Szlávik: Most különösen fontos, hogy influenza ellen oltassuk be magunkat

Szlávik: Most különösen fontos, hogy influenza ellen oltassuk be magunkat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főorvos szerint ugyanazt a kört veszélyezteti az influenza, mint a koronavírus, ezért lenne fontos az oltás.

A koronavírus-járvány idején nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa hétfőn a Kossuth rádióban.

A főorvos elmondta, közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti, mint a koronavírus.

Ugyanakkor az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak – emelte ki. Az oltás az orvosoknak is sokat segíthet, hiszen ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál, akkor gyorsabban állapíthatják meg betegség valódi okát.

Szlávik János kérdésre elmondta azt is, a szennyvízből vett minták alapján úgy tűnik, hogy egyes városokban tovább emelkedik a fertőzöttek száma a következő 4-10 napban.

Az orvos szerint téves az az elképzelés, hogy a betegség a fiatalok esetében nem veszélyes, hiszen nagyon valószínű, hogy ilyen fertőzött is intenzívre kerülhet, sőt adott esetben meg is halhat.

A koronavírus – a halálozások számát tekintve – sokkal veszélyesebb, mint az influenza – hívta fel a figyelmet.

Hétfőn ismét rekordot döntött az új koronavírusosok száma, 576 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 8963 főre nőtt a Magyarországon eddig beazonosított fertőzöttek száma.

Az aktív fertőzöttek száma 4377 fő, ami 572-vel több, mint amit vasárnap közöltek.

576 új koronavírus-fertőzöttet találtak, 1 ember meghalt

Sokan teljes kudarcként, mások fényes sikerként értékelik az állami munkahelymentő programot. Abban azonban egyetértenek: ha nem hosszabbítják meg, újabb tömegek kerülhetnek utcára.

Hozzászólások