor a hivatal a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő céget, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-t kérte fel a feladatok ellátására, ami ősszel felmondta a szerződést arra hivatkozva, nincs rá kapacitása. Márki-Zay Péter ekkor – elmondása szerint – kényszerhelyzetbe került és megkötötte azokat a szerződéseket, ami miatt most 13 milliós bírságot kapott. Mindennek tetejébe az önkormányzatot két hónapban is hackertámadás érte, Márki-Zay azt mondja, bizonyítékai vannak, hogy az önkormányzati cég támadta meg a hivatal informatikai rendszerét, míg a HVSZ Zrt. vezérigazgatója, ifj. Rapcsák András tagadja a vádakat.

A név ismerős lehet: ifjabb Rapcsák az egykori polgármester Rapcsák András fia, azé a Rapcsák Andrásé, akinek a szárnyai alól Lázár János is kikerült. A néhai polgármester lánya, Rapcsák Katalin pedig képviselő-jelöltként indul Márki-Zayék ellen. Ez és az elmúlt másfél év esetei nem csoda, ha kavarodást okoznak a helyiek fejében, a Fidesz a háborúskodást ellensúlyozva indította el a függetlennek mondott Grezsát a béke szlogenjével, és a nosztalgikus érzésekre bazírozva hozták be képviselőjelöltként mellé a régi ismerős neveket, mások mellett Rapcsák lányát.

Márki-Zay másra vágyik

Grezsánál jobb lett volna Lázár

– mondta a hvg.hu-nak Márki-Zay Péter az új kihívójáról. Állítólag van olyan kutatás, amely szerint Lázár ellen több esélye lenne Márki-Zaynak. De amúgy nem tartotta valószínűnek, hogy Lázár ebbe beleáll, hiszen úgy tartja, a háttérben még vannak kormányzati feladatai Lázárnak (akit amúgy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter lehetséges utódaként emlegetnek a sajtóban).

Nem is értem, hogy mire volt jó ez a színház

– mondja a Márki-Zay arra célozva, hogy a helyi szervezet minek kérte fel előbb Lázárt a polgármesteri posztra. Fideszes körökben viszont természetesnek tartják, hogy tettek egy gesztust Lázár felé, "betartották a protokollt".

©

Míg Lázár a Facebook-oldalán folyamatosan nyomja a kampányt megyeszerte, Grezsa István nem folyik bele a helyi csatározásokba, akkor szólalt csak meg, amikor Márki-Zay Péter belegyalogolt. Márki-Zayék egy felmérésben véleményeztették a polgármesterjelölteketet, a válaszokban pedig Grezsával kapcsolatos pletykák is előkerültek, amelyet Márki-Zayék az eredményeket értékelve nyilvánosságra is hoztak a Facebookon. Grezsa édesapját ebben ügynöki múlttal, őt magát pedig házasságon kívül született gyermekkel hozták hírbe, amelyet Grezsa visszautasított, de ez egyébként is szigorúan a magánszférába tartozó ügy lenne. Márki-Zay gyorsan megkövette Grezsát, de a labdát már elgurította.

Az önmagától nem független jelölt

Grezsa Istvánt nem sokkal Lázár János indulásának udvarias belengetése után jelentették be, persze nem a semmiből tűnt elő, tavaly október 23-án, majd az idén március 15-én, a nemzeti ünnepeken már ő mondott beszédet. Lassan, óvatosan építgették, június elején a HVG is megemlítette a helyi MDF-alapítót a lehetséges indulók között. Grezsa mellett szól az is, hogy a viharos közgyűléseken csendben maradt, olykor ki is szavazott a gázosabb ügyekben, vagy egészen egyszerűen felállt, és otthagyta az ülést, amikor ott elszabadultak az indulatok. Egyébként maga Grezsa a helyi portáloknak adott interjúiban is hangsúlyozza, hogy

bár valóban a Fidesz támogatását élvezi, de ez nem jelenti azt, hogy dróton lehet őt rángatni.

A képviselőtől kértünk interjút, egy udvarias sms-ben hárított: köszöni, de nem él a lehetőséggel. Majd egy, az egészségügyi programját ismertető sajtótájékoztatón mégis szóba állt velünk, de csak annyit mondott,

a függetlenség nem azt jelenti, hogy önmagamtól is független vagyok.

Ezzel arra utalt, hogy ő egy mérsékelt, keresztény, konzervatív ember, ezt az értékrendet pedig jelenleg a Fidesz képviseli. A konfliktusokat pedig szeretné elsimítani, ebben szerinte az elmúlt 30 évben nagy tapasztalatot szerzett.

©

Ha "Lázárék" nyernek, tisztogatás jöhet

Márki-Zay Péter ütésállónak tűnik, pedig az MMM sem kifejezetten sikertörténet az utóbbi hónapokban, ettől még Hódmezővásárhelyen nagy a tét: ha elbuknak, annak nem lesz jó üzenete az ellenzék számára sem. Az igaz, hogy a fővárosban összeálltak a pártok egy jelölt mögé, de ez a vidéki települések nagy részén egyáltalán nincs így, már ahol egyáltalán van ellenzék. Vásárhelyen pedig a Fidesz visszatérte gyaníthatóan nem lesz következmények nélküli.

Muszáj

– mondja Márki-Zay Péter arra, hogy a következő öt évben is vezetné-e fideszes közgyűlési többséggel a háta mögött a várost. A polgármesteri hivatalból nem csak az informatikusok távoztak, folyamatosan olvasni az álláshirdetéseket, a fideszes többség már az első közgyűlésen megpróbálta felborítani a költségvetést, a helyi média pedig Lázár Jánoshoz közeli tulajdonosokhoz került. Az önkormányzati tévé pedig csődbe ment azután, hogy Márki-Zay megtagadta, hogy a veszteségesen működő cégnek támogatást utaljon a város.

Ha Lázár emberei visszatérnek, nagy tisztogatás jöhet. Nem csak a hivatalban maradt alkalmazottakra gondolok, hanem a vállalkozókra, akik felszabadultak az elmúlt hónapokban, és az intézményvezetőkre is. De valóban roppant nehéz lenne a folytatás

– teszi hozzá. Márki-Zay csapatának a győzelem a túlélést is jelenti, az elmúlt másfél év alatt kemény volt a küzdelem, a kampányra viszont maradt a roller és a fagyi, előbbi Grezsa kampányfogása: bárki elviheti egy órára a "tesztidőszak alatt", ha bemutatja személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

Azért van itt paranoia

Grezsa lakásfórumokat tart – ahogy Lázár is tette –, nyilvánosan pedig jó sok pénzt és kórházi osztályok megnyitását, és kóházi hotelszolgáltatást ígért. Korábban pedig a tram-train építkezés miatt kárt szenvedett vállalkozások kártalanítását és pluszszerelvények beszerzését is megígérte.

©

Márki-Zay pedig lakossági fórumon győzködi az embereket arról, hogy a fejlesztésekre elkülönített pénzt nem lehet elvenni, ne dőljenek be annak, hogy csak akkor jön a városba pénz, ha fideszes a polgármester. Aktivistái rendületlenül gyűjtik az aláírásokat, ott arról fecsegnek, hogy ukránok költöztek Vásárhelyre, hogy szavazzanak, és hogy a közmunkásokat is behálózta már a Fidesz.

„Engem ugyan nem” – válaszolta az egyik közmunkás, akitől megkérdeztem, hogyan hálózták be. „Mi itt ülünk egész nap, reggel hattól este kilencig. Itt csak borsodiak, meg szabolcsiak dolgoznak, az ukránok egy másik vállalkozónál a város szélén” – mondja egy pár hajléktalan a tram-train miatt kiásott jó mély árok mellett. „Menjen, kölcsönözzön egy elektromos rollert, magának is odaadják. Én is mentem vele egy órát, csak úgy lobogott a hajam.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megérkezett a teljesen új Toyota Yaris

Megérkezett a teljesen új Toyota Yaris

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk