szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy orvos korábban pert indított, mert nem kapta meg a végkielégítést, miután nem akart honvédelmi alkalmazott lenni. A Fővárosi Törvényszék viszont megszüntette az eljárást, mert szerintük későn adta be a keresetét. A Kúria most elsőfokon az orvosnak adott igazat.

A 2018-ban fogadta el az Országgyűlés a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvényt, amely szerint a Magyar Honvédség civil alkalmazottai 2019 elejétől "honvédelmi alkalmazottként" dolgozhatnak tovább. A törvény értelmében a dolgozók bérét megemelik, de szakterületükön elméleti honvédelmi képzésen kell részt venniük és egyéb kötelezettségek is hárulnak rájuk, többek között a munkáltató előzetes értesítés nélkül elrendelheti, hogy az alkalmazott ügyeletet teljesítsen. A törvény szigorúan korlátozza a véleménynyilvánítási szabadságot és gyülekezési jogot, és az alkalmazottaknak még a külföldi utazásaikat is be kell jelenteniük a főnöküknek.

Egy ápolónő, aki ugyan nem volt katona, de a Honvédkórházban dolgozott, így honvédelmi alkalmazottnak sorolták volna be, nem volt hajlandó elfogadni a jogviszony megváltoztatását, és nem írta alá a nyilatkozatot. Azok, akik ugyanígy tettek, nem kaptak végkielégítést a ledolgozott évek után, az ötgyermekes anyuka viszont 2019 elején pert indított, hogy a kórház fizesse ki neki az elmaradt végkielégítését. Az ápolónő képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látta el, és elsőfokon meg is nyerték a pert.

Több orvos hasonló ügyében azonban megszüntette az eljárást a Fővárosi Törvényszék, írta keddi közleményében blogján a Magyar Helsinki Bizottság. A civil jogvédő szervezet szerint azért, mert a bíróság álláspontja szerint

a jogviszony jogellenes megszüntetése esetén az általánosan irányadó munkaügyi szabálytól eltérően nem három éven belül lehet pert indítani, hanem csak harminc napon belül.

Az egyik orvos pere felkerült a Kúriához, miután a Fővárosi Törvényszék megszüntette az eljárást, mert a kereset elkésett. A Helsinki Bizottság ezt a végzést megfellebbezte, a Kúria pedig egyetértett a szervezettel.

„A felperes által állított munkáltatói felmentés alapján járó végkielégítés az általános igényérvényesítési határidőn,

a három éves munkajogi elévülési időn belül követelhető.

A felperes ezen keresetindítási határidőn belül terjesztette elő keresetlevelét. Az, hogy a munkavállaló az intézkedés jogellenességét is állította, irreleváns, mert annak jogellenessége iránt nem lépett fel, és nem az intézkedés jogellenessége alapján követelte a végkielégítést" - közölte a Kúria.

A perek most folytatódnak, van, amelyik elsőfokon, van, amelyik másodfokon.

A szervezet szerint most azt kell elbírálni, hogy az érintett egyészségügyi dolgozók jogviszonya felmentéssel szűnt-e meg, vagy más módon, amennyiben felmentéssel, akkor jár a pénz a Helsinki Bizottság szerint.

2019 elején több ápoló, műtős vagy adminisztratív munkatárs is felemelte a szavát a Honvédkórházban, amiért honvédelmi alkalmazottként katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá essen, volt olyan osztály, ahol minden orvos a felmondását tervezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt

Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt

Túl gyorsan hajt? 2022-től akár a gázt is elveheti az új autója

Túl gyorsan hajt? 2022-től akár a gázt is elveheti az új autója

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben