Levélben olvasott be Szijjártó az északi országok külügyminisztereinek

Levélben olvasott be Szijjártó az északi országok külügyminisztereinek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külügyi tárca vezetője úgy látja, hogy folytatódnak a Magyarország ellen intézett megalapozatlan, politikailag motivált támadások.

Berendelte hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország budapesti nagykövetét Szijjártó Péter, a magyar külügy vezetője, miután az öt ország külügyminisztere levélben biztosította támogatásáról az Európa Tanács magyar koronavírus-törvény miatt aggódó főtitkárát.

Este aztán Szijjártó az öt tárcavezetőnek is levelet küldött, amelyben azt írta, kötelességének tartja, hogy komoly aggodalmát és csalódottságát fejezze ki, hiszen a miniszterek levelükben konkrétan hivatkoznak Magyarországra és azokra az intézkedésekre, amelyeket a kormány a koronavírus-járvány leküzdése érdekében hozott.

Mint írta, sajnálja, hogy a magyar koronavírus-törvény szükségességével és arányosságával kapcsolatos biztosítékok, amelyeket különböző fórumokon adtak, nem oszlatták el aggodalmaikat, és

a hazám ellen intézett megalapozatlan, politikailag motivált támadásaik nem szűntek meg.

Szijjártó szerint ez a törvény valójában bővíti az Országgyűlés magyar kormánnyal szembeni előjogait. Nem tartalmaz semmilyen az Országgyűlés tevékenységére vonatkozó korlátozást: továbbra is felügyeletet és kontrollt gyakorol. Továbbá a törvény lehetőséget ad az Országgyűlésnek arra, hogy a felhatalmazást bármikor visszavonja.

„A kormány csak abban az esetben foganatosíthat különleges intézkedéseket, ha azok a járvány alakulásának fényében szükségesek és arányosak az állampolgárok életének, egészségének, biztonságának megvédése és a gazdasági stabilitás érdekében” – magyarázta a külgazdasági és külügyminszter.

Hozzátette azt is, hogy az Országgyűlés továbbra is ülésezik, és minden intézmény és hatóság folytatja a munkáját. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény értelmében hozott intézkedések csak a veszélyhelyzeti állapot megszűnéséig maradnak érvényben.

Úgy folytatta: „Osztozom Önökkel az Európa Tanács az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelme terén végzett figyelemreméltó munkája iránti elismerésükben,

mindazonáltal az európai család egyes országairól szóló álhírek terjesztése csak megoszláshoz vezet és aláássa ezen multilaterális intézmények működését.”

„Az Európa Tanács lényege a nyílt párbeszéd és az együttműködés” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: továbbra is készen áll bármilyen felmerülő aggály személyes megvitatására. Addig azt hangsúlyozta, a magyar emberek kellően érettek ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzanak saját országuk jövőjéről, s azt kérte, ne vonják kétségbe ezen képességüket.

Hozzászólások