szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Török Gábor politológus a blogján elemezte, hogy van-e esély kormányváltásra, s három pontban foglalta össze, mi kell az ellenzék sikeréhez, illetve mi gyengíti a Fideszt.

A politológus szerint a korábbi évekhez képest egy fontos tényező megváltozott: a koronavírus-járvány következtében előállt válság miatt dekonjunktúrás környezet alakulhat ki, amilyenre még a Fidesz-kormányok regnálása idején nem volt példa, és ez erodálhatja a párt táborát.

Amikor a korábbiaknál kedvezőbb volt ez a mutató, a Fidesz–KDNP felfelé mozdult, amikor visszaesett, a kormányoldal népszerűsége is csökkent. Ha tehát a választások előtti másfél év valóban jelentős gazdasági visszaeséssel jár együtt, elképzelhető (az eddigiek alapján valószínű), hogy az valamilyen mértékben roncsolni fogja a kormányoldal támogatottságát

– írja Török.

Szintén lényeges eltérés lehet a korábbi választásokhoz képest, hogy esélyes: az ellenzék közösen állít a 106 körzetben jelöltet.

Nagyon sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megérjenek a feltételei ennek a döntésnek, de most úgy tűnik, hogy az ellenzék pártjai – sok okból – eljutottak eddig a pontig”

– magyarázta az elemző.

A „harmadik változás az első kettőhöz képest banális” Török szerint: 2022-ben már 12 éve lesz hatalmon a Fidesz, a politikai berozsdásodás és a választói ráunás egyaránt erősebb lehet, mint volt korábban.

Azt is három pontban foglalta össze Török Gábor, hogy mi szól a kormány leváltása ellen. A legfontosabb szerinte, hogy a hatalomgyár ma is kiválóan működik, ráadásul az erőforrások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre.

A politikai logika abszolutizálása, a folyamatos kampányüzemmód, a politikai kommunikáció primátusa a korábbi választásokon is nagy előnyére vált a Fidesznek

– írja.

A Gyurcsány-kérdés is napirenden maradt, amelyet a „se kiköpni, se lenyelni” kifejezéssel jellemez. Úgy látja, hogy az együttműködés kényszere is előhozza ezt a kérdést, és a „hatalomgyár” mindent megtesz azért, hogy a téma szem előtt legyen.

Az ellenzék állapota is a változatlanság mellett szól Török szerint: rosszabb a belső helyzetük, mint korábban volt. A politológus szerint legalább három területen akut és folyamatos az ellenzék válsága: vezetési, tartalmi-tematikai és anyagi téren.

  • Nincs olyan politikusuk, akinek esélye lehet a vezető szerepre (talán csak Karácsony Gergely, de őnála az ambíció sem világos).
  • Az ellenzéknek saját magára, céljaira, témáira nézve szinte alig van mondanivalója, azon kívül, hogy le akarják váltani az Orbán-kormányt.
  • Nem lett több pénze, médiája, hátországa biztosan, mint az előző ciklusokban.

Török felteszi végül a kérdést: akkor tehát mennyi esélye van az ellenzéknek? Szerinte az látszik, több mint eddig. Ami ma nem látszik: mire lehet elég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba