Soros György: Bizakodó vagyok, hogy Trump csak átmeneti jelenség

Soros György: Bizakodó vagyok, hogy Trump csak átmeneti jelenség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány által előszeretettel támadt milliárdos, Soros György szerint válság van, az emberek pedig zavarttá váltak. Trumpot pökhendi szélhámosnak tartja, aki belülről ássa alá a demokráciát. Orbánról is nyilatkozott.

Interjút adott a Népszavának a magyar származású milliárdos, Soros György, aki éppen ma ünnepli 90. születésnapját. A beszélgetésből kiderült: Soros 90 évesen is heti háromszor teniszezik, tökéletes formában érzi magát.

Úgy véli, olyan válság van a világban, amely "életem során a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta.

Az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is".

Soros szerint Donald Trump amerikai elnök "egy pökhendi szélhámos", aki meg tudta nyerni az elnökválasztást, és most "belülről alá tudja ásni a demokráciát". Amerikában viszont a fékek és ellensúlyok rendszerének, valamint a kialakított szabályoknak nagy hagyományuk van, emiatt bizakodó, hogy "Trump csak átmeneti jelenség, aminek remélhetőleg novemberben vége szakad".

Trump az életéért küzd, sokféleképpen megsértette az alkotmányt, és ha elveszíti a választást, akkor elszámoltatható lesz"

– mondta Soros az interjúban.

A magyar származású milliárdos szerint Euró­pa nagyon sérülékeny helyzetben van, "sokkal inkább, mint az Egyesült Államok", "továbbá sok ellensége van mind belülről, mind kívülről".

Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban".

Soros valójában azonban Olaszország miatt aggódik a legjobban. "A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett. Olaszország az EU egyik legnagyobb tagállama, nagyon fontos Európa számára. Nem tudom elképzelni az EU-t Olaszország nélkül. A nagy kérdés az, vajon az EU képes lesz-e elegendő támogatást nyújtani Olaszországnak" – mondta.

Soros György nemrég 220 millió dollárt adományozott a faji egyenlőség és a feketék jogai érvényesülésének támogatása érdekében. Ezzel kapcsolatban azt mondta: most először a lakosság nagy többsége – a feketéken túlmenően is – felismerte, hogy rendszerszintű diszkrimináció zajlik a feketékkel szemben, ami a rabszolgaság koráig vezethető vissza. "Ebben a forradalomban szobrok dőlnek le, és a politikai korrektség mindenekfelettivé vált. Néhányan ezt a tagadás kultúrájának nevezik. Úgy vélem, ez átmeneti jelenség. Azt is gondolom, hogy ezt túlzásba vitték. Az egyetemeken is a politikai korrektség kérdése túlzott szerepet kap. A nyílt társadalmak támogatójaként a politikai korrektséget politikailag inkorrektnek tartom. ­Sosem szabadna elfelejtenünk, hogy a különböző nézetek pluralitása lényeges eleme a nyílt társadalmaknak".

Hozzászólások