Kalocsai gyerekotthon lakóival foglalkozik egy korábban szexuális zaklatással megvádolt pap

Kalocsai gyerekotthon lakóival foglalkozik egy korábban szexuális zaklatással megvádolt pap

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az atya az intézményben nevelkedő fiatalok lelki gondozását végzi a 24.hu szerint. Korábban egy másik pap állította róla, hogy kispap korában viszonyt próbált meg kialakítani vele.

A pappal, bizonyos István atyával szembeni vádakat Kőhegyi Dániel fogalmazta meg, aki januárban a Facebook-oldalán azt írta, hogy elöljárója, Bábel Balázs érsek és több másik egyházi személy tudott az ügyéről, mégsem tettek megfelelő lépéseket az állítólagos elkövető ellen. Annak az ügynek a 444.hu próbált meg utánajárni: a cikk szerint Kőhegyi 18 éves kispap volt, amikor 2010-ben a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye egyik vezetőjeként István atya viszonyt próbált meg kialakítani vele. A lap szerint Kőhegyi levélben számolt be az általa zaklatásnak minősített közeledésről Bábel Balázsnak. Az érsekség annyit közölt, hogy az ügyet kivizsgálták, és „személyi következményei” lettek: István atya lemondott az általános helynöki tisztségéről, amivel lezártnak tekintették az ügyet.

A 24.hu újságírója ilyen előzmények után figyelt fel arra, hogy a kalocsai speciális gyerekotthon növendékeinek, 10 és 18 év közötti fiúknak a lelki gondozását a Kőhegyi Dániel által megvádolt István atya végzi. (A lap munkatársa eredetileg azért kezdett foglalkozni az intézménnyel, mert annak korábbi növendékei azt állították, hogy erőszakos nevelési módszereket is alkalmaztak velük szemben.)

A mostani cikkben a 24.hu-nak a gyerekotthon nevük elhallgatását kérő dolgozói arról beszéltek, hogy a fiatalok négyszemközt is találkoznak a pappal. Az újságíró megkereste az intézmény igazgatóját, aki sem telefonon, sem írásban nem válaszolt a kérdéseire.

Azután a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hivatalánál a főpásztori rangban álló Bábel Balázst kérdezte, egyebek mellett azt tudakolva, nem tartja-e visszásnak vagy összeférhetetlennek, hogy egy olyan pap, akivel kapcsolatban az érsekség sem cáfolta érdemben, hogy viszonyt kezdeményezett egy gondjaira bízott fiatallal, most speciális nevelésű igényű fiúgyermekekkel foglalkozik a plébánián. Bábel erre nem válaszolt, azt azonban közölte, hogy Mészáros István 2009-ben kezdett dolgozni a gyerekotthonban, a visszahívását az intézmény nem kezdeményezte, panasz annak vezetőitől, pedagógusaitól nem érkezett rá.

Az újságíró későbbi, a Kőhegyi Dániel ügyében indult vizsgálat eredményére vonatkozó kérdései nyomán az érsek egyebek mellett azt írta: „Tájékoztatom arról, hogy az Ön által említett, mintegy 10 évvel ezelőtti vizsgálat nem állapított állami jogszabályokba ütköző cselekményt, pedofília nem történt.” Majd emlékeztetett, hogy a pap lemondott az egyházmegyei központban betöltött megbízatásáról.

A laptól Mészáros István is kapott kérdéseket, amelyek a Kőhegyivel való kapcsolatára és a gyerekotthonban nevelkedő fiatalokkal való találkozóira vonatkoztak. Válasz sokáig nem érkezett, felhívta azonban az újságírót az intézmény egy korábbi növendéke, illetve annak édesanyja, akik megvédték a papot.

A fiú közvetítésével István atya hajlandónak mutatkozott találkozni a lap munkatársával, a beszélgetés azonban végül meghiúsult. A pap telefonon azt közölte az újságíróval, hogy rendkívül egyoldalúnak és elfogultnak találta a kalocsai otthonban történtekről szóló tudósítását, ezért úgy döntött, mégsem akar találkozni. Később a pap a levélben feltett kérdésekre is nagyjából ugyanennyit válaszolt postai úton.