Hónapokra lecsuktak egy értelmi sérült fiatalt, pedig szabálysértésért nem kerülhetett volna börtönbe

Hónapokra lecsuktak egy értelmi sérült fiatalt, pedig szabálysértésért nem kerülhetett volna börtönbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az értelmi sérült, figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral küzdő fiatalt csak azért hatszor bírságolták meg, mert nem volt nála személyi igazolvány.

Börtönben volt több mint 2 hónapot egy értelmi sérült 20 éves fiú, pedig fogyatékkal élőt nem lehet szabálysértés miatt elzárni – számol be az RTL Híradó. Az értelmi sérült, figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral küzdő fiatalt csak azért hatszor bírságolták meg, mert nem volt nála személyi igazolvány. Összesen több mint 1 millió forintot kellett volna befizetnie. Nem tette, ezért szigorított a bíróság.

Amikor a vállamon sírt az ügy miatt, akkor, megmondom őszintén, én is megrendültem

– mondta a fiatal ideiglenes gondnoka a fiú apjáról a Híradónak. Hetekig semmit sem tudott a fiatalról, aki otthonából Budapestre szökött, onnan vitték a börtönbe.

A szabadon engedését a Helsinki Bizottság érte el, szerintük az arctalan rendszer miatt nem vehették észre a bíróságon, hogy a fiú fogyatékkal él. A nyilatkozó Ivány Borbála arra is felhívta a figyelmte, hogy a szabálysértésben kiküldött levelek jellemzően "jogász nyelven" írják le a teendőket. Ha valaki ezt nem érti, könnyen a börtönben találhatja magát.

A Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint a szabálysértésért elzártak között nagyon sok értelmi sérült és pszichés beteg van, akiknek büntetés helyett támogató programra lenne szüksége.

Hozzászólások