szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internet nem felejt: a Mérce megtalált egy 2014-es videót, amin az Index mostani ügyének főszereplői elemzik, ki mit rontott el, hogy az Origo függetlensége sérülhetett.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hogyan vesztheti el az ország egyik vezető hírportálja a függetlenségét? Erről beszélgetett az Index-ügy két főszereplője, Bodolai László és Gerényi Gábor még 2014-ben, az ATV vendégeként, amikor azt elemezték ki, hogy az Origónál tömegesen mondtak fel az újságírók, miután Sáling Gergő főszerkesztőt leváltották. A videót a Mérce szedte most elő.

Bodolai akkor az Index ügyvédjeként, Gerényi az Index egyik alapítójaként szerepelt a műsorban. Bodolai László azóta az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnökeként próbálja megakadályozni a portál teljes széthullását, egyelőre nem túl sok sikerrel, Gerényi pedig külső szakértőként állt elő a lap átszervezésének koncepciójával, amiből ugyan eddig nem lett semmi, de az ötlet kiszivárgása indította el a folyamatot, amelynek végén szinte a teljes szerkesztőség felmondott. Az Origo Zrt. vezérigazgatója a beszélgetés idején Vaszily Miklós volt, aki ma az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamedia vezetője.

Bodolai 2014-ben arról beszélt: akár a Lázár Jánosról szóló cikkek, akár egy hosszabb folyamat miatt történt a főszerkesztő leváltása, a szerkesztőséget nem kérdezték meg, és a szerkesztőség szabadságába úgy nyúltak bele, ahogyan azt a sajtótörvény sem engedi.

Komolyabb szerkesztőségeknél azért úgy szokott történni, hogy a szerkesztőség tagjai szavazzák meg a főszerkesztőt – fogalmazott.

Az Indexnél ez hagyományosan így történik, miközben pár napja pont Bodolai volt az, aki kirúgta a főszerkesztő Dull Szabolcsot.

Gerényi pedig arról beszélt: hiába írta meg az Origo, hogy Lázár János milyen drágán vett ki hotelszobákat, a politikusnak ezt tűrnie kellett volna, „amikor kijött az adat, hogy kétmillió forintért lakott, akkor nyelni kell egyet, és csinálni tovább a dolgát”.

A beszélgetés Origóról szóló része 23:22-nél kezdődik.

Kiemelt kép: Bodolai sárgában, fotó: Bődey János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!