szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszaállt a határellenőrzés a magyar–osztrák illetve magyar–szlovén határon, az Olaszországból érkező magyarokat szűrik ki és kötelezik otthoni karanténra. Mást abból az országból nem engednek be. Közben az országos tisztifőorvos új eljárásrendet adott ki, a Franciaországból, Svájcból, Németországból és Spanyolországból hazaérkezőknél is el lehet végezni a koronavírus-tesztet.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az autókat a soproni határátkelőn – jelentette a helyszínen lévő kollégánk. Ugyanezt hallottuk Hegyeshalom esetében is. Utóbbi helyszínen komolyabb a készültség: ott ugyanis talpig beöltözve, hőmérővel ellenőrzik a belépőket, míg Sopronban egy mentőpontot állítottak fel – ez egy konténert jelent –, ott kell kitölteni a dokumentumot annak, aki Olaszországból érkezik. Egyrészt ezzel regisztrálják, másrészt két hetes kötelező otthoni karantént rendelnek el számára. Aki hazudik, azt később megbüntetik, aki pedig megtagadja a kitöltést, "azt elviszi a rendőr" – mondták a helyszínen.

Hegyeshalomnál ellenőriznek
©
©
Hegyeshalom: a rendőrök maszkban várják az autósokat
©

Szerettük volna megnézni a nyilatkozatot, azonban nem adták oda kollégánknak. Néhány órát töltött a soproni átkelőnél, ahol tegnap este még semmilyen készültség nem volt, azt tapasztalta, hogy az osztrák rendszámú kocsikat szúrópróbaszerűen ellenőrzik, a magyarokat javarészt megállítás nélkül átengedik (mondjuk, itt többségében olyanokról lehet szó, akik Ausztriába ingáznak dolgozni), a többit viszont mind megállítják.

Ez a soproni átkelő, ahol maszokot sem viselnek a rendőrök
©

A hegyeshalmi határátkelőnél nagyobb a forgalom, a helyszínen szerzett információi szerint onnan visszafordítják az Olaszországból érkező nem magyarokat, így például elmondása szerint a román vendégmunkások sem mehetnek át.

A magyar–szlovén határon, Csörnyeföldön is teljesen beöltözve mérik az Olaszországból érkezők lázát.

©

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be a határellenőrzés visszaállítását, erről éjfél előtt meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben. Ebben az ellenőrzés és a kötelező otthoni karantén mellett megtiltották, hogy az iskolák rendkívüli szünetet rendeljenek el a koronavírus miatt.

A kormány csak az Olaszországból, Iránból, Dél-Koreából és Kínából érkező nem magyar állampolgárok számára tagadja meg a belépést, a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján kiadott tájékoztatóból kiderült, fokozott kockázatúnak tartják a Franciaországból, Spanyolországból, Svájcból és egész Németországból érkező embereket is, a háziorvos illetve a népegészségügyi hatóság az onnan érkezőket is tesztelheti koronavírusra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a koronavírus-fertőzéssel kezelt szabolcsi kórházigazgató

Meghalt a koronavírus-fertőzéssel kezelt szabolcsi kórházigazgató

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni