szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely azt reméli, hogy a németek által készített dokumentumot egyhangúlag elfogadják majd az EU-csúcson. Gulyás elárulta azt is, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beteg, ezért Kovács Zoltán államtitkár állt ki Gulyás Gergely mellé a csütörtöki kormányinfóra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzettel kezdett, a kormány áttekintette a fertőzésszámokat.

Lassan mintha csökkenne a fertőzések száma, azonban ez hektikus. Még nem telt elég idő ahhoz, hogy kimondhassuk, túl vagyunk a csúcsponton, ennek ellenére reméli, hogy már ez így van.

A számok valóban nagyon hektikusak: a hét eleji kedvező adatok után csütörtökre megint ötezer fölé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma és 171 ember hunyt el.

Elmondta, a kormány az operatív törzs javaslatára döntött a jelenleg érvényes intézkedések fenntartásáról január 11-ig, ez alól csak a karácsony lehet kivétel, amiről december 21-én döntenek. Mindenki szeretné, ha együtt lehetnének a családok, de a legfontosabb a vírus terjedésének megakadályozása.

Az viszont biztos, szilveszterre nem lesz enyhítés: este 8-tól hajnal 5-ig kijárási tilalom van, magánrendezvényen legfeljebb 10 ember lehet jelen.

Egy buli több hetes védekezés eredményét sodorhatja veszélybe

– hangsúlyozta Gulyás.

Ez után beszélt az oltásról is, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mielőbb oltáshoz jussanak az emberek, ennek érdekében uniós, orosz és kínai vakcina is szóba kerülhet. Az év végén, jövő év elején valamilyen számban már jöhet oltóanyag. A legfontosabb, hogy aki szeretne oltást kapni, regisztráljon.

Elmondta, hogy a kórházban ápoltak száma nem nőtt az elmúlt időszakban (8 ezer körül van), a szabad lélegeztetőgép-kapacitás is megnyugtató.

A kapacitás egyharmadát vesszük csak igénybe

– mondta Gulyás. Ami csak azért érdekes, mert most 645 ember van lélegeztetőgépen, ami azt jelenti, hogy a teljes kapacitás kétezer körül van, ami nem sokkal több, mint tavasszal, a nagy gépbeszerzési boom előtt volt. Gulyás mindenesetre örül annak, hogy az egészségügy megfeszített erővel, de bírja a terhelést.

Az oltási tervet az operatív törzs készíti el, és ahogy az már többször elhangzott, a védekezésben részt vevőket oltják be elsőként. A nyugdíjasok péntektől kapják meg azt a levelet, amellyel papír alapon is tudnak regisztrálni az oltásra.

A rosszindulatú híresztelésekre reagálva közölte, a vakcinainfót azért működteti az állam, hogy fel tudják mérni az igényeket. A nyugdíjasokról van állami nyilvántartás, a soron kívül jogosultakról viszont nincs, ezért kell regisztrálni az oldalon.

A tömeges tesztelés miatt Magyarország már az ötödik volt Európában, ha kell, januárban folytatják az akciót.

Részükről megvan az EU-s megállapodás

Az uniós csúcs volt a másik fontos kérdés a szerdai kormányülésen. Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország intenzív tárgyalásokat folytatott a költségvetésről és a jogállamiságról, különösen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral (ők látják el a soros elnökséget), amelyek eredményesek voltak.

Gulyás közölte, létrejött egy olyan megállapodás, amely elfogadható Németország számára, és teljesíti a magyar és lengyel követeléseket is, ezért van esély arra, hogy az EU csúcson "győzelmet" könyvelhessen el Magyarország, és az országok egyhangúlag elfogadják a megállapodást.

A megállapodás részleteiről ebben a cikkünkben írtunk:

Elolvastuk, mit alkudott ki Orbán

Egy négyoldalas dokumentumot készített a soros német elnökség, amelyben a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos közös álláspont elfogadására kérik a tagállamokat. Erre az előttünk álló, csütörtöki és pénteki uniós csúcson lesz lehetőség, annyit már tudunk, hogy a magyar és a lengyel kormány egyetért a német javaslattal.

Gulyás szerint Magyarország elkötelezett abban, hogy az uniós forrásokat pontos elszámolás mellett használja fel, a korrupció ellen is küzd, de kitart amellett, hogy ezzel nem lehet politikai kérdéseket eldönteni. A megállapodással nem zsarolható migrációs és genderügyben – foglalta össze.

Jönnek a kérdések – vakcinától karácsonyig

Gulyás azt mondta, most fog kiderülni, hogy a "fukar" országok elfogadják-e a költségvetést, vagy csak falból álltak bele a konfliktusba, és valójában a költségvetést nem akarják. Miután a szöveg miatt bírósághoz is lehet fordulni, Gulyás szerint kijelenthető, 2023 előtt itt jogállamisági eljárás nem lesz, a többséget a megállapodáshoz a soros elnökségnek kell biztosítania.

Arra a kérdésre, hogy miért engedett Orbán, Gulyás azt mondta, a szövegben minden igényelt garancia benne van.

Az is többször előjött, a Fidesz marad-e a Néppártban. Erre Gulyás továbbra is azt mondta, a Néppártnak van nagyobb szüksége a Fideszre, mint fordítva, de újat nem jelentett be.

Kiderült az is, biztos nem Orbán Viktor fogja elsőként megkapni a koronavírus elleni oltást, hiszen az oltási terv szerint a védekezésben részt vevők juthatnak hozzá először. Az is biztos, hogy lesz egy központi kormányzati kampány annak érdekében, hogy minél többen beoltassák magukat.

A keddi ellentmondás után Gulyás közölte,

ha lesz itthon több vakcina, lehet majd választani, hogy mivel oltatja be magát az ember.

Kovács Zoltán itt hangsúlyozta, csak a magyar hatóságok által jóváhagyott vakcina kerülhet itthon forgalomba.

A hvg.hu kérdéseire válaszolva Gulyás elmondta, az uniós megállapodás "teljes egészében" összhangban van a nyáron elfogadott parlamenti határozattal, hiszen az arról szólt, hogy ne legyen zsarolható az ország. Ha ezt a tagállamok egyhangúlag elfogadják, Magyarországnak nincs miért megvétóznia a költségvetést és az újjáépítési alapot.

Innentől kezdve a cél az, hogy január elseje után a lehető legtöbb pályázatot írják ki itthon, hogy a forrásokból minél több projekt indulhasson el.

Megkérdeztük azt is, milyen feltételekkel kapcsolódunk be az orosz vakcina klinikai vizsgálatába, mire Gulyás arról beszélt, az ország érdeke, hogy amibe lehet, bekapcsolódjunk. Ezért részt vehetünk az orosz vakcina harmadik tesztelési fázisában, sőt, akár a gyártásban is.

Kiderült az is, utasították a kormányhivatalokat, hogy táppénz-ügyben gyorsabban járjanak el, a hatóságok pedig azt fogják vélelmezni, munkahelyi megbetegedésként kapták el a fertőzést, így mindenki hozzájuthat a 100 százalékos táppénzhez.

Azt is megkérdezték, mi az oka a kiugró halálozási adatoknak. Gulyás azt mondta, beszéltek statisztikusokkal, szerintük ebben nincs semmi rendkívüli. Az év első három hónapjában kevesebben hunytak el, a szakemberek szerint ilyen esetben az év során kiegyenlítődnek az adatok.

Az éves átlagnál nincs eltérés, csak egyes időszakokat tekintve.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha kevesen kérik az oltást, Gulyás azt mondta, mindenkit érdemes meggyőzni arról, hogy az megbízható. Az adatok pedig azért Rogán tárcájához futnak be, mert a Miniszterelnöki Kabinetiroda végzi a tájékoztatást. Az oltás beadásakor lesz szerepe annak, hogy ki regisztrált a vakcinainfón és ki nem. "Ha valaki szeretne oltáshoz jutni, regisztráljon", vagy nyugdíjasként küldje vissza a nyomtatványt.

Arra pedig, hogy vannak olyan szakdolgozók, akik megalázónak nevezik a fizetésemelést, a miniszter arról beszélt, ilyen vélemény is lehet, az viszont tény, hogy 2016-hoz képest 2022-re 2,5 szeres lesz az ápolók fizetése. Ilyen mértékű emelés egy ciklusban a rendszerváltás után nem volt.

Gulyás elmondta, ha az önkormányzatok a kormányzati tiltást kijátszva díjemeléssel próbálnak több pénzt szedni, azt is tiltani fogják. A korrupciós ügy miatt őrizetbe vett Nagy János helyettes államtitkár cége több állami céggel kapcsolatban van, ezeket a szerződéseket felülvizsgálják és ahol lehet, felmondják.

Létszámkorlát és karácsony

Felvetődött, mi lesz az idősek vásárlási sávjával, lesz-e ehelyett létszámkorlát a boltokban, illetve megfogadják-e a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének javaslatát a boltok december 24-i zárvatartásáról.

Gulyás azt mondta, a boltokról több egyeztetés volt, a kereskedelmi szervezetek is felvetették a kérdést, velük Cseresnyés Péter államtitkár egyeztetett, míg Novák Katalin miniszter az Idősügyi Tanáccsal konzultál ma. A kormány nyitott a változtatásra, erről péntek-szombaton lehet bármilyen bejelentés.

A kormány is látja, hogy a boltokban időnként nagy tömegek vannak, a karácsony előtti időszakban ehhez az idősáv is hozzájárulhat, a két problémát együtt érdemes orvosolni.

Az pedig, hogy a boltok kinyissanak-e december 24-én, azon múlik, hogy milyen lesz az új szabályozás a tárgyalások után. A szakszervezetnek abban igaza van, hogy ha az idősek vásárlási sávja hatályban marad, akkor megfontolandó, van-e értelme a 24-i nyitvatartásnak.

Rákérdeztek arra is, mi várható karácsonykor, esetleg a kijárási tilalom idején változtatnak vagy a 10 fős létszámkorláton lazítanak-e. Gulyás közölte, szükségük van még adatokra, azért csak december 21-én döntenek, és ha nem lenne karácsony, szóba sem kerülne enyhítés. A szenteste alkalmat adhat kivételes szabályra a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Az irány az, ami a kérdésben szerepelt – mondta Gulyás. Hozzátette,

a szilveszteri bulitilalom miatt betiltják a petárda és tűzijáték értékesítést.

Elmondta, jelenleg 994 koronavírusos beteget kezelnek intenzív osztályon, 645 ember van lélegeztetőgépen. A járvány jelenlegi számainak ismeretében is helyesnek tartja, hogy a kormány a nemzeti konzultációra alapozta a járványkezelést, hiszen semmi sem lehet sikeres, ha nem értenek vele egyet az emberek.

A kormányinfó végén Gulyás Gergely elnézést kért azért, hogy volt olyan háziorvos, akihez nem jutott elég influenzaoltás. Ő úgy tudja, az oltások harmada még rendelkezésre áll, a következő hetekben újabb szállítmány érkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól