Varga Judit: A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról

Varga Judit: A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

“Nem a fejléc, nem a házszám a fontos” – fogalmazott az igazságügyi miniszter. A börtön-kártérítések ügyéről is beszélt.

A kormányközeli Magyar Nemzetnek adott interjút Varga Judit igazságügyi miniszter, aki mindenekelőtt kijelentette, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba, a Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad.

Nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – mondta Varga az interjúban, aki szerint a Fidesz fog dönteni a saját sorsáról, arról, hogy “hol folytatják tovább”.

Útkeresésnek is tekinthető a hezitálásuk. Mi többször világossá tettük, hogy a Fidesz tudja, milyen pártcsaládban képes magát önazonosan képviselni. Ha a néppárt is visszatalál az európai keresztény gyökereihez, a konzervatív eszmeiséghez, és az emberek mellé áll, akkor ez természetesen lefedi azt az értékrendet, amit a Fidesz magáénak vall

– tette hozzá a miniszter.

Varga arról is beszélt, hogy egyáltalán nem az számít, hány pipát vagy x-et tesznek a papírjukra, hanem az, hogy a néppárt képes-e következetesen konzervatív politikát folytatni. “Az időhúzás annak a jele, hogy nem egyértelmű, mit gondolnak saját magukról a pártcsaládunk tagjai. Amennyiben egyértelműen ki tudnák mondani, hogy ők nem azonosulnak a mi politikánkkal, akkor már megszületett volna a döntés”.

©

Az interjúban a győri gyerekgyilkosság is szóba kerül, amire Varga úgy felelt: ez a tragikus esemény “világított rá arra, hogy hiába a szigorú törvény, ha a bírósági gyakorlatban enyhén büntetnek és idő előtt kiengednek súlyos, erőszakos bűnözőket a börtönből”.

Ezért szeretnénk szigorítani. A feltételes szabadságra bocsátást szigorító törvénytervezetet már lehet véleményezni a honlapunkon. A kormány az erőszak bármilyen formája ellen már évekkel ezelőtt zéró toleranciát hirdetett. Most egy olyan módosítást kezdeményezünk, hogy ha valaki szándékosan a másik életére tört, akkor ne lehessen feltételesen szabadságra bocsátani

– magyarázta.

Az interjú egy részében arról kérdezik Vargát, mit szól “a társadalom kedélyét borzoló börtönbizniszhez”, milyen lépéseket tesz az ellen a kormány. Varga Judit ekkor Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézte, hogy “nyissuk újra a vitát, hiszen az emberek igaz­ságérzetét rendkívül bántja, hogy ­automatizmussá vált és üzletszerűen zajlik a rabok kártérítése, amelyen persze a dörzsölt ügyvédjeik is gazdagodnak”.

“Amikor egy bűnöző megkapja a büntetését, szinte már kezdheti is számolni a neki mindenféle hamis ürüggyel kiperelt „napidíjat”, és milliomosként távozik a börtönből” – mondta Varga, majd hozzátette, “elfogadhatatlan, hogy a bűnözők oldalán áll a joggyakorlat”.

A miniszter elmondta, egy javaslaton dolgoznak most, ami “természetesen a jogállamiság minden kritériumának megfelel majd”, és egy vezérlő elvük van, hogy “helyreálljon a normalitás”.

A strasbourgi joggyakorlat miatt automatizmussá vált, hogy négyzetméterek és légköbméterek alapján ítélnek meg kártérítést. Idehaza a börtönzsúfoltsági viszonyok az elmúlt években jelentősen javultak, több férőhely van, mint korábban. Megváltoztak a körülmények, amelyekkel kapcsolatban létrehozták a szabályozást, ezért újra kell nyitni ezt a kérdést

– mondta Varga Judit az interjúban.

A teljes beszélgetést ide kattintva lehet elolvasni.

Hozzászólások