szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg augusztusban 36 százalék volt a Fidesz támogatottsága a választókorú népesség körében, ez decemberre 30 százalékra olvadt.

A Fidesz támogatottsága ismét csökkent egy hajszállal, 31-ről 30 százalékra, a hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága maradt a múlt havi, értéken vagyis 34 százalékon – derült ki a Závecz Research december 1 és 8 között felvett közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a Fidesz 45 százalékos a biztos pártválasztók csoportjában, a második helyen a DK áll, 19 százalékkal. A Momentum és a Jobbik ebben az elkötelezett szavazói körben szoros versenyben van, 10-10 százalékkal. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók csoportjában, Kétfarkú Kutyapárt ezúttal 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot.

©

A közvéleménykutató szerint a Fidesz lejtmenetben van,

augusztusban a választókorú népesség 36 százaléka támogatta, most 30 százalék, elvesztett félmillió szavazót.

Különösen jelentős a visszaesés a diplomások körében, ahol 46-ról 27 százalékra csökkent a Fideszt támogatók aránya. Ugyancsak sokat veszített augusztus óta a párt Budapesten és a megyeszékhelyeken: előbbi csoportban 34-ről, utóbbiban 36-ról csökkent 23 százalékra a szavazótábor mérete. A kutatás szerint a fiatalok, a 30 év alattiak körében is meggyengült a Fidesz pozíciója, itt a korábbi 33 helyett most 22 százalékos a támogatottsága.

©

Ha a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt listája kerülne a választópolgárok elé, akkor mindkét tömb tudna új szavazókat szerezni – írják az elemzésben. Ebben az esetben a kormánypártok listájának támogatottsága 37 százalékos lenne, tehát a bizonytalanok közül 7 százalékot (körülbelül 550 ezer választót) aktivizálna.

A kutatás szerint a hat ellenzéki párt támogatói egyre inkább elfogadják az együttműködést, most már a korábban ellenérzéseket tápláló Jobbik-szavazók kilenctizede is a közös listára szavazna. Azt írják, hogy az egyetlen listát elutasítók az összeadott 34 százalékos támogatottságot mindössze 33 százalékra viszik le, ugyanakkor a bizonytalanoktól és néhány kisebb párttól 8 százalékpontot (nagyjából 650 ezer választópolgárt) megmozdítana az ellenzéki egység.

©

A múlt hónapban 37-34 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz-KDNP listák százalékos támogatottsága, decemberben 41-37. A közleményben azt írják, hogy a ki-ki alapon történő versengés a bizonytalan választópolgárok tekintélyes részét döntésre sarkallja, a „kormány vagy ellenzék” alternatívája számukra is releváns.

Mivel ebben a hónapban a közös ellenzéki lista és a Fidesz-KDNP támogatói egyformán aktívak, ezért a biztos választók körében is az ellenzék eredményei nagyobbak: 52 százalék-48 százalék.

A felmérés felvételét a Szájer-ügy kirobbanásának napjaiban ejtették meg, a Závecz Research szerint a botrány hatásai aligha érzékelhetők, az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a politikusokat érintő kellemetlen ügyek hetek múltán érik el és esetleg befolyásolják a széles közvéleményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hann Endre hvg360

Medián: A Szájer-ügy a Fidesz esélyein rontott, a homoszexuálisok megítélésén nem

Gyakorlatilag mindenki hallott az elmúlt egy hétben Szájer József ügyéről és a többség szerint súlyos botrányról van szó - ez derül ki a Medián HVG-nek készített felméréséből. A fideszesek közül többen gondolják azt, hogy ártott az eset a kormánypártnak és a jobboldali szavazók döntő többsége abban is egyetért, hogy magánügy, ha egy politikus homoszexuális.

Arató László, Dezső András, Gergely Márton, Joó Hajnalka, Szabó Yvette hvg360

A Szájer-botrány tanulsága: a Fidesz immunrendszere leépült

A legrosszabbkor jött a Politico ítélete, mely szerint Orbán Viktor a kontinens negyedik legfontosabb szereplője – mondja egy diplomata, ez ugyanis elszántabbá tette az ellenfeleit. Kizárt, hogy ennek tudható be Szájer József bukása is, de ez is hatással lesz Orbán harcaira.

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként