Várhelyi Olivér a hivatalos jelöltje lett Ursula von der Leyennek

Várhelyi Olivér a hivatalos jelöltje lett Ursula von der Leyennek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A végleges döntés viszont még várat magára, csak a francia és a román biztosjelölttel együtt hagyhatja jóvá a leendő bizottsági elnök.

Várhelyi Olivér hétfő esti interjúját követően Ursula von der Leyen, a leendő bizottsági elnök hivatalosan kérte a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsot, hogy hagyja jóvá a magyar politikus jelölését a biztosi posztra – írja a Népszava.

A Népszava információi szerint von der Leyen csak akkor fogja a döntését véglegesíteni, ha a francia és a még hiányzó román biztosjelölt személyét is jóváhagyta.

Ezt követően kell majd a kormányközi döntéshozó fórumnak elfogadni a jelölést és utána szavazhat majd Várhelyiről az Európai Parlament.

Arról egyelőre nincs információ, hogy melyik tárcát szánja a megválasztott bizottsági elnök Orbán jelöltjének.

Az új Európai Bizottság az eredeti tervek szerint november elején lépett volna hivatalba, ezt azonban el kellett halasztani; a jelenlegi céldátum december elseje. A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a bizottság többi tagja marad a posztján ügyvivő minőségben.

Ilyenre korábban már többször is volt példa, legutóbb a másodszor is José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel. Ez viszont lassíthatja az uniós munkát, mert ügyvivői minőségben a testület illetékessége korlátozott.

Hozzászólások