Két-három naponta szondáztatja a magyarokat a Rogán minisztériuma

Két-három naponta szondáztatja a magyarokat a Rogán minisztériuma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

2015-ös indulása óta több száz közvélemény-kutatás készült a Miniszterelnöki Kabinetirodában egy dokumentum szerint. A menekültválság idején voltak igazán aktívak, akkor 55 különböző felmérés született.

A 24.hu birtokába került dokumentum szerint Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája elég gyakran és elég nagy mennyiségben szondáztatja a magyar közvéleményt:

2-3 naponta készülnek különböző felmérések, hogy kitalálják, mivel rukkoljon elő a kormány.

A lap szerint a kabinetiroda 2015 novemberi felállásától a 2018-as kormányalakításig, vagyis nagyjából két és fél év alatt 400 közvélemény-kutatást készíttetett, amelyeket a „kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására” hivatkozva rendeltek meg.

Az adatok alapján az látszik, hogy Rogánék egy havonta ismétlődő rutineljárást alakítottak ki: nyolc telefonos lekérdezést készítettek 500 fővel, majd további három-hat 1000 fős kutatást is végeztek.

A csúcsidőszak a kabinetiroda indulásakor volt, 2015 utolsó két hónapjában, közvetlenül a szeptemberben tetőző menekültválság után. Akkor 55 különféle közvélemény-kutatás született.

©

A lap szerint az adatokat tartalmazó dokumentum a Fővárosi Törvényszék számára készült, ahhoz a perhez, amelyet Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa indított. Arató azért fordult a bírósághoz, mert hiába kérte a kabinetirodától, hogy adja ki a Stop Soros! kampányt alátámasztó kutatásokat és a kapcsolódó számlákat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára akkor azt mondta, a kabinetnek nem volt szüksége arra, hogy külön kutatások készüljenek, mivel Soros György tervei nyilvánosak. A 24.hu információja szerint a kabinetiroda a perben is sokáig tartotta magát ehhez az érvhez, de a most megváltozott a helyzet. Rogánék most már nem állítják, hogy nem létezhetnek Sorossal is foglalkozó kutatások, de az elmúlt években akkora tömegben készültek a felmérések, hogy már maguk sem találják, amit a DK kér tőlük. A nyilvántartási rendszer pedig, állítják, nem teszi lehetővé, hogy a több ezer oldalnyi anyagban visszakeressék, azok tartalmaztak-e olyan kérdést, amelyik Soros Györgyre vonatkozik. Megtagadták a költségadatok kiadását is, mondván, ha nem tudják, melyik kutatás foglalkozott Sorossal, akkor azt sem tudhatják megmondani, mennyi pénzt fordítottak rá.

A lap szerint a kabinetiroda a bíróságon tételesen felsorolta a két és fél év alatt elvégzett kutatásokat, de az azokban szereplő témakörökre már nem tértek ki, illetve a kutatásokat készítő céget vagy cégeket sem nevezték meg.

Hozzászólások