szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vírus még mindig köztünk van, figyelmeztet a társaság.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus első hullámához kapcsolódó járványügyi szabályok az elmúlt hónapokban ugyan enyhültek hazánkban, de a járvány továbbra is köztünk van – írja pénteki közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely arra figyelmeztet, hogy

a közösségi közlekedési járatokon még mindig kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcot.

Ez eddig is így volt, és a társaság szerint a budapesti utazók nagy többségben továbbra is szabálykövetők, ugyanakkor úgy tapasztalják, hogy lazul a maszkviselési fegyelem: míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint ez a szám most 85 százalék körül, vagy egy kicsivel afölött mozog. A visszaesés egyik oka a BKK szerint a nyári kánikula. Ugyanakkor, írják,

a melegben ugyanolyan hatalmas jelentősége van a maszkviselésnek, mint a kellemesebb időjárásban.

A BKK szerint maszk hiányában kendővel, esetleg sállal kell eltakarni a fővárosi közösségi közlekedési járatokon és a megállókban is az arcokat.

"A maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust" – írják a közleményben, hangsúlyozva, hogy ezzel nemcsak magunkat védjük meg, az utastársak egészségét is óvjuk.

A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmét a szabály betartására. "Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti,

az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból" – figyelmeztettek.

A BKK szerint fontos tudni, hogy az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, ezért a társaság folyamatosan ellátja őket védőeszközökkel. "Amennyiben egy-egy kolléga bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK munkajogi következményeket léptet életbe". Szintén fontos információ, hogy a járművezetőknek ugyan nem tiltott, de nem is kötelező a maszkviselet, mert legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül, ami megfelelő fizikai védelmet nyújt a vírussal szemben – közölte a BKK. Ha azonban a sofőr az utasok közé megy, például azért, mert kinyitja a jármű kerekesszékes rámpáját, akkor már neki is maszkot kell viselnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Verebély Iván

Meghalt Verebély Iván

Az HBO közölte: most már letölthetnek az iPhone-osok is

Az HBO közölte: most már letölthetnek az iPhone-osok is

Győrfi Pál visszatért, és felvett egy maszkot

Győrfi Pál visszatért, és felvett egy maszkot