szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

David B. Cornstein szerint Magyarország kormánya nem totalitárius: ez egy demokrácia, ahol demokratikus választások vannak.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Interjút adott a Magyar Nemzetnek David B. Cornstein, az Egyesült Államok pénteken távozó budapesti nagykövete, akihez az volt a lap első kérdése, hogy szerinte valóban veszélyben van-e a sajtószabadság Magyarországon. „Nagyon határozott véleményem van a sajtóról, legyen szó akár a magyarországi vagy az amerikai helyzetről” – jelentette ki a nagykövet, majd azzal folytatta: úgy nőtt fel, hogy rendkívül tisztelte a sajtót, mert tele volt kiváló tudósításokkal, amelyek történeteket meséltek el, a híreket elfogulatlanul ismertető újságírók dolgoztak a szakmában. „Ma viszont már senki nem mesél a médiában ilyen történeteket. Önmagában véve független médiumokat is nagyon nehéz találni, Amerikában például a sajtó leginkább a liberális irányvonalat képviseli.”

A magyar sajtóról szólva úgy fogalmazott: „Azt mondják, Magyarországon a sajtó inkább konzervatív, mint liberális, mégis minden reggel rengeteg olyan cikket olvasok, amely bírálja a kormányt, illetve az intézkedéseit.

Szóval azt gondolom, hogy a sajtószabadság létezik, a médiumok viszont elfogultak, vagy az egyik vagy a másik oldalról, és úgy hiszem, ezáltal a sajtó nem a valós célt szolgálja.”

A sajtónak az amerikai elnökválasztásban betöltött szerepéről David B. Cornstein úgy vélekedett, hogy olyan médium „csak nagyon-nagyon kevés van, amely a Trump elnök számára kedvező értelmezési keretben akarja láttatni a világot”.

(Az interjú egy pontján a nagykövet felvette a telefonját – éppen Orbán Viktor miniszterelnök hívta, hogy George H. W. Bush szobrának keddre tervezett avatásáról beszéljenek. Az eseményen a kormányfő azután vett részt, hogy találkozott Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház igazgatójával, akiről később kiderült, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Amikor a sajtófőnökét arról kérdeztük, hogy letesztelték-e a találkozó után Orbánt, semmitmondó választ kaptunk.)

A nagykövet Donald Trumpot „mesés, fantasztikus és csodálatos elnöknek” nevezte. Szerinte az Egyesült Álamok most nagyobb biztonságban van, mint Trump négy évvel ezelőtti megválasztása előtt, az amerikai gazdaság pedig „ennél jobb állapotban már nem is lehetne”. Annak ellenére van ez így Cornstein szerint, hogy meg kell küzdeni a koronavírus-világjárvánnyal, „Trump azonban csodálatos munkát végzett, és megpróbált kontrollálni olyasvalamit, amit soha korábban nem tapasztalt az emberiség, és sajnos ennek még nincs vége”.

Az amerikai-magyar kapcsolatokról szólva a nagykövet azt mondta: annál, amilyen állapotban az érkezésekor voltak, „rosszabbat elképzelni is nehezen lehetne, valójában nem is nagyon voltak kétoldalú kapcsolatok”. Most azonban úgy látja:

a két ország közötti viszony nem is lehetne jobb”.

Arról, hogy Joe Biden, Donald Trump demokrata párti kihívója nemrég a totalitárius rezsimek között emlegette Magyarországot és Lengyelországot, valamint, hogy amúgy is sok kritika éri a magyar demokráciát és a jogállamot a nemzetközi viszonyrendszerben, Cornstein azt mondta:

Amit én tapasztaltam, az egyértelműen az, hogy Magyarország kormánya nem totalitárius. Ez egy demokrácia, ahol demokratikus választások vannak, szóval az effajta megjegyzéseket egyáltalán nem találtam megalapozottnak.”

Magyarország Oroszországgal való kapcsolatáról azt mondta Cornstein: természetes, hogy a két országnak van kapcsolata földrajzi közelsége és amiatt is, hogy energiaszükséglete 80-85 százalékát is Moszkvától kapja, „de higgyen nekem, a magyarok értik és a magyar kormány is érti, hogy ez nem egy egészséges helyzet”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Trumpék túllőttek a célon, pedig ukrajnai ügyébe valóban belebukhatna Biden

Hillary Clinton 2016-os e-mail-botrányához hasonló nagy sztorit ígért az amerikai jobboldali média, amely Joe Biden és a fiának ukrajnai ügyeiről tett közzé leveleket. De egyelőre úgy néz ki, a történetből nem lesz olyan botrány, mint ami lehetett volna, hiszen azzal, hogy ezer sebből vérző hitelességű bizonyítékokkal próbálják bűncselekménnyel vádolni a volt alelnököt, még azt is elfeledtetik, hogy Bidenék ügyei etikailag valóban problémásak.

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Sarokba szorult a BKV és a BKK a 2016-os reklámtender miatt

Sarokba szorult a BKV és a BKK a 2016-os reklámtender miatt