A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap szerint az ellenzék nyomás alatt tartja Nemcsák Károlyt, a József Attila Színház vezetőjét.

A múlt héten – megágyazva a Fidesz-kommunikációnak – még arról írt a Magyar Nemzet, hogy a Gothár-ügy miatt írja át a színháztörvényt a Fidesz, most viszont új nézőponttal állt elő a lap: veszélyben vannak a jobboldali színházigazgatók.

A lap szerint kifulladtak a kultúra finanszírozásáról szóló ellenzéki vádak: a kormány a tervezett változások jó részét elengedte, megmarad a Nemzeti Kulturális Alap és a függetlenek támogatása, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója viszont nem kap új testületet maga alá.

Úgy tartják, az ellenzék azért tiltakozik, mert

az új színházi törvény megnehezíti számukra, hogy vállaltan jobboldali igazgatókat mozdítsanak el.

Például a József Attila Színház vezetőjét, Nemcsák Károlyt, akinek nyomás alá helyezése elkezdődött azzal, hogy az általa vezetett teátrum felügyelőbizottsági elnökének kinevezték Vásárhelyi Máriát, de az Újszínházat vezető Dörner György is az "ellenzéki támadások céltáblája".

Az Újszínházban zaklatással vádolták meg az egyik színészt, Mihályi Győzőt. A hvg.hu információi szerint egy 2016-os esetről van szó, Dörner pedig állítólag csak annyit lépett, hogy elrendelte: a két ember nem dolgozhat együtt. A színész visszautasítja a vádakat, és bosszút emleget, a színházban etikai vizsgálat indult, amelyet gyorsan lezárt azzal, hogy elítélt mindenfajta zaklatást. A színház vezetése a fővárosi önkormányzat megkeresésére azt írta, nem tudnak 2016-ban elkövetett szexuális zaklatásról.

Hozzászólások