szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új – a kormány szerint azonban csak a régit módosító – Nemzeti alaptanterv a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem hoz paradigmaváltást az oktatásban.

A Nemzeti alaptantervben (NAT) bevezetendő változásokról – az átstrukturált és részben átnevezett műveltségterületekről, a kötelező és ajánlott olvasmányok közé bekerült művekről, valamint az óraszámcsökkentésről – a Magyar Nemzet írt csütörtöki számában. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a kiszivárgott információk alapján úgy értékelt: az idén szeptemberben életbe lépő dokumentum nem hoz paradigmaváltást az oktatásban.

Új tantárgy, több Wass Albert, Agatha Christie az új NAT-ban

Nem vezetnek be új Nemzeti alaptantervet - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón december közepén. Most az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt állítják, ősszel lesz új NAT. Az új rendelet a minisztérium szerint azért nem jelent meg, mert hosszú volt.

Szűcs Tamás a Népszavának azt mondta, az, hogy heti 35-ről csupán 34-re csökkentik a diákok óraszámát, visszalépést jelent a korábbi, Csépe Valéria akadémikus professzor csapata által kidolgozott, 2018 augusztusában kiadott NAT-koncepcióhoz képest, abban ugyanis 20 százalékos csökkentés szerepelt.

Arról, hogy a lapinformációk szerint Wass Albert munkássága hangsúlyosabban megjelenik majd az alaptantervben, Szűcs azt mondta: bár az író megítélése a mai napig vitatott, vannak olyan művei (például A funtineli boszorkány), amelyeket magyartanárként ő maga is szívesen ajánlana a diákoknak. Az Adjátok vissza a hegyeimet című regénye – amely a Magyar Nemzet szerint bekerült a NAT-ba – viszont szerinte olyan kijelentéseket is tartalmaz, amelyek „feszültséget generálhatnak”.

Az alaptanterv átalakításának módjáról a PDSZ-elnök azt mondta:

ami történt, klasszikus példája a „rólunk döntenek nélkülünk esetének".

Aggályosak tartja ugyanis, hogy a dokumentumot átdolgozó bizottság működéséről semmit nem lehet tudni, az elkészült anyagot a szakszervezetek nem véleményezhették, a pedagógusok pedig „diktátumszerűen” fogják megkapni.

Erről az e heti HVG is ír:

A héten megjelenik a javított NAT, de nem lesz benne sok köszönet

Nem vezetnek be új Nemzeti alaptantervet - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón december közepén. Most az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt állítják, ősszel lesz új NAT. Az új rendelet a minisztérium szerint azért nem jelent meg, mert hosszú volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Most úgy néz ki, mégis lesz új Nemzeti alaptanterv

Nem vezetnek be új Nemzeti alaptantervet – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón december közepén. Most az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt állítják, ősszel lesz új NAT. Az új rendelet a minisztérium szerint azért nem jelent meg, mert hosszú volt.