A Széchenyi fürdőben is jártak a koronavírussal fertőzött turistalányok

A Széchenyi fürdőben is jártak a koronavírussal fertőzött turistalányok

Utolsó frissítés:

Serdült Viktória Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Prágában diagnosztizált barátnők gyalog közlekedtek Budapesten, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba és egy gyógyszertárba is. Egyikük betegen, repülővel utazott vissza Milánóba Ferihegyről.

Több információt is megosztott Müller Cecília országos tisztifőorvos arról a négy diáklányról, akik Budapesten is jártak február 26-28. között, és akik közül kettőt diagnosztizáltak koronavírussal. Arról, hogy Magyarországon is jártak, a magyar hatóságok azután kaptak érdesítést, hogy a lányok közül kettőnél kimutatták a vírust Csehországban. (Frissítés: szerda este fél 7-kor kiderült, két Magyarországon tanuló iráni diák koronavírussal fertőzött, őket a Szent László kórházban kezelik.)

A négy lány közül három szervezetében mutatták ki a kórokozót, a negyedik társuk tesztje negatív lett. Az egyik fiatal annyira rosszul érezte magát, hogy Budapestről nem ment tovább a többiekkel Prágába, hanem repülővel Milánóba, onnan pedig Dániába utazott, végül haza akart térni az Egyesült Államokba. Dániában azonban már olyan beteg volt, hogy nem engedték tovább. Most egy dán kórházban van.

A barátnők a Flixbus járatával érkeztek Budapestre Bécsből; a busz az osztrák és a magyar főváros között sehol sem állt meg. A magyar hatóságok már megkapták az utaslistát, de további információkat is kértek arról, hogy a lányok melyik üléseken utaztak, a protokoll szerint ugyanis mindazokat szükséges megvizsgálni, akik tőlül két-két ülés távolságban foglaltak helyet. Úgy tudni, hogy a járaton négy magyar utazott.

A tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta: a turisták két napig voltak Budapesten egy belvárosi lakásban, de nem kerültek kapcsolatba a bérbeadóval. Airbnb-szállást vettek ki, a kulcsot borítékban kapták meg. Müller beszámolt arról, hogy személyesen beszélt a tulajdonossal, aki azt közölte, hogy megadott eljárásrend szerint történt a lakás takarítása és fertőtlenítésa. Ezzel a hatóságok semmi problémát nem találtak, ezért nincs miért aggódni.

©

A lányoknak nem volt helyismeretük, ezért pontosan nem tudták elmondani, merre jártak. Az biztos, hogy jellemzően gyalogosan közlekedtek, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba és egy gyógyszertárba is, mert az egyiküknek fájt a feje,

valamint a Széchenyi fürdőben is eltöltöttek egy órát.

Az országos tisztifőorvos felvette a kapcsolatot fürdővel, ahol azt mondták neki, hogy éppen egy héttel ezelőtt adtak írtak elő új eljárásrendet: megerősítették a fertőtlenítést, az úszómedencék klórszintjét is megemelték, ami ezt a típusú vírust elpusztítja. A nem klórozott gyógyvíz pedig 36-38 fokos, ami azért szerencsés, mert a koronavírus nem szereti a meleget.

Bár Müller szerint nincs ok aggodalomra, elrendelték a rendkívüli fertőtlenítő nagytakarítást. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. pedig éppen szerdán tett ki egy tájékoztatást honlapjára a koronavírusról, valamint arról, hogyan fertőtlenítenek.

A lányok este nem mentek étterembe, a lakásba rendeltek ételt. A tisztifőorvos többször is azt állította, hogy a vírus tárgyakon nem terjed, ezért például az ételhordókkal érintkezőket, vagy a liftben utazókat nem veszélyezteti. Ettől függetlenül mindent fertőtlenítettek a lakásban is. (Erről korábban más információk kerültek napvilágra, fém felületeken a kórokozó például két órán keresztül is életben maradhat.)

A hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy kellett-e bárkit otthoni karanténba tenni, Müller Cecília azt mondta:

egyelőre vizsgálják, hogy kikkel kerültek szoros kapcsolatba a lányok.

A szoros kapcsolat azt jelenti, hogy valaki egy háztartásban él a fertőzött emberrel, vagy két méteren belüli távolságban tartózkodik. A lányokat mindenről részletesen kikérdezték videótelefonos vonalon keresztül a magyar hatóságok. A népegészségügyi központ munkatársai jelenleg is járják azokat a helyeket, ahol a turisták megfordulhattak a magyar fővárosban.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy Magyarországon továbbra sincsen koronavírussal diagnosztizált beteg. Eddig 203-nál több vizsgálatot végeztek. Müller Cecília megerősítette az ATV információját, amely szerint Egerben egy háromtagú család áll megfigyelés alatt, náluk fennáll a gyanú, de még nem érkeztek meg a minták.

Az operatív törzs részéről Lakatos Tibor azt is elmondta, hogy Magyarországon

négy büntetőeljárást indítottak olyanokkal szemben, akik valótlan hírekkel próbáltak pánikot kelteni.

Egy embert már azonosítottak. A hatóságok összesen 28 olyan hírt találtak, ami kimerítheti a közveszéllyel fenyegetéshez hasonló bűncselekmény kategóriáját.

Arra is figyelmeztetett, hogy több olyan komolynak számító hírportál is átvesz információkat, melyek tévedésen alapulnak és alkalmasak arra, hogy megtévesszék az állampolgárokat. Ha ilyet találnak, a honlapok üzemeltetőjét és NMHH-t is tájékoztatják.

Hozzászólások