Karácsonyék elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Karácsonyék elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Romlott a levegő minősége Budapesten.

A szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát rendelte el Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester. Erről péntek hajnalban adtak ki közleményt.

Azt írták: a budapesti mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje szerdán és csütörtökön három mérőponton is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami 75 µg/m3.

A közleményben idézik az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését, amely szerint pénteken a szálló por koncentrációjának napi átlaga a tájékoztatási határrétek körül alakulhat.

Szombaton a frontátvonulás és megerősödő szél hatására kitisztul a levegő. Vasárnaptól napközben javulhat a levegőminőség, majd az éjszakai órákban erőteljes romlás kezdődik. Ez a folyamat hétfőn is megismétlődhet: éjszaka hirtelen, erőteljes romlás után napközben javuló tendenciákkal.

Karácsony hivatala azt kérte a budapestiektől, hogy ha lehet, mérsékeljék a fa-, szén-, valamint olajtüzelésű kályhák, kandallók használatát, és az autók helyett válasszák a közösségi közlekedést.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre – írták.

A levegő minősége nem csak Budapesten romlott, csütörtökön Miskolcon is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Hozzászólások