szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szervezet szerint egyértelművé vált, hogy a beszállítók türelme elfogyott.

Állásfoglalást adott ki a Magyar Kórházszövetség a kórházi adósságok rendezésének szükségességéről. Mint írták, az egészségügy strukturális problémái és alulfinanszírozottsága miatt

a kórházak adóssága október végén 64 milliárd, november végén 71 milliárd forint volt, a hiány az év végére elérheti a 80 milliárdos nagyságrendet.

A hiány minden évben újratermelődik, és a kórházak évről évre létbizonytalanságban töltenek legalább két-három hónapot, mivel az ellátási kötelezettségük miatt túllépik a költségvetési keretüket.

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

A vezetők azok, meg a kedvezőtlen intézményi struktúra.

„A kórházak folyamatos működése és a biztonságos betegellátás érdekében a Magyar Kórházszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a kórházak konszolidációjáról még ebben az évben kormánydöntés szülessen, november 30-i fordulónappal” – hangsúlyozta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Szerinte,

ha heteken belül nem történik meg a konszolidáció, akkor számolni kell azzal, hogy több kórház képtelen lesz a betegek ellátására, mivel sem munkabért, sem pedig a betegek ellátásához szükséges gyógyszereket, szakmai anyagokat nem tudja beszerezni.

A szervezet szerint mára egyértelművé vált, hogy a beszállítók türelme elfogyott, számos fórumon jelezték, nem kívánják a kintlévőségeket tovább finanszírozni, sőt a tartósan nem fizető intézmények esetében a további szállítást is szüneteltetni kívánják az adósság rendezéséig.

A Magyar Kórházszövetség jelezte: partnerséget ajánl az egészségügyi ágazat felügyelő szerveinek és a jogszabályalkotónak abban, hogy kialakítsák a kórházak eladósodásának megelőzését szolgáló finanszírozási és strukturális változtatásokra vonatkozó javaslatokat. Ugyancsak partner a közösen elfogadott program sikeres végigvitelében, a kórházak támogatásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Olaszországban kapcsolták le egy tavalyi budapesti emberrablás utolsó gyanúsítottját

Olaszországban kapcsolták le egy tavalyi budapesti emberrablás utolsó gyanúsítottját

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos