Gödi polgármester: Maradok, addig sem tudnak a közpénzmosással foglalkozni

Gödi polgármester: Maradok, addig sem tudnak a közpénzmosással foglalkozni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Panka
Tetszett a cikk?

Balogh Csaba gödi polgármester önként biztosan nem távozik, a szétesett ellenzék pedig nem támogatja az új választást. Az LMP-s alpolgármester szerint a felfüggesztett polgármesterrel egész működőképes az önkormányzat, a DK-ból frissen kilépett képviselő pedig úgy látja, választás esetén a Fidesz tarolna.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Gödön: kedden skandálással és veszekedésekkel tarkított nyilvános ülésen újabb harminc napra függesztették fel korábbi koalíciós társai a momentumos Balogh Csaba polgármestert az állásából, aki már az időközi választás kiírását tartaná alkalmasnak a helyzet rendezésére.

“Ha ezen múlna, akár le is mondanék, de nem ezen múlik. Előrehozott választásról a képviselő-testület dönthet, de sajnos a "Samsung-koalíciónak" (Fülöp Zoltán LMP-s, Lőrincz László volt DK-s alpolgármestereket, illetve Hives Gábor jobbikos és Szilágyi László volt DK-s képviselőket, valamint a fideszeseket nevezi így a Momentum – a szerk.) a mostani állapot teljesen ideális: szidhatják a polgármestert, megvan a többségük, még többet kaptak, mint az előző vezetés alatt” – mondta a hvg.hu-nak Balogh Csaba, aki kizártnak tartja, hogy úgy mondjon le, hogy aztán nem indul újra, mert szerinte még ez az állapot is jobb a városnak.

“Ameddig nekik is azzal kell foglalkozni, hogy engem ellehetetlenítsenek, és nem azzal, hogy úgy mossák át a közpénzeket, ahogy tervezik, addig úgy érzem, jó helyen vagyok. Nem véletlenül fogadtam meg, hogy kisebbségből is polgármester leszek, mert onnan is tudom biztosítani az átláthatóságot”

– tette hozzá a polgármester.

Abban mindenképp igaza van Baloghnak, hogy a testület tényleg nem az időközi választást látná megoldásnak: sem az általunk megkérdezett LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármester, sem a hét elejéig még DK-s Szilágyi László nem támogatja az ötletet. Fülöp egyenesen odáig ment, hogy “néhány politikai vitaponton túl a testület egészen működőképes”, Szilágyi pedig egy házassághoz hasonlította a gödi ellenzéki összefogást, amiért tenni kell, mert “egy újabb előrehozott választás csak a Fidesz tarolását hozná”.

Szilágyi a Fegyelmi Bizottság elnökeként épp szerda délelőtt hallgatta meg Balogh Csabát. Bár konkrétumokról egyikük sem beszélt, Balogh annyit elmondott, hogy a Tanú című filmben érezte magát. “Még a kérdések is úgy voltak megfogalmazta, hogy gyanúsítások legyenek” – foglalta össze.

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Balogh Csaba a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta, ha lesz időközi önkormányzati választás a városban, újra elindul a polgármesteri posztért, és az itt kijelölt különleges gazdasági övezet ellenére is úgy gondolja, hogy a helyiek ismét megválasztanák. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

A kedd esti, csaknem botrányba fulladt ülésről megkérdeztük a polgármestert felfüggesztése alatt helyettesítő LMP-s Fülöp Zoltánt is: szerinte az, hogy 35 ember skandálja rá, hogy áruló, semmiképp sem a város többségének a véleménye, ráadásul tudomása szerint a skandálók közül sokan még csak nem is gödiek voltak. “Csoportban érkeztek, csoportban távoztak. Nem tudom, ki van mögötte, de szervezettnek tűnt. Korábban is volt hasonló, akkor előre megírt felszólalásokat olvastak fel.”

A már említett Szilágyi László egyébként nemcsak a Fegyelmi Bizottság elnöke, hanem aközött a három DK-s politikus között van, akik felfüggesztették párttagságukat, amikor az országos vezetés megüzente, béküljenek ki.

“Nem tartom jó ötletnek, ha a pártok felsővezetése próbál beavatkozni egy város működésébe, és kikényszeríteni egy megállapodást a helyi felek között. Egy budapesti pártközpontból nem lehet ezt látni. És itt nem is a Momentummal vagy a DK-val van a baj, hanem a csapatkapitány személyével”

– magyarázta döntését Szilágyi, akit saját bevallása szerint azóta és most sem keresett meg senki a Fidesztől azzal, hogy működjenek együtt. Ugyanerről Fülöp a hvg.hu-nak azt mondta, “a helyi Fidesszel vannak vitáink, nem véletlenül nem vagyunk egy pártban, de ezek nem feltétlenül napi jellegűek, és egy csomó városi ügyben könnyen tudunk együtt dolgozni. A konfliktus kirobbanásáig itt az volt a helyzet, hogy a döntések 95 százaléka egyhangú volt. Ha innen nézem, akkor nem mi működünk együtt a Fidesszel, hanem a Momentum lépett ki a városi együttműködésből, és a helyi helyett az országos politizálást választotta.”

Szilágyi szerint a probléma valójában ennél is sokkal tisztább: “A gödieket az érdekli, hogy le legyen vágva a fű, mert már az ezzel megbízott cég is elismerte, hogy nem rendelkezik eszköz- és emberállománnyal a feladata ellátásához. Ezt a céget céget a veszélyhelyzet alatt a polgármester bízta meg májusban. A város katasztrofális állapotot tükröz, és nem csak politikailag."

Gödön azután alakult ki komoly konfliktus az ellenzéki pártok helyi képviselői között, hogy áprilisban Balogh Csaba momentumos polgármester kirúgta a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetőjét, akit korábban a DK javaslatára pályáztatás nélkül neveztek ki. Ezután az LMP, a DK és a Jobbik képviselői is panaszkodtak rá pártjuk országos vezetőségénél.

©

Közben a kormány is bezavart azzal, hogy kivette az önkormányzat kezéből azt az ipari területet, amin az a Samsung-gyár van, amelynek terjeszkedését sokan nem nézik jó szemmel a városban.

Az ellenzéki Gödtől elvették a Samsung-gyár területét, most milliárdokat költ rá a kormány

Különleges övezet lett a terület, de már nem az önkormányzaté.

Azóta Balogh kétszer is nekifutott alpolgármesterei leváltásának (amit jogilag nem tehet meg), mire a gödi képviselő-testület Fidesz–DK–LMP–Jobbik "koalíciója" felfüggesztette hivatalából, később pedig egy hangfelvétellel is támadták. Ebből országos szintű politikai balhé lett, amelynek a végén személyesen találkozott Gyurcsány Ferenc DK, és Fekete-Győr András Momentum-elnök, hogy kibéküljenek.

Hozzászólások