szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTA-tól elvett intézetekben ugyanúgy folyik a munka, mint eddig, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnak nincs sem alapító okirata, sem szervezeti és működési szabályzata.

Bár már lassan három hónapja létrejött az akadémiai kutatóintézeteket átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), a szervezetnek továbbra sincs elfogadott alapító okirata, illetve szervezeti és működési szabályzata – írja a Népszava.

Az ELKH-t augusztus elsején alapították meg, miután a parlament kormánypárti többsége – a hazai és nemzetközi tiltakozások ellenére – megszavazta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megcsonkításáról szóló törvényt. Az MTA kutatóhálózatát hivatalosan szeptember elsején vette át az új szervezet, miközben az MTA elnöke augusztus végén az Alkotmánybírósághoz fordult a vonatkozó törvény miatt.

A Népszavának nyilatkozó dolgozók szerint a kutatómunka egyébként ugyanúgy zajlik, mint az MTA-s fenntartás alatt. Maróth Miklós, az ELKH vezetője eddig szintén nem sokat hallatott magáról, bár szeptemberben küldött egy levelet a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének, amiben arról írt, hogy még csak ismerkedik a rendszerrel, illetve azzal vádolta a kutatókat, hogy sokan közülük túl keveset dolgoznak és túl sok pénzt kapnak. Maróthról emellett az derült még ki, hogy szintén ott volt Orbán Viktorral a Türk Tanács ülésén Bakuban.

A Népszava hozzáteszi, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács csak januárban kezdi meg működését, ennek a szervezetnek pedig valószínűleg döntő szerepe lesz a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia véglegesítésében, a pénzügyi alapok felhasználásának meghatározásában, és amelynek elnöke Palkovics László ITM-miniszter lesz.

A Palkovics vezette minisztérium a lap kérdéseit az ELKH-hoz irányította, amely azonban nem válaszolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

"Egy fekete lyukba ugrunk" – Semmit nem tudnak leendő munkájukról-munkahelyükről az MTA átvezényelt dolgozói

Az MTA Titkárságának 68 dolgozóját az Akadémiát megcsonkító törvényjavaslat szeptember 1-ei határidővel átvezényelte az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH). A szervezet ugyanakkor még csak papíron létezik, az érintettek pedig egy héttel a határidő lejárta előtt még mindig csak annyit tudnak, hogy névleg és fizikailag is máshol dolgoznak majd, de hogy hol, mit, és milyen irányítással/feltételekkel, azt még senki nem kötötte az orrukra.

Egy 21 éves nő is van a járvány újabb áldozatai között

Egy 21 éves nő is van a járvány újabb áldozatai között

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas