szerző:
Dz. Sz.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár napokon belül megoldódhat a szemétkérdés Budapesten, így egyelőre elmúlni látszik a veszély, hogy február közepétől szemétben fog fürödni a főváros.

Az atlétikai világbajnokság azért került elő a budapesti szemétszállítással kapcsolatos vitában, mert a december 31-ei kormányhatározat elfogadta a Fővárosi Közgyűlés javaslatcsomagját, amelynek fontos része volt az a feltétel, hogy a 2018-ban megkötött megállapodás Tarlós István és a kormány között életben van – mondta péntek délutáni sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

A főpolgármester a héten a 24.hu-nak adott interjújában üzent a kormánynak. Arról beszélt, hogy az állami kukaholding egyelőre nem fizette ki a fővárosi szemétszállítást és hulladékgazdálkodást végző FKF-nek az elvégzett feladataiért járó pénzt, ami évi 10 milliárd forint mínuszt jelent Budapestnek. Azt közölte: az atlétikai világbajnokság rendezését csak akkor erősíti meg, ha a kukaholding fizet, hiszen ez is a megállapodás része.

A városvezető most arról beszélt: Budapest joggal számít arra, hogy a szemétdíj arra lesz felhasználva, hogy megoldja az ő szemétproblémájukat. „Ez egy évi 10 milliárd forintos probléma” – tette hozzá. Karácsony elmondta azt is, hogy tegnap megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy rendelete, amely alapján úgy látják, hogy a főváros hozzájuthat a pénzéhez. „Elindult a szakmai egyeztetés, most már megvan a jogszabályi feltétel” – mondta Karácsony, aki szerint ezzel megtették az első, nagyon fontos lépést.

„Most úgy tűnik, hogy meg fog oldódni a probléma, biztató a helyzet, akár napokon belül megoldódhat, ehhez az kellene, hogy a kormány kezdeményezze a hulladéktörvény módosítását” – mondta a kifejezetten optimistának tűnő főpolgármester, aki szerint ezzel együtt is régi problémát jelent az állami kukaholding, „aminek működését az élet szinte semmilyen szinten nem igazolta, ezért a lehetetlen, mindenki számára terhes helyzetet meg kell szüntetni”.

©

Karácsony szerint már csak azért is szükség lenne erre a lépésre, mert a rendszer mai működése lehetetlenné teszi, hogy a főváros saját fejlesztésekbe fogjon a hulladékkezelés területén. „Márpedig komoly céljaink vannak arra vonatkozóan, hogy környezetbarátabbá tegyük a rendszert.”

Tíz napja vitatkoznak

Az egész ügy január hetedikén tört ki, amikor Karácsony Gergely egy Facebook-posztban értetlenkedett amiatt, hogy "az állami kukaholding vezérigazgatója felülírja magát a miniszterelnököt".

Ennek előzménye, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., azaz az állami hulladékkezelő arról tájékoztatta a fővárost, hogy az eddigiektől eltérően a beszedett pénzt már nem fogja teljes összegben továbbutalni az Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF). A kukaholding a törvényi szabályozásra hivatkozik, az FKF viszont azt szeretné, hogy az általa elvégzett munka után járó összeg, levonás nélkül jusson el hozzájuk, ahogy a Tarlós István vezette időszakban is történt, enélkül ugyanis évi 10 milliárd forintos mínusz éri a fővárost. 

Mindez Karácsony megfogalmazásában úgy hangzott, hogy „amit egy budapesti azért fizet, hogy tiszta legyen a környezete, a városa, azt az állami vállalat elkölti másra. Ezzel érdemben veszélyezteti az FKF működését, a hulladékszállítás biztonságát." Ezért állítja azt is Karácsony, hogy a kukaholding vezetője felülírja a miniszterelnököt, mert Orbán Viktor azt ígérte, hogy továbbra is betartja a főváros és az állam között, még Tarlós István főpolgármestersége idején kötött megállapodást, amiben szó szerint az áll, hogy

Budapesten továbbra is az FKF végzi a hulladék begyűjtését és szállítását. Az FKF a fővárosi hulladék begyűjtéséért és elszállításért járó, az NHKV részére számlázásra átadott követelést az NHKV az FKF általi korábbi beszedési hatékonyság arányában – a központosított beszedés keretei között – havi ütemezésben visszautalja a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. részére.

A vita egyébként nem új, a főpolgármester már novemberben jelezte Orbán Viktornak, hogy a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt botrányossá vált, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből.

A főpolgármester a Városházán Havasi Gáborral, a főváros egészségpolitikai tanácsadójával azt is bejelentette, évi 2 milliárd forintot szánnak arra, hogy Budapesten teljesen megszűnjenek az egészségügyi várólisták, és a daganatos betegségek gyanújával kezelt betegek 10 napon belül hozzájuthassanak leleteikhez. (Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!