szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet szerint a kormányzat nemtelen eszközökkel kísérli meg tönkretenni az Iványi Gábor vezette intézményeket.

Az Oktatói Hálózat és a Stádium 28 Kör tagjai felháborodva érzékelik, hogy az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol az Iványi Gábor által vezetett egyházra (Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, MET), az általa fenntartott oktatási intézményekre, és a vele szorosan együttműködő a hajléktalanellátásban kulcsfontosságú szerepet betöltő Oltalom Karitatív Egyesületre – áll a két szervezet kedden kiadott közleményében.

A szolidaritást vállaló szervezetek felidézik: a magyar parlament 2011-ben megvonta az egyházi státuszt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől, amely döntést az Emberi Jogok Európai Bírósága jogellenesnek minősítette. A magyar állam – bírósági ítéletek szerint – több milliárd forinttal tartozik az egyháznak, amely emiatt nem tudja kifizetni a hajléktalanszálló, a hajléktalankórház, az óvoda, a Wesley János Lelkészképző Főiskola, a hátrányos helyzetűek számára működtetett iskolák tevékenysége során keletkezett közüzemi számlákat.

Mostanáig működött az állami tulajdonban lévő közüzemi szolgáltatók és az egyház között az a – kölcsönös adósviszonyban lévők között szokásos – gyakorlat, hogy az állam milliárdos adósságára "ráterhelték" a Dankó utcai komplexum néhány tízmilliós, az állammal szemben fennálló adósságát. Az Orbán-kormány azonban, megelégelve a Wesley és az Oltalom szabad szellemiségét, az itt dolgozók és tanulók rendszeres kiállását a diktatúra által fenyegetett kisebbségek, tudományos intézmények, vagy éppen az SZFE mellett, a gázszolgáltatás műszaki elzárásával fenyegette meg Iványiékat”

– fogalmaznak.

A Wesley és az Oltalom hallgatói, oktatói, alkalmazottai, tagjai és a velük szolidaritást vállaló polgártársaink folyamatos ülősztrájkkal, testükkel védik a járdának azt a pontját, ahol a gázszolgáltató meg tudná valósítani e tervét – írják, hangsúlyozva, hogy “széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás kezdődött, sokan pénzadományokkal sietnek a szorongatott intézmény segítségére”. (A Dankó utcai szeretetotthonból a Nemzeti Közművek munkatársai szeptember 17-én akarták leszerelni a gázórát, ám ezt akkor megakadályozták.)

A két szervezet és tagjai nevében arra kéri a magyar tudományos és felsőoktatási intézmények vezetőit, a tudományos és felsőoktatási szervezeteket és szakszervezeteket, a szociális szféra szervezeteit, hogy intézményesen tiltakozzanak az ellen, hogy “a kormányzat nemtelen eszközökkel kísérli meg az Iványi Gábor vezette szervezeteket tönkretenni, azzal sem törődve, hogy hajléktalanok és más segítségre szorulók alapvető szükségleteinek kielégítése kerül veszélybe”. Az Oktatói Hálózat és a Stádium28 kör szerint ezen a helyzeten nem változtat a Nemzeti Közművek (NKM) most bejelentetett, tavaszig tartó kikapcsolási moratóriuma.

Iványi Gábor néhány napja a HVG Terasz vendége volt, a beszélgetést alább nézhetik meg:

"Bárcsak mindenki egy napig ellenállna a hatalomnak" - Iványi Gábor a HVG Teraszon

"Ez nem kereszténység", hanem "pogányság és mohó önzés" - foglalja össze a jelenlegi hatalom karakterét az egykor Orbán Viktor gyermekeit is megkeresztelő lelkész. Nem tudja még, miként tömik be a pénzügyi űrt, amelyet az okoz, hogy a kormány elvett 95 millió forintot egyháza, az Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség rászoruló fiatalokat befogadó iskoláitól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok