szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iskolarendőrség drága látszatmegoldás, a megfélemlítés eszköze és nem a megelőzésé a Pedagógusok Szakszervezete szerint.

Az iskolarendőrökről szóló törvényjavaslat súlyos hiányosságokkal van tele – írja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) keddi közleményében. Ezek közül is a legsúlyosabb, hogy a javaslat nem rendelkezik valódi prevenciót szolgáló intézkedésekről. Azt írják:

Az állandó „iskolaőri-rendőri” jelenlét a megfélemlítés eszköze és nem a megelőzésé. Az iskolaőrök intézményekbe telepítése jelentős költségekkel járó látszatmegoldás lenne.

A PSZ szakmai javaslatokat is megfogalmazott közleményében. A megelőzés eszköze lehet szerintük többek között:

  • a tanulókat érő stressz csökkentése a teljesíthetetlen tananyag mennyiségének visszafogásával;
  • a pedagógusok mentálhigiénés támogatása, egészségügyi állapotuk megfelelő ellenőrzése;
  • több, a tanulók számára minden nap elérhető iskolapszichológust alkalmazni;
  • jelentősen növelni a fejlesztőpedagógusok, gyógypedagógusok számát, különösen a hátrányos helyzetű térségekben;
  • felülvizsgálni a gyerekvédelmi rendszert, a pedagógusok bevonásával új jelzőrendszert kidolgozni;
  • elterjeszteni a már létező jó gyakorlatokat (pl. Békés iskolák programja, hejőkeresztúri modell).

Számos kritikus észrevételt is tesznek a parlament elé benyújtott módosításról. Az iskolarendőrség jogköreivel kapcsolatban a szakszervezet szerint olyan alapvető dolgok sincsenek tisztázva, mint hogy a kivezényelt egyenruhás beavatkozhat-e diákok egymás közötti konfliktusába, vagy jogosult-e fellépni pedagógussal szemben. A reggel 7-től akár késő délutánig tartó tanítási napok hossza a rendőrök 8 órás munkaidejével sincs összhangban.

A PSZ emlékeztet arra is, hogy 14 év alatti gyerekkel szemben törvénytelen kényszerítő eszközt alkalmazni, de a gumibotok, bilincsek és gázspray-k ott lógnak majd a rendőrök oldalán. Külön kérdést vet fel, hogy azonnali intézkedés szükségessége esetén az iskolaőr hogyan győződik majd meg arról, hogy elég idős-e egy gyerek ahhoz, hogy például gázspray-vel lefújják őt.

Az iskoláztatási támogatás (családi pótlék) elvonása kollektív büntetésnek tekinthető – hívja fel továbbá a figyelmet a PSZ. A szakszervezet szerint egyébként is aránytalan, hogy bármilyen súlyú bűncselekmény elkövetésének megállapításakor kötelezően kell alkalmazni a megvonást 12 hónapon keresztül. A Pedagógusok Szakszervezete nem ért egyet azzal sem, hogy a közfeladatot ellátó személyek (pedagógusok), illetve a hivatalos személyek elleni erőszakos bűncselekmények esetén a büntethetőség korhatárát 12 éves korra szállítsák le. Közleményükben arra emlékeztetnek:

Az oktatásnak-nevelésnek mindig is az volt a célja, hogy a társadalom számára hasznos állampolgárokat neveljen, és nem az, hogy a bűnözői lét felé taszítsa a kisiklott fiatalokat.

Az iskolarendőrségről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

Iskolarendőrök: a kormány megint büntetésben gondolkodik problémamegoldás helyett

Szeptembertől iskolaőröket küld 500 általános és középiskolába a kormány, akik a 12 évesnél idősebb gyerekeket szükség esetén meg is bilincselhetik. A tanárokat védenék az agressziótól, ám több szakemberrel beszéltünk, akik szerint ez csak tüneti kezelés. Ritók Nóra úgy látja: a gyöngyöspatai ítéletre adott választ a kormány, ami egy újabb bélyeg és a kirekesztést erősíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

Cihanouszkaját és három külügyminisztert is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus

Cihanouszkaját és három külügyminisztert is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus