szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Munkaerőt kért az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szent János Kórház Budapest Főváros Kormányhivatalától.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) Budapest Főváros Kormányhivatalához címzett levélben kért munkaerő-kirendelést, ahogy tavasszal is – írja Szent János Kórház a hvg.hu-nak. Akkor elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező három budapesti kórház - a Dél-pesti Centrum Kórház, az OKPI és a Szent János Kórház – fogadta a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket.

Azután kerestük meg a Dél-pesti, a Korányi- és János-kórházat is, hogy a Népszava azt írta, kiürítették a Szent János Kórház hármas belgyógyászatának épületét, miután a Dél-pesti Centrumkórháznak és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek (OKPI) nincs szabad lélegeztetőkapacitása. Ez a három kórház fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket. A lap szerint az akut kardiológiai eseteket, illetve az infarktussal ellátásra szorulókat a Szent Imre, az Irgalmasrendi, az Uzsoki, a Szent Margit és a Nyírő Gyula Kórház fogja ellátni a Szent János helyett.

Azt akartuk megtudni, hogy mindez igaz-e, illetve ha igen, akkor a koronavírusos betegek fogadására készülnek-e fel? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hány lélegeztetőgépre szoruló beteget tudnak fogadni?

Végül csak a Szent János Kórház válaszolt, igaz, a kérdéseinkre teljes választ nem kaptunk, de az kiderült, hogy a kormányhivatal továbbította az OKPI kérését valamennyi budapesti kórház felé. "A tavasszal jól bevált receptet követik a hatóságok, oda vezénylik a szükséges szakembereket, ahol a leghatékonyabban tudják gyógyítani a Covid-betegeket" - írják. 

Azt is hozzátették, hogy a Szent János Kórház tavasszal minden többletfeladatot el tudott látni saját erőforrására támaszkodva. Akkor a "normál" betegellátás forgalma 40%-a volt az egy évvel korábbinak.

Ezzel szemben jelenleg a kórház valamennyi osztálya szinte teljes kapacitással üzemel - egyes szakmáink, pl. traumatológia még a szokottnál is magasabb esetszámokat látnak el.

A kórház szerint ezért kérték, hogy a többletfeladataik ellátása érdekében vezényeljenek hozzájuk szakembereket.

Sok a fiatal és középkorú betegünk, akik elsősorban nem a Covid okozta tüdőgyulladás miatt kerülnek be a kórházba, de őket elkülönítve kell kezelni. Súlyosabb szövődményeket továbbra is idősebb betegeknél tapasztalunk, ők azonban egyelőre kevesebben vannak, mint tavasszal

 - olvasható a válaszukban.

Egy korábbi miniszteri döntés értelmében a súlyos koronavírusos eseteket a Dél-pesti Centrumkórházba, illetve a Korányiba kell szállítani. Az új fertőzöttek száma meredeken emelkedik, a kórházban ápoltaké egyelőre ahhoz képest nem ugrott meg drasztikusan. A friss járványadatok szerint kórházban kedden 324 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 18-an voltak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton arról beszélt: fel kell készülni arra, hogy a fertőzések száma tovább fog emelkedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt az a csurgói asszony, akinek fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét

Meghalt az a csurgói asszony, akinek fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét

Bajban lesz Orbán, ha összeér a sokféle elégedetlenség, de ezt ő is tudja

Bajban lesz Orbán, ha összeér a sokféle elégedetlenség, de ezt ő is tudja

37,8 Celsius-fok – efelett fogják hazaküldeni a diákokat az iskolák kapujából

37,8 Celsius-fok – efelett fogják hazaküldeni a diákokat az iskolák kapujából