szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A "szamizdat" készítői vagy nagyon buták, vagy nagyon akarnak ártani a baloldanak. Egy biztos, sokat dolgoztak vele és sokat költöttek rá.

Az egykori Népszabadságra erősen hasonlító, a bezárt lap nevét, logóját, apró grafikai elemeit is felhasználó újságot hoztak kedd délután a szerkesztőségünkbe (és még alighanem jó néhányba Budapesten). A fejléc szerint: "szamizdat példány, baloldaliaknak ingyenes”, amely november 13-án, pontosan egy hónappal tehát az önkormányzati választás után jelenik meg.

A lapot tartalmazó borítékon egyetlen pecsét látható, amely aztán visszaköszön a fejlécben is, rajta a felirat: KontrA.

©

Idézünk néhány címet és „ gondolatot”:

Összefogás! Felelősség! Népszabadság!

„A fortélyos félelemmel igazgatott, kizsákmányolással rabigába hajtott országban, ahol burgonyáról álmodik a nyomor, megrázkódott egy plutokrata rezsim, vezetője pedig azóta is remegni méltoztatik.”

A migráció Magyarország egyetlen esélye

„A nagyvárosok kapcsán szintúgy megfigyelhetjük, hogy bár a migránsok kevesebb bűncselekményt követnek el a helyieknél, a terrorizmus a nagyvárosi lét szerves része, amely elfogadásra és toleranciára sarkall …”

 Nincs bocsánat

Mit kapott Gyurcsány Ferenc és csapata, akik a progresszió és modern szociális piacgazdaság felé egyedüliként kezdték el taszigálni a mögöttünk hagyott 30 évben ezt a saját frusztrációiban tapicskoló, gyűlölettel mérgezett országot? A hála szavai helyett lejáratást, bűntetőeljárásokat, és olyan kérlelhetetlen gyűlöletet, amelyet ép ésszel kibírni, szó híján: csoda.

Nem ragoznánk túl a dolgot, a láthatóan nagy munkával elkészített, érzékelhetően gondosan szerkeszett „újságban” van Bojár Gábor-portré, óda a 31 éve megalakult SZDSZ-hez, önfeledt Botka-gyalázás (Nem Botka lépett ki az MSZP-ből, hanem az MSZP Botkából), és például útmutató az elbukott fideszes városvezetők elleni bosszúhoz. Kiderül, hogy „Össze kell fogni a Jobbikkal”, hogy a Magyarországról kiinduló nacionalista kór megfertőzte az egész világot, a hátlapon pedig mintegy záró üzenetként Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Soproni Tamás látható egy plakáton, fölöttük a szabaddemokraták egykori jelmondata (Tudjuk, Merjük, Tesszük) a madarakkal, alatt a pedig egy felhívás: Írjuk újra a múltat.

©

Ha elhinnénk, hogy ezt baloldaliak írták (a cikkek alapján az MSZP-ért és Gyurcsány Ferencért rajongók), akkor csak annyit mondhatunk: ennél többet most nem árthattak volna az ellenzéknek.

De sokkal inkább hajlunk arra, hogy nem más ez, mint provokáció.

Innen pedig el lehet kezdeni találgatni arról: ki és miért tette.

A lap – mint említettük – erősen hajaz a Népszabadságra, de az egykori lap kiadási és névhasználati jogával rendelkező Mediaworksnél megkeresésünkre azt mondják: ők senkinek sem adtak ilyesmire engedélyt, nem is kérték tőlük, „szükség esetén” jogi útra is terelik az ügyet. (Ha nem onnan kapták meg a „szerkesztők” a dizájnelemeket, akkor elég profiknak tűnnek, jól dolgoztak.)

Amúgy az ellenzék és a SZDSZ közötti párhuzam az önkormányzati választás óta nem ritkán felbukkanó fordulat az új budapesti felállást bírálóknál. A Jobbik és a baloldal „bűnös” együttműködésének hangoztatása szintén jól jöhet egyeseknek (nem mellesleg: a kiadvány összes fotója közül egyetlen egynél van feltüntetve forrás, és véletlenül pont a Jobbik sajtóiroda). Gyurcsány Ferenc (és „dr. Czeglédy Csaba, a fáradhatatlan demokrata”) dicsérete szintén egybecseng politikai nyilatkozatokkal, miként a Rosa Luxemburg-Greta Thunberg-Cseh Katalin háromszög megrajzolása sem feltétlenül önfeledt baloldali szerkesztők kedvességének jele, pláne némi LMBTQI-zással és brüsszeli űrkocsmázással dúsítva.

Szóval inkább provokáció ez, mint bármi más. És nem is olcsó: a befektetett munkán túl (néhány gyakorlott szerkesztő, korrektor, tervezőszerkesztő több napos közreműködése nélkül nem jöhetett össze a 12 oldalas "lap"), ha csak pár ezres példányszámot veszünk, önmagában a papír és a nyomtatás is több százezer forintba kerülhet.

Elég aljas húzás, a Népszabadság egykori munkatársaival és olvasóival szemben kifejezetten pofátlan.

Talán egyszer kiderül az is, ki áll mögötte. Tanulságos lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában