Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

V. Naszályi Márta 121 szavazattal nyert, a Fidesz megfellebbezte az eredményt. Mindhárom kifogásolt szavazókörbe leadott szavazatot átnéztek, nem volt semmi probléma.

Három egyéni választókerületben újraszámolta az I. kerületi polgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság. A kerületben V. Naszályi Márta ellenzéki politikus nyert, a kifogások szerint a V. Naszályira leadott szavazatok között több olyan is volt, melyet Nagy Gábor Tamásra adtak le, ám a bizottsági delegált nem tudta újraszámolni azokat.

A bizottság a hétfői ülésén megnézte, hogy a V. Naszályi Mártára leadott szavazatok között valóban volt-e olyan, amit Nagy Gábor Tamásra adtak le. Elsőre a 9-es választókerületben leadott szavazatokat ellenőrizték, a V. Naszályi Mártára leadottak között nem találtak Nagy Gábor Tamásos szavazatokat, ahogy fordítva sem találtak semmit.

A számok stimmelnek, úgy van minden, ahogy a jegyzőkönyvben

- állapította meg a bizottsági elnök a 9. választókerületi szavazatokat átnézve, majd a 17-es szavazókörben leadott szavazatok ellenőrzésével folytatták. Ott sem találtak szabálytalanságot.

Számolunk, számolunk, de mi értelme van?!

- kommentálta az elnök az érkező 3. dobozt, amelyen kizárt, hogy a választás eredménye múlna. A legutolsó szavazókörben leadott szavazatokat ellenőrizték, a Nagy Gábor Tamásra leadott szavazatok között találtak egyet lapot, amelyen Tarlós Istvánt támogatták. Ezzel Nagy Gábor Tamásnak eggyel kevesebb, Tarlós Istvánnak viszont eggyel több szavazata van, emiatt megszámolják, hogy Nagy Gábor Tamás pontosan hány szavazatot kapott.

Átkeveredett szavazólapot nem találtak. A három szavazókör eredményét durván egy óra alatt ellenőrizte át az elnök, majd meghozták a döntést, hogy a helyi választási bizottság döntését helyben hagyták. Magyar György kérésére rögzítették azt is, hogy nem találtak szabálytalanságot. Az FVB döntését bíróságon még megtámadhatják, ezzel újabb 3-6 nappal tolva a választási eredmény jogerőre emelkedését.

Az I. kerületben a teljes választási eredményt megóvta a Fidesz, az egyéni választókerületekre vonatkozó óvást csütörtökön elutasította az FVB, azonban már akkor bekérte a szavazatokat.

Ide kattintva olvashatja az egyik múlt heti határozatot, amellyel megegyező tartalmú érkezett V. Naszályi Márta eredménye ellen is.

Az egyéni választókerületi beadványok nem voltak megalapozottak, ugyanis abban "általános káoszra" hivatkoztak csak, minden más kifogás a polgármester-választásra vonatkozott. A beadvány azonban el volt rontva: tévesen kétszer szerepelt benne a 9. egyéni választókerület. Mint kiderült, valójában a 16. választókerületben leadott szavazatokat is újraszámoltatták volna, ezt azonban a bizottság elutasította arra hivatkozva, hogy nem volt pontosan megjelölve a helyszín. A másik három választókerületből érkezett kifogásnak viszont helyt adtak. A hat tagú bizottság három tagja döntött úgy, hogy újra kell számolni a szavazatokat, ez úgynevezett "jegyzőkönyvi döntés" volt.

A Fővárosi Választási Bizottság délután 3 óta ülésezik, eddig minden beadványt elutasítottak, így a ferencvárosi győztesre, Baranyi Krisztinára és a csepeli polgármesterre, Borbély Lénárdra leadott szavazatokat nem számoltatták újra. Az I. kerületi beadványoknál az volt a különbség, hogy nem általánosságban hivatkoztak arra, hogy - idézve a bizottsági elnök egyik megjegyzését - "minden rossz volt", hanem konkrétan megjelölték, hogy öt darab szavazólap került át a másik kupacba, és nem volt mód az újbóli ellenőrzésre.

Az ülésen Pikó András józsefvárosi győzelme is szóba került, ám végül minden kifogást elutasított a bizottság. Az ellenzéki jelölt 269 szavazattal nyert józsefvárosi önkormányzati szavazáson, de mivel 332 darab érvénytelen is voks is volt, elméletben fennállt a lehetősége, hogy újraszámlálás esetén Sára Botond eddigi fideszes polgármester mégis megőrizheti a székét. A bizottság azonban egyhangúlag jóváhagyta a helyi választási bizottság döntését Pikó András polgármesterségéről.

Hozzászólások