szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

További járatcsökkentésekre készül a fővárosi közlekedési vállalat, hamarosan jöhet a hétvégi, majd az ünnepi menetrend bevezetése.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Nincs tudomásom arról, hogy bármelyik kollégám megfertőződött volna" – nyilatkozta a vírusjárvánnyal kapcsolatban Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója az Index.hu-nak. A cégnél mindössze egy, nemrég Ausztriában járt dolgozó vonult önkéntes karanténba. Ha egy BKV-s, vagy vele egy háztartásban élő külföldön volt, vagy fertőzöttel érintkezhetett, illetve ha a vele egy háztartásban élő személy karanténba kerül, akkor távolmaradási kötelezettsége van, amiről a BKV-t tájékoztatnia kell – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A járványhelyzet alatt egy akciótervhez igazodik a BKV, ami tartalmazza a szükséges óvintézkedéseket, a takarítási és fertőtlenítési rendelkezéseket, de benne van a védőmaszkok beszerzése és a tájékoztatók kihelyezése. Ennek része az is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester felfüggesztette a járatokon az elsőajtós felszállási rendszert, továbbá a járművezetők mögé szalagkordont húztak, hogy senki ne közelíthesse meg őket.

"Itt szeretném kiemelni azt is, hogy a munkavállalók a korábbi bérmegállapodás szerinti béremelést már a márciusi bérekkel megkapják"

– mondta Bolla. Mint a portálnak részletezte, több technikával, a kapaszkodóktól a vezetőfülke gombjaiig mindent naponta fertőtlenítenek a járműveken. A BKV a munkatársai részére pénteken megkezdte a gumikesztyűk, hétfőtől pedig a kézfertőtlenítők kiosztását.

A menetrendi módosítást, valamint a tanszüneti menetrend bevezetését a BKK, mint a BKV szolgáltatásainak megrendelője kezdeményezte, igazodva a járványügyi helyzethez, valamint a drasztikusan csökkenő utasszámokhoz. Egyelőre a budai villamosok a leginkább üresek, a pesti, külső lakótelepeket kiszolgáló buszok kihasználtsága a legmagasabb. További ütemezett kapacitáscsökkentésre is készülnek:

Ez kiterjed a hétvégi, majd az ünnepi menetrend bevezetésre, szükség esetén pedig ezeknek a menetrendeknek a szakaszos redukálására.

– nyilatkozta a vezérigazgató, hozzátéve, amíg központilag nem rendelnek el kijárási tilalmat, vagy a közösségi közlekedés leállítását, addig a BKV is szolgáltatni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!