szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ügyben indult első nyomozás során nem találták megalapozottnak a csalás bűntettének gyanúját, az újraindított nyomozásban pedig a közokirat-hamisítás és a sikkasztás gyanúja nem állt meg a rendőrség szerint. Az érintett lakásokat eredetileg szociális alapon adta bérbe az önkormányzat, de a bérlők az Airbnb-n adták ki turistáknak.

Nem nyomoz tovább a rendőrség azoknak a budavári önkormányzati lakásoknak az ügyében, amikről még nyáron írta meg a hvg.hu, hogy bérlőik, miközben az önkormányzattól szociális alapon havi 29-32 ezer forint körüli összegért bérelték az ingatlanokat, azokat turistáknak az Airbnb-n kiadva egy-két nap alatt megkereshették a havi bérleti díjat.

A feltehetően évek óta zajló ügyeskedésnek az önkormányzat vetett véget idén nyáron, amikor egy ellenőrzés után felmondta az érintett bérleti szerződéseket. A hvg.hu cikke nyomán valaki feljelentés tett, és ugyancsak a cikk nyomán fordult írásbeli kérdéssel Vadai Ágnes DK-s képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki azt feljelentésként értékelte, és a fővárosi I. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította.

A rendőrség nyomozni is kezdett csalás miatt, de úgy találták, hogy nem történt bűncselekmény, mivel a bérlők az önkormányzat felé megfizették a bérleti díjakat, és így az önkormányzatnak nem keletkezett kára. Erre hivatkozva még a nyáron megszüntették az eljárást.

A megszüntető határozatot azonban októberben hatályon kívül helyezte az ügyészség, arra hivatkozva, hogy bár a csalás bűntettének gyanúja valóban nem állapítható meg, a közokirat-hamisításé - mert a lakások bérlőinek esetleg ide szólt a lakcíme, miközben nem itt laktak, és ez alapján itt kerülhettek be a választói névjegyzékbe - felmerülhet. Az ügyészség szerint ezen felül a sikkasztás gyanúját is meg kellett vizsgálni, ha netalán a bérlők a lakásokban nekik esetleg átadott önkormányzati tulajdonú berendezési tárgyakat a sajátjukként kezelték a lakások bérbeadása során.

Ezt, az ügyészség által ismét elrendelt nyomozást szüntette meg decemberben a BRKF Korrupció és Gazdaságvédelmi Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya. A rendőrök szerint sem a közokirat-hamisítás gyanúja nem áll meg - mert az egyik érintett bérlő be sem jelentkezett a lakásba, a másikról pedig, aki bejelentkezett, nem merült fel, hogy soha nem lakott volna ott, és amikor már nem lakott ott, akkor csak mulasztásból nem jelentkezett ki -, sem pedig a sikkasztásé, mert a lakásokban nem voltak önkormányzati tulajdonú berendezési tárgyak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Vállalkozás

Razzia a Várban: busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat

Akár egy-két nap alatt megkereshették a havi 20-27 ezer forintos lakbért azokkal a budavári bérlakásokkal, amiket nemzetközi szálláskereső portálokon keresztül adtak ki turistáknak. A tavaly óta ellenzéki vezetésű önkormányzat azonban megelégelte a régóta folyó, illegális Airbnb-bizniszt, és váratlan ellenőrzéseket tartott. Váradiné Naszályi Márta polgármester szerint a bérlakások nem arra vannak, hogy szállodát működtessen bennük, a lebukott bérlők szerződéseit felmondták.

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi