szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

A Republikon Intézet felmérése szerint Tarlós 35, Karácsony 34 százalékon áll.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

A Republikon Intézet az önkormányzati választások kapcsán felmérést készített, melynek fókusza az október 13-i főpolgármester-választás volt, kitérve a részvételi hajlandóságra és a jelöltválasztásra.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a budapesti választók több mind kétharmada, 68 százaléka tervez részt venni az önkormányzati választásokon, mindössze 19 százalék tervez távol maradni, a válaszadók további 13 százaléka még nem tudja, elmenjen-e. A Republikon hozzáteszi, a részvétel egy különösen nehezen mérhető és megjósolható arány, „korábbi tapasztalatokat figyelembe véve valószínűsíthetjük, hogy a tényleges részvételi arány alacsonyabb lesz, mint a kutatás eredményeiben látott 68 százalék”.

Arra a kérdésre, hogy „kire szavazna az őszi budapesti főpolgármester-választáson?” az összes válaszadó

  • 35 százaléka Tarlós Istvánt,
  • 34 százaléka Karácsony Gergelyt,
  • 5 százaléka Puzsér Róbertet,
  • 1 százaléka pedig Berki Krisztiánt jelölte meg.
  • A kitöltők egynegyede nem tudott vagy nem kívánt válaszolni (bizonytalan).

Orbán Viktor Karácsonyról: Lassan megsajnálom

Hosszú kihagyás után adott rádióinterjút a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Trócsányi Lászlót ki akarják lőni, azt is elmondta, miért. A baloldalt pedig focis hasonlattal középpályáshoz hasonlította. „Harcolni kell, egyre erősebbek vagyunk" - mondta.

Más intézetek közelmúltban közzétett felméréseivel összhangban (az Iránytű felmérése ITT, a Záveczé ITT) tehát a Republikon kutatása alapján is szoros versenyre számíthatunk, amely a regnáló főpolgármester, Tarlós István és Karácsony Gergely között fog eldőlni. „A választás végeredményét tekintve kulcsfontosságú tényező lesz az ellenzék mozgósítási ereje. A közelmúlt választási eredményeiből egyértelműen látszott, hogy Budapesten nincs többsége a Fidesznek, Tarlós István legyőzéséhez azonban Karácsony Gergely kampányának hatékonyan kell mozgósítania a meglévő szavazóit és aktivizálni az ellenzéki érzelmű bizonytalanokat” – áll az elemzésben.

*

A 800 fős online felmérés 2019. szeptember 5 és 12. között zajlott, a minta életkor, iskolai végzettség, nem és kerületi lakóhely szerint reprezentatív a főváros felnőtt lakosságára nézve, a hibahatár 3,46%.

Az elemzést ITT éri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több emberéletet is követelt a Görögországra lesújtó medikán

Több emberéletet is követelt a Görögországra lesújtó medikán

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

Tomán Szabina: "Nem kell bizonygatnom, milyen ügyes lány vagyok."

Tomán Szabina: "Nem kell bizonygatnom, milyen ügyes lány vagyok."