szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába lett hatósági áras a koronavírus-tesztelés, van, ahol kényelmi díjként több ezer forintot számolnak fel a kiszállásért.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Akad olyan cég, amely továbbra is több mint 36 ezer forintot kér egy PRC-teszt elvégzéséért, annak ellenére, hogy hétfő óta annak árát 19 500 forintban maximálták – derül ki az RTL Klub Híradójából.

Erről egy nézője számolt be a csatornának. Azt mondta, mielőtt a barátnője hazatért Angliából, négy magáncéget hívott fel, amelyek közül háromnál jelezték, hogy már nem foglalkoznak PRC-teszteléssel, mert a hatósági áron nem éri meg nekik. A negyedik pedig a megszabott 19 500 forintnál jóval magasabb összeget kért különféle jogcímeken, például kényelmi díjként.

Az országos tiszti főorvos hétfőn arról beszélt, hogy a hatóságilag megszabott összegnél semmilyen jogcímen nem kerülhetne többe a tesztelés. A mintavételnek és az analízisnek ki kell jönnie 19 500 forintból. Müller Cecília arról nem beszélt, hogy mi történik akkor, ha ezt egy vállalkozás nem tartja be.

Egy háziorvos a csatornának azt mondta, szerinte emiatt nagyobb lesz az állami mintavételi helyek terheltsége, és a mintavételezési eljárás tovább fog húzódni.

A PCR-tesztért továbbra is csak annak kell egyébként fizetnie, aki külföldről tér haza és nem akar karanténba vonulni, valamint annak, aki önszántából csináltatná meg, ám az járványügyi szempontból nem indokolt.

Hatósági áras tesztelés: egyre biztosabb, hogy az átlagember nem fog jól járni vele

Akár a tesztelések száma is csökkenhet, miután a kormány hatósági árassá tette a vizsgálatot. Lantos Gabriella egészségügyi szakértő szerint a lépéssel az embereket sem a "kapzsi kapitalistáktól", sem a koronavírustól nem mentik meg. Kérdés, hogy az állam jól jár-e, és egyszerűen kisöpri-e a konkurenciát saját maga elől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a vécépapírból készült koronavírus-bélyeg

Jön a vécépapírból készült koronavírus-bélyeg

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák