Operatív törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől

Operatív törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagyobb számú mintavételek miatt további 200 egységet vetnek be, hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok. Az operatív törzs szerint egy koronavíruson átesett személy 6 hónapig tekinthető védettnek az újrafertőződéssel szemben.

Megtartotta csütörtöki tájékoztatóját az operatív törzs, de Müller Cecília országos tiszti főorvos nélkül. Először Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt a maszkviselési szabályok szigorításáról. Elhangzott: hétfőtől – vagyis november 2-től – a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is kiterjesztik a kötelezettséget.

A maszkokat csak az étel és ital elfogyasztása alatt lehet majd levenni.

A rendelkezés a sportrendezvények vendéglátó részeire is vonatkozik. (A maszkokat a tömegközlekedésben, színházakban, mozikban és az egészségügyi intézményekben továbbra is ugyanúgy viselni kell.)

Az operatív törzs szerint egy meredeken emelkedő második hullámban van Európa, így Magyarország is, ezért a korábbiaknál is fontosabb az óvintézkedések és a higiéniára vonatkozó szabályok betartása. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője, Galgóczi Ágnes szerint további mintavételi helyek felállításáról is döntöttek,

a Belügyminisztériummal együtt 200 újabb mintavételi egységet hoznak létre.

Szóba került, hogy a gyermekeknek adható influenzaoltások pénteken jutnak el a kormányhivatalokba, a háziorvosok innen tudják majd igényelni azokat.

Galgóczi azt is mondta: nagyjából 6 hónapig védett valaki a koronavírus miatti újrafertőződéssel szemben.

Az operatív törzs most is kapott kérdéseket, melyek egyike az eü-dolgozók átirányítására vonatkozott. Mint mondták: eddig 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át, de a kórházak – Galgóczi szerint – fel vannak készülve a betegek ellátására.

A csütörtöki tájékoztatón kitértek a napi adatokra is: ezúttal 2194 főnél mutattak ki koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, és elhunyt 56, többségében krónikus beteg. Ezzel 1634 főre emelkedett a halálos áldozatok száma.

Hozzászólások