Visszafizeti a szabadságmegváltásért kapott pénzt Trócsányi László

Visszafizeti a szabadságmegváltásért kapott pénzt Trócsányi László

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt igazságügyi miniszter csak utólag jött rá, hogy rosszul értelmezte a jogot.

Visszafizeti a szabadságmegváltásért kapott 2,6 millió forintot Trócsányi László. A volt igazságügyi miniszter – ahogy azt a Blikk alapján lapunk is megírta – összesen bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Brüsszelbe a nyáron. Ebből

10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott.

Amíg a nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, a két és fél milliós szabadságmegváltás több kérdést felvet: az ugyanis a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknek nem jár.

Trócsányi László a lapnak küldött válaszában azt írta: jóhiszeműen járt el, és csak utólag értesült, hogy a politikai vezetőkre más jogértelmezés vonatkozik a szabadságmegváltásról. Mint írta, igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyának megszűnésének dátuma 2019. június 30 volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére.

Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt – tette hozzá.

Trócsányi László a Fidesz EP-listájának első helyéről jutott ki az Európai Parlamentbe, majd Orbán Viktor őt jelölte a következő magyar uniós biztosnak. A politikus azonban meghallgatásáig sem jutott el, mert a jogi szakbizottság összeférhetetlenség miatt nem javasolta a tisztségre. Trócsányi így európai képviselő maradt, az új magyar biztos pedig Várhelyi Olivér, a brüsszeli állandó képviselet addigi vezetője lett, aki a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel.

Hozzászólások