szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester szerint jövőre már veszteséges lesz a Fővárosi Vízművek, ha nem változtatnak a törvényen, akkor később csődbe is mehet.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök tavaly azt mondta, hogy olyan beruházás nem valósul meg a fővárosban, amit nem szeretne, mégis azt látni, hogy a kormányhivatal kiadta az építési engedély módosítását a Nemzeti Galériára. Megpróbálták megkerülni a fővárost, a jogi ellenlépéseket keressük éppen – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Very Important Planet nevű portálnak adott interjújában.

Karácsony azt is elmondta: ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor ha kell, a saját testével fogja megvédeni a Városligetet, és erre buzdít majd minden budapestit.

Beszélt a főpolgármester a fővárost sújtó elvonásokról, illetve a Budapest-adóról. Azt mondta, idén a járvány és a politikai megszorítások miatt mintegy 80 milliárd forintos veszteségre számítanak. A BKK jegybevétele megfeleződött, a kormány 10-ről 35 milliárd forintra emelte a szolidaritási adót jövőre – sorolta.

A főpolgármester szerint ehhez hozzájön még "a világ botránya", az ivóvíz-adó, az, hogy négy és félszeresére emelték a Fővárosi Vízművek által befizetendő közterhet. Karácsonyék úgy számolnak, a vízművek jövőre veszteséges lesz, előbb-utóbb pedig csődbe fog menni. Azt még hozzátette, persze csak akkor, ha nem váltanak kormányt, és változtatják meg az erre vonatkozó törvényt.

A városvezető a Szabad Városok kezdeményezésről is beszélt, elmondta, ma már közel 40 európai nagyváros alkotja. "Annyira erősek vagyunk, hogy most azt kérjük az Európai Uniótól, fogadjon el bennünket tárgyalópartnerként, főleg a klímaváltozás elleni harcban." Az EU-s helyreállítási alap felhasználásról azt mondta, hogy azt akarják elérni, hogy a támogatás legalább a felét az önkormányzatokon keresztül osszák el lakosságarányosan.

Karácsony szerint az ehhez kapcsolódó helyi népszavazásokat a veszélyhelyzeti törvény átmenetileg megakadályozza, de egy B-terven dolgoznak. Szerinte egy új ajánlattal kell előállniuk az uniós döntéshozók számára:

ha nem sikerül megállapodniuk a magyar és a lengyel kormánnyal, akkor ezt a pénzt tegyék be egy alapba, amire az önkormányzatok pályázhatnak a koronavírus-járvány gazdasági, társadalmi és ökológiai kárainak az enyhítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump utolsó, Biden első napja – kövesse velünk élőben az elnöki beiktatást

Trump utolsó, Biden első napja – kövesse velünk élőben az elnöki beiktatást

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

24.hu: Kiszáll a Hundubból a belize-i tulajdonosa

24.hu: Kiszáll a Hundubból a belize-i tulajdonosa