szerző:
Windisch Judit - Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

Noha az Igazságügyi Minisztérium javaslata szerint továbbra is feltételesen szabadlábra kerülhetnek azok, akik emberölési kísérletért ülnek, sokkal szigorúbb lesz esetükben az eljárás. A gyámügyet viszont kötelező lesz értesíteni az elítélt szabadulása előtt.

Ha az elkövetőt nem helyezik feltételes szabadságra, vagy ha az eredeti ügyben szigorúbb büntetést kap, a gyerekek ma is élnének

- ezt a következtetést vonta le nem sokkal a győri gyerekgyilkosság után, december közepén Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. Akkor jelentette be, hogy a kormány szigorítja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét, az emberölés miatt ülőknél ezt a lehetőséget kizárják. A gyerekeit megölő H. G. nem emberölés, hanem emberölés kísérlete miatt ült - akkori feleségét, a gyerekei anyját akarta kalapáccsal majd szikével megölni a hároméves kislánya jelenlétében -, ezért volt fontos, hogy Gulyás egy kérdésre válaszolva arról beszélt,

a büntetőjog egyik alapvető szabálya, hogy a kísérletre is a befejezett bűncselekmény szabályait és büntetési tételeit kell alkalmazni.

Vagyis, szavai alapján a kormány azt tervezte, az emberölés kísérlete miatt börtönbe zártak sem szabadulhatnának. A most - mindössze ötnapos határidővel - társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezetben azonban nem ez van. Miután ezt még a kormány nem tárgyalta, így az Igazságügyi Minisztérium javaslata változhat.

Nézzük a szigorításokat

A jelenlegi Büntető Törvénykönyv alapján azokat nem lehet feltételesen szabadon bocsátani, akik többszörös visszaesőként fegyházban ülnek, többször követtek el erőszakos bűncselekményt, vagy bűnszervezet tagjaként ülnek. Ezt a kört bővítené jelentősen a most benyújtott módosítás, ami szerint nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani azt, aki embert ölt (de például terrorcselekménynél vagy emberrablásnál a szándékos emberölés lenne kizáró ok).

Bár fő szabály szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az sem, aki

  • emberölés előkészülete miatt ül,
  • vagy a hozzátartozó sérelmére követett el olyan bűncselekményt, amiért legalább 8 évet kapott,

a következő bekezdés esetükben a bírónak mégis ad mérlegelési lehetőséget. Akkor teheti ezt meg, ha "a kötelezően elrendelt pártfogó felügyelet elrendelésével és külön magatartási szabály meghatározásával megelőzhető az újabb bűncselekmény". Emlékezhetünk: a győri gyerekgyilkosnak is volt pártfogó felügyelője.

Új szabályként előírják, hogy ezeknél az eseteknlé a döntés előtt be kell szerezni a mentális állapotra vonatkozó szakorvosi és pszichológusi véleményt. Ha a bíróság szerint korlátozottan beszámítható (a győri gyerekgyilkosról igazságügyi szakértő mondta ki, hogy minden rendben van vele), valamint ha van kiskorú gyereke, a gyámhatóságtól is kell szakvélemény.

A sértett vagy annak hozzátartozója védelmében hozott magatartási szabályokat nem részletezték túl, annyit viszont előírnak, hogy ha ez megoldható, nyomkövetőt kell tenni az illetőre.

A szigorítás a 16 éveseknél idősebb fiatalkorúakra is vonatkozna, őket sem engednék ki a büntetés vége előtt, ha több mint 10 évet kaptak emberölésért vagy annak előkészületéért.

Képünk illusztráció
©

Innentől kötelesek szólni a gyámügynek

A győri gyerekgyilkosság után készült minisztériumi jelentésből kiderült, a gyámhivatal nem értesült arról, hogy az apát kiengedték, a dokumentum szerint

a gyámhivatal, a család és gyermekjóléti szolgálat oldalán – a család veszélyeztetettségére utaló bármilyen jelzés, adat hiányában – mulasztás nem állapítható meg.

Ezt azért volt furcsa olvasni, mert H. G-t három kiskorú - két saját és egy nevelt lánya - veszélyeztetése miatt is elítélték. Az elmúlt hetekben hiába kerestük az érintett gyámhivatalt, hogy a család mikor és meddig volt a látókörükben, nem válaszoltak. A minisztérium által készített tervezet szerint ilyen a jövőben nem fordulhat elő: ha a gyilkosság vagy annak előkészülete miatt ülőnek kiskorú gyereke van,

a várható szabadulásáról két hónappal korábban soron kívül kell értesíteni a gyámhatóságot.

A minisztérium szerint ez azért fontos, mert így a gyermekvédelem fel tud készülni az esetleges veszélyeztető helyzetekre, így például reálisan el tudják rendelni a felügyelt kapcsolattartást.

A győri tragédia

H. G. féltékenységből akarta megölni feleségét: a férfi 2016-ban támadt az alvó nőre kalapáccsal úgy, hogy három éves kislánya a szobában aludt, a két nagyobb gyerek a másik szobából hallotta a bántalmazást. A férfit korlátozott beszámítási képesség miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélték (noha ezért 10-25 évet is kaphatott volna), de jó magaviselet miatt korábban szabadulhatott tavaly szeptemberben. Azon a nyáron zajlott a váló- illetve gyermekelhelyezési pere is. Utóbbinál a bíró szakértőket is meghallgatva úgy döntött, a felügyeleti jogot megvonja a férfitől, de az anya kérése után a láthatást a szülőkre bízta. A szakértő nyáron írásba adta, hogy H. G. jó apa, "szabadulása után feltehetően mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja és szeretettel foglalkozik velük." Ezt a véleményt a bíróság nem kérdőjelezhette meg.

H. G. decemberben, az első láthatáson megölte 13 éves nevelt lányát és 10 éves kisfiát. Hat éves kislányát másnap reggel még ellátta, majd magával is végzett.

A tragédia után indított vizsgálatot Varga Judit miniszter, a törvényjavaslat elkészítése mellett felkérte a Kúriát, hogy elemezzék a szülői felügyeleti joggal, a gyermekelhelyezéssel és kapcsolattartással, a feltételes szabadságra bocsátással összefüggő bírósági döntéseket, és azt is, a büntetés kiszabásakor hányszor térnek el a középmértéktől.

Helyszínelés a győri gyerekgyilkosság után
©

Zombik szabadulnak?

A Kormany.hu-ra szerdán kitett tervezetet szakértőkkel egyelőre nem tudtuk véleményeztetni - akit elértünk, épp olvasta a szöveget -, de a Varga-jelentés után beszéltünk Kadlót Erzsébet ügyvéddel és kriminálpszichológussal, aki szerint a helyzet kezelésén semmit nem segít a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek szigorítása.

Lehet az elítélteket hosszabb idei benntartani, de attól még egyszer ki fognak szabadulni. Méghozzá a börtönök jelenlegi állapota alapján valóságos zombiként. Ezen a helyzeten, és a rabok pszichés állapotán pedig csak rontana, ha elvennék a kedvezményes szabadulás lehetőségét, amely miatt érdemes a börtönben jól viselkedni, szakmát tanulni – ami a szabaduláskor a társadalomba való visszailleszkedésben is segíthet.

Ha a szigor és kilátástalanság miatt tovább frusztrálódó elítéletek szabaduláskor már nem csak a saját környezetükre lesznek veszélyesek – figyelmeztet az ügyvéd. Beszéltünk olyan szakértővel is, aki azt mondja, ha bizonyos bűncselekményeknél nem lehet majd feltételesen szabadságra bocsátani az elkövetőt, a bírók "ezt belekalkulálva" enyhébb ítéleteket hozhatnak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Kommunikációs trükknek és egyszerű hisztériakeltésnek tűnik a kormány bejelentése a fogvatartási körülmények miatt megítélt kártérítések kifizetéséről. A kedd reggel megjelent kormányhatározat ugyanis semmiben nem tér el a jelenlegi gyakorlattól. Ám később a kormány akár drasztikusabb eszközökhöz is folyamodhat.

Windisch Judit - Pálmai Erika Itthon

A bírósági szakértő fél éve írásba adta: minden rendben az apával, aki most megölte gyerekeit

Ördögpatát és szarvakat kell viselnie a bántalmazónak ahhoz, hogy veszélyesnek tűnjön a szakemberek számára? – tette fel a kérdést a Nane Egyesült szakértője a győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban. Kiderült ugyanis: jó magaviselet miatt szeptemberben szabadult a börtönből az a férfi, aki vasárnap megölte nevelt lányát és 10 éves kisfiát Győrben. A férfi azért ült börtönben, mert féltékenységből meg akarta ölni a gyerekei anyját.

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”